JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Minna Rautanen ja Lasse Heino pohtivat Nousiaisissa SPR:n jatkotoimia koronatilanteessa.

Minna Rautanen ja Lasse Heino pohtivat Nousiaisissa SPR:n jatkotoimia koronatilanteessa.

Vesa Penttilä

Uutiset
Nousiainen
5.11.2020 13.15

Punainen Risti laajasti mukana korona­tal­koissa

Vesa Pent­ti­lä

Suo­men Pu­nai­nen Ris­ti on ol­lut ke­vääs­tä saak­ka isos­sa roo­lis­sa, kun ih­mis­ten elä­mää on py­rit­ty hel­pot­ta­maan ko­ro­nak­rii­sin kes­kel­lä. SPR:n Var­si­nais-Suo­men pii­ri vi­rit­te­li pi­kai­ses­ti laa­jaa yh­teis­työ­rin­kiä.

– Läh­dim­me ha­ke­maan va­paa­eh­toi­sia toi­mi­joi­ta SPR:n väen li­säk­si myös muis­ta yh­dis­tyk­sis­tä, jot­ta liik­keel­le saa­tiin mah­dol­li­sim­man iso jouk­ko. Lis­toil­la on edel­leen 550 va­paa­eh­tois­ta, jot­ka ovat il­moit­tau­tu­neet eri­lai­siin teh­tä­viin, pii­rin en­si­a­vun ja ter­vey­den­huol­lon oh­jel­ma­pääl­lik­kö Min­na Rau­ta­nen to­te­si tiis­tai­na Nou­si­ais­ten SPR-ti­lai­suu­des­sa.

Kun ko­ro­na is­ki, SPR ja­koi maa­kun­nan kuu­teen toi­min­ta-alu­ee­seen.

– Ke­vääl­lä te­ke­mis­tä oli enem­män muu­al­la kuin Tu­rus­sa, sil­lä kau­pun­gin hen­ki­lö­kun­taa siir­ret­tiin omis­ta teh­tä­vis­tään ko­ro­na­työ­hön. Tär­keim­piä teh­tä­viä oli­vat ruo­ka­kas­sien kul­jet­ta­mi­nen ja van­hus­ten aut­ta­mi­nen. Kesä meni mu­ka­vam­min ja sil­loin saa­tet­tiin jo huo­kais­ta hel­po­tuk­ses­ta, mut­ta nyt syk­sy on taas tuo­nut uu­sia haas­tei­ta.

Toi­sen aal­lon ai­ka­na SPR:n apua on tar­vit­tu ai­em­paa enem­män esi­mer­kik­si Tu­run sa­ta­mas­sa ja len­to­ken­täl­lä.

Rau­ta­sen mu­kaan SPR on pyr­ki­nyt ke­hit­tä­mään uu­den­lais­ta toi­min­ta­mal­lia muun mu­as­sa pe­rin­tei­seen ys­tä­vä­pal­ve­luun.

– Vaik­ka kou­lu­tus­ti­lai­suuk­sia pys­ty­tään jär­jes­tä­mään myös etä­nä, niin mo­nil­la on iso kai­puu ta­paa­mi­siin kas­vo­tus­ten. Ys­tä­vä­pal­ve­lun asi­ak­kais­ta mo­net ovat ol­leet pit­kiä to­ve­ja yk­sin ko­to­na. Ti­lan­net­ta py­ri­tään hel­pot­ta­maan pu­he­li­nys­tä­vä­toi­min­nal­la.

Rau­ta­nen huo­maut­ti, et­tä ko­ro­na­ti­lan­ne on muis­tu­tus sii­tä, kuin­ka SPR:n kou­lu­tuk­ses­sa on va­rau­dut­ta­va jos jon­kin­lai­siin ti­lan­tei­siin.

– Kun vuon­na 2015 tuli pal­jon tur­van­pai­kan­ha­ki­joi­ta, niin en­nen sitä SPR oli kou­lut­ta­nut vä­keä tuol­lais­ta ti­lan­net­ta var­ten. Tänä syk­sy­nä piti jär­jes­tää pan­de­mi­a­kou­lu­tus­ta, mut­ta sit­ten ti­lan­ne re­a­li­soi­tui jo ke­vääl­lä. Kos­kaan ei voi var­mak­si tie­tää, mil­lais­ta apua mil­loin­kin tar­vi­taan.

Pu­nai­sen Ris­tin Nou­si­ais­ten yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja Las­se Hei­no yn­näi­li, et­tä nou­si­ais­lai­sil­le ikäih­mi­sel­le on toi­mi­tet­tu ko­ro­na-ai­ka­na ne­li­sen­kym­men­tä ruo­ka­kas­sia.

– Sys­tee­mi saa­tiin toi­mi­maan yh­des­sä päi­väs­sä, kun kun­ta ot­ti mei­hin yh­teyt­tä. Rin­gis­sä on mu­ka­na 13 hen­ki­löä. Aluk­si ajat­te­lim­me, pi­täi­si­kö vä­keä ol­la enem­män, mut­ta kaup­pa­kas­si­kul­je­tus­ten mää­rä on ol­lut niin pie­ni, et­tä hom­ma on pys­tyt­ty hoi­ta­maan. Yh­teis­työ kau­pan kans­sa on pe­lan­nut, Hei­no kiit­te­li.

Hei­no an­toi yh­teis­työs­tä ke­hut myös Nou­si­ais­ten kun­nal­le ja seu­ra­kun­nal­le sekä pe­rus­tur­va­kun­ta­yh­ty­mä Ak­se­lil­le.

Kun­nan­joh­ta­ja Tee­mu Hei­no­nen ko­ros­ti va­paa­eh­tois­työn mer­ki­tys­tä poik­keuk­sel­li­ses­sa ti­lan­tees­sa.

– En­sim­mäi­ses­sä aal­los­sa toi­mit­tiin pit­käl­ti val­ti­on oh­jauk­ses­sa, mut­ta nyt teh­dään enem­män alu­eel­li­sia pää­tök­siä ja myös kun­nil­la on pää­tös­val­taa. Pan­de­mi­an ai­ka­na kun­nil­le on tul­lut uu­sia teh­tä­viä. Kun­ta tar­vit­see jat­kos­sa­kin yh­teis­työ­tä va­paa­eh­tois­toi­mi­joi­den kans­sa, Hei­no­nen to­te­si.

Vaik­ka Hei­no­sen mu­kaan pel­koa on siir­ty­mi­ses­tä ko­ro­na­tar­tun­to­jen kiih­ty­mis­vai­hees­ta le­vi­ä­mis­vai­hee­seen, niin Nou­si­ais­ten tau­ti­lu­ke­mat ovat py­sy­neet ai­sois­sa.

– Kah­den vii­kon ai­ka­na on to­det­tu yk­si tar­tun­ta ja ko­ko­nais­mää­rä on vie­lä­kin al­le vii­den. Jos­sa­kin olem­me on­nis­tu­neet ja olem­me osan­neet toi­mia sil­loin, kun tar­tun­to­ja on to­det­tu.

Nou­si­ais­ten kun­ta to­teut­ti ke­vääl­lä soit­to­kier­rok­sen ikäih­mi­sil­le, jot­ta mah­dol­li­nen avun­tar­ve saa­tiin sel­vil­le.

Nou­si­ais­ten seu­ra­kun­ta on ha­ke­nut di­a­ko­nis­sa Mar­ja Lai­hin mu­kaan val­ti­ol­ta ko­ro­na­tu­kea.

– Ko­ro­na-ajas­sa on ol­lut sel­lai­nen hyvä puo­li, et­tä ih­mis­ten aut­ta­mis­ha­lu on li­sään­ty­nyt. Pie­nil­lä­kin asi­oil­la voi teh­dä pal­jon, Lai­hi muis­tut­ti.

Näköislehdet

Kysely