JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
7.12.2021 16.19

Maskisuositus voimaan peruskoulun 3. luokasta lähtien

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL:n) ei­len il­moit­ta­ma 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus 100 000 asu­kas­ta koh­ti on Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 298 ja on koko epi­de­mi­an kor­kein. Las­ten tar­tun­nat ovat li­sään­ty­neet ja il­maan­tu­vuus al­le 12-vuo­ti­ail­la ro­kot­ta­mat­to­mil­la on yli 800.

Nel­jän­tois­ta vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus on nyt al­le 12-vuo­ti­ail­la ro­kot­ta­mat­to­mil­la lap­sil­la ja nuo­ril­la en­sim­mäis­tä ker­taa epi­de­mi­an ai­ka­na suu­rem­pi kuin ro­kot­ta­mat­to­mil­la ai­kui­sil­la.

Suu­rin ikä­ryh­mä tar­tun­nan saa­neis­ta on 0–14-vuo­ti­ai­ta, jot­ka muo­dos­ta­vat lä­hes 40 pro­sent­tia kai­kis­ta tar­tun­nan saa­neis­ta.

Kou­luis­sa ja op­pi­lai­tok­sis­sa mas­ki­suo­si­tus muu­tet­tiin kos­ke­maan pe­rus­kou­lua 3. luo­kas­ta läh­tien, 4. luo­kan si­jaan. Mas­ki­suo­si­tus voi­daan ulot­taa epi­de­mi­a­ti­lan­teen niin vaa­ties­sa kos­ke­maan kun­ta- tai kou­lu­koh­tai­ses­ti myös 1.–2. vuo­si­luok­kien op­pi­lai­ta, tar­vit­ta­es­sa en­nal­ta­eh­käi­se­väs­ti­kin.

Täs­sä vai­hees­sa ryh­mä ei suo­sit­te­le etä­o­pe­tus­ta.

– Koko epi­de­mi­an ai­ka­na olem­me yrit­tä­neet vält­tää sel­lai­sia pää­tök­siä, joil­la on hai­tal­li­sia vai­ku­tuk­sia las­ten ja nuor­ten elä­mään. Lap­siin ja nuo­riin koh­dis­tu­vat toi­men­pi­teet ovat vii­me­si­jai­sia, jon­ka vuok­si yri­täm­me vält­tää etä- tai hyb­ri­di­o­pe­tus­suo­si­tus­ta kou­lui­hin, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Ul­ko­ti­lois­sa suo­si­tel­laan vah­vas­ti mas­kin­käyt­töä ti­lan­teis­sa, jois­sa ei voi­da pi­tää riit­tä­vää etäi­syyt­tä.

– Esi­mer­kik­si suu­ris­sa ko­koon­tu­mi­sis­sa ul­ko­na, niin kuin jou­lu­mark­ki­noil­la, täy­tyy käyt­tää mas­kia, kun etäi­syyk­sis­tä ei voi pi­tää kiin­ni, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va yli­lää­kä­ri Esa Rin­ta­la sa­noo.

Har­ras­tus­toi­min­taa kos­ke­via suo­si­tuk­sia ei muu­tet­tu.

Sai­raa­la­hoi­don kuor­mi­tus eri­kois­sai­raan­hoi­dos­sa ei ole oleel­li­ses­ti nous­sut. Täl­lä het­kel­lä Tyk­sis­sä on hoi­dos­sa ko­ro­nan ta­kia 17 po­ti­las­ta, jois­ta al­le vii­si on te­ho­hoi­dos­sa. Sen si­jaan kun­nis­sa on vuo­de­o­sas­to­hoi­dos­sa kai­ken kaik­ki­aan 25 ko­ro­na­po­ti­las­ta, eli ko­ro­na­e­pi­de­mia on ai­heut­ta­nut pe­rus­ter­vey­den­huol­los­sa tar­tun­nan­jäl­ji­tyk­sen, ro­ko­tus­toi­min­nan ja tes­taa­mi­sen li­säk­si myös vuo­de­o­sas­to­hoi­dos­sa suur­ta kuor­mi­tus­ta.

Myös ko­ro­na­pas­sin ha­ke­mi­nen ai­heut­taa myös ruuh­kaa kun­tien pe­rus­ter­vey­den­huol­los­sa. Ko­ro­na­pas­sin pi­tää en­si­si­jai­ses­ti hank­kia Oma­kan­nan kaut­ta, ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä muis­tut­taa.

Näköislehdet

Kysely