JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
15.11.2021 17.30

Kokoon­tu­mis­ra­joi­tuksia sisätiloihin Varsinais-Suomessa – koronapassilla voi järjestää suurempia tilaisuuksia

Lou­nais-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to kiel­tää yli vii­den­kym­me­nen hen­ki­lön ylei­sö­ti­lai­suu­det ja ylei­set ko­kouk­set si­sä­ti­lois­sa. Mää­räys on voi­mas­sa Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin alu­eel­la 16.11.–16.12.

Toi­mi­jat voi­vat jär­jes­tää yli vii­den­kym­me­nen hen­ki­lön ti­lai­suuk­sia ot­ta­mal­la käyt­töön ko­ro­na­pas­sin.

Tar­tun­ta­tau­ti­lain py­kä­lään 58 pe­rus­tu­va pää­tös ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­sis­ta on teh­ty ko­ro­na­vi­ruk­sen laa­jem­man le­vi­ä­mi­sen eh­käi­se­mi­sek­si, ris­ki­ryh­mien suo­je­le­mi­sek­si ja ter­vey­den­huol­lon kan­to­ky­vyn tur­vaa­mi­sek­si alu­eel­la.

Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­ri on ol­lut vii­me vii­kot ko­ro­na­e­pi­de­mi­an le­vi­ä­mis­vai­hees­sa ja ti­lan­ne on edel­leen hei­ken­ty­nyt vii­mei­sen vii­kon ai­ka­na. Il­maan­tu­vuus­lu­ku on ko­hon­nut 216:een 100 000 asu­kas­ta koh­den 14 vuo­ro­kau­den ai­ka­na ja sai­raa­la­kuor­mi­tus uh­kaa te­ho­hoi­toa vaa­ti­vaa ki­rur­gi­aa. Ra­joi­tuk­sel­la ha­lu­taan tur­va­ta ter­vey­den­huol­lon kan­to­ky­ky ja tar­tun­nan­jäl­ji­tyk­sen on­nis­tu­mi­nen.

Ylei­sö­ti­lai­suuk­sien ja yleis­ten ko­kous­ten jär­jes­tä­jät voi­vat ot­taa käyt­töön ko­ro­na­pas­sin, jol­loin ko­ro­na­pas­sil­li­set hen­ki­löt voi­vat osal­lis­tua ti­lai­suuk­siin il­man alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton mää­rää­miä ra­joi­tuk­sia. Me­net­te­ly on jo laa­jas­ti käy­tös­sä ra­vit­se­mis­lii­ke­toi­min­nan yh­tey­des­sä.

Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to voi mää­rä­tä ra­joi­tuk­sia vain, kun ne ovat epi­de­mi­an le­vi­ä­mi­sen es­tä­mi­sek­si vält­tä­mät­tö­miä. Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to seu­raa sai­raan­hoi­to­pii­rien epi­de­mi­a­ti­lan­teen ke­hit­ty­mis­tä jat­ku­vas­ti ja ku­mo­aa pää­tök­set, kun nii­den edel­ly­tyk­set ei­vät enää täy­ty.

So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön mu­kaan ta­pah­tu­man jär­jes­tä­jä voi lu­kea ko­ro­na­pas­sin mo­bii­li­lait­teel­la, jo­hon on la­dat­tu Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen hy­väk­sy­mä Ko­ro­na­to­dis­tuk­sen lu­ki­ja -so­vel­lus. Sen saa mak­sut­ta ylei­sim­mis­tä so­vel­lus­kau­pois­ta.

Ko­ro­na­to­dis­tuk­sen lu­ki­jal­la lu­e­taan to­dis­tuk­sen QR-koo­di, jol­loin ruu­dul­le tu­lee hy­väk­syt­ty tai hy­lät­ty -mer­kin­tä. Ko­ro­na­to­dis­tuk­sen lu­ki­ja ei ke­rää tai tal­len­na to­dis­tus­ten tie­to­ja. Jos so­vel­lus lu­kee to­dis­tuk­sen hy­väk­sy­tyk­si, ruu­dul­le tu­lee nä­ky­viin hen­ki­lön nimi ja vih­reä väri. Jos to­dis­tus hy­lä­tään, ruu­dul­le ei tule ni­meä vaan vain pu­nai­nen väri. So­vel­luk­ses­ta vas­taa Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos.

Ko­ro­na­pas­sin tie­to­ja ei saa re­kis­te­röi­dä, tal­len­taa tai kä­si­tel­lä muus­sa käyt­tö­tar­koi­tuk­ses­sa.

Jos to­dis­tuk­sen tar­kis­ta­mi­nen Ko­ro­na­to­dis­tuk­sen lu­ki­ja -so­vel­luk­sel­la ei ole tek­ni­sis­tä syis­tä mah­dol­lis­ta, to­dis­tuk­sen voi­mas­sa­o­lon voi tar­kis­taa il­man säh­köis­tä lu­ki­ja­oh­jel­maa. Asi­ak­kai­ta ja toi­min­taan osal­lis­tu­via tu­lee in­for­moi­da ja oh­jeis­taa tait­ta­maan pa­pe­ri­to­dis­tus tai muu­toin peit­tä­mään to­dis­tus si­ten, et­tä sii­tä nä­kyy vain en­sim­mäi­nen sivu, jos­ta sel­vi­ää to­dis­tuk­sen nimi ja hen­ki­lön nimi, syn­ty­mä­ai­ka, QR-koo­di ja to­dis­tuk­sen tun­nis­te ei­kä mui­ta hen­ki­lö­tie­to­ja. Toi­min­nan­har­joit­ta­jaa, sen pal­ve­luk­ses­sa ole­vaa tai sen teh­tä­vää hoi­ta­vaa kos­kee tie­to­suo­ja­lain mu­kai­nen vai­ti­o­lo­vel­voi­te.