Minna Rautanen ja Lasse Heino pohtivat Nousiaisissa SPR:n jatkotoimia koronatilanteessa.
Vesa Penttilä
Vesa Penttilä
Suomen Punainen Risti on ollut keväästä saakka isossa roolissa, kun ihmisten elämää on pyritty helpottamaan koronakriisin keskellä. SPR:n Varsinais-Suomen piiri viritteli pikaisesti laajaa yhteistyörinkiä.
– Lähdimme hakemaan vapaaehtoisia toimijoita SPR:n väen lisäksi myös muista yhdistyksistä, jotta liikkeelle saatiin mahdollisimman iso joukko. Listoilla on edelleen 550 vapaaehtoista, jotka ovat ilmoittautuneet erilaisiin tehtäviin, piirin ensiavun ja terveydenhuollon ohjelmapäällikkö Minna Rautanen totesi tiistaina Nousiaisten SPR-tilaisuudessa.
Kun korona iski, SPR jakoi maakunnan kuuteen toiminta-alueeseen.
– Keväällä tekemistä oli enemmän muualla kuin Turussa, sillä kaupungin henkilökuntaa siirrettiin omista tehtävistään koronatyöhön. Tärkeimpiä tehtäviä olivat ruokakassien kuljettaminen ja vanhusten auttaminen. Kesä meni mukavammin ja silloin saatettiin jo huokaista helpotuksesta, mutta nyt syksy on taas tuonut uusia haasteita.
Toisen aallon aikana SPR:n apua on tarvittu aiempaa enemmän esimerkiksi Turun satamassa ja lentokentällä.
Rautasen mukaan SPR on pyrkinyt kehittämään uudenlaista toimintamallia muun muassa perinteiseen ystäväpalveluun.
– Vaikka koulutustilaisuuksia pystytään järjestämään myös etänä, niin monilla on iso kaipuu tapaamisiin kasvotusten. Ystäväpalvelun asiakkaista monet ovat olleet pitkiä toveja yksin kotona. Tilannetta pyritään helpottamaan puhelinystävätoiminnalla.
Rautanen huomautti, että koronatilanne on muistutus siitä, kuinka SPR:n koulutuksessa on varauduttava jos jonkinlaisiin tilanteisiin.
– Kun vuonna 2015 tuli paljon turvanpaikanhakijoita, niin ennen sitä SPR oli kouluttanut väkeä tuollaista tilannetta varten. Tänä syksynä piti järjestää pandemiakoulutusta, mutta sitten tilanne realisoitui jo keväällä. Koskaan ei voi varmaksi tietää, millaista apua milloinkin tarvitaan.
Punaisen Ristin Nousiaisten yhdistyksen puheenjohtaja Lasse Heino ynnäili, että nousiaislaisille ikäihmiselle on toimitettu korona-aikana nelisenkymmentä ruokakassia.
– Systeemi saatiin toimimaan yhdessä päivässä, kun kunta otti meihin yhteyttä. Ringissä on mukana 13 henkilöä. Aluksi ajattelimme, pitäisikö väkeä olla enemmän, mutta kauppakassikuljetusten määrä on ollut niin pieni, että homma on pystytty hoitamaan. Yhteistyö kaupan kanssa on pelannut, Heino kiitteli.
Heino antoi yhteistyöstä kehut myös Nousiaisten kunnalle ja seurakunnalle sekä perusturvakuntayhtymä Akselille.
Kunnanjohtaja Teemu Heinonen korosti vapaaehtoistyön merkitystä poikkeuksellisessa tilanteessa.
– Ensimmäisessä aallossa toimittiin pitkälti valtion ohjauksessa, mutta nyt tehdään enemmän alueellisia päätöksiä ja myös kunnilla on päätösvaltaa. Pandemian aikana kunnille on tullut uusia tehtäviä. Kunta tarvitsee jatkossakin yhteistyötä vapaaehtoistoimijoiden kanssa, Heinonen totesi.
Vaikka Heinosen mukaan pelkoa on siirtymisestä koronatartuntojen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, niin Nousiaisten tautilukemat ovat pysyneet aisoissa.
– Kahden viikon aikana on todettu yksi tartunta ja kokonaismäärä on vieläkin alle viiden. Jossakin olemme onnistuneet ja olemme osanneet toimia silloin, kun tartuntoja on todettu.
Nousiaisten kunta toteutti keväällä soittokierroksen ikäihmisille, jotta mahdollinen avuntarve saatiin selville.
Nousiaisten seurakunta on hakenut diakonissa Marja Laihin mukaan valtiolta koronatukea.
– Korona-ajassa on ollut sellainen hyvä puoli, että ihmisten auttamishalu on lisääntynyt. Pienilläkin asioilla voi tehdä paljon, Laihi muistutti.