JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
9.12.2021 18.40

Kokoontumis- ja tilara­joi­tukset kiristyvät Varsinais-Suomessa

Lou­nais-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to kiel­tää Var­si­nais-Suo­men ja Sa­ta­kun­nan alu­eel­la si­sä­ti­lois­sa jär­jes­tet­tä­vät ylei­sö­ti­lai­suu­det ja ylei­set ko­kouk­set, joi­hin osal­lis­tuu yli 20 hen­ki­löä.

Li­säk­si asi­a­kas- ja ylei­sö­ti­lo­jen käyt­tö on jär­jes­tet­tä­vä si­ten, et­tä ti­lois­sa voi­daan eh­käis­tä asi­ak­kai­den ja toi­min­taan osal­lis­tu­vien lä­hi­kon­tak­tit ja niis­tä joh­tu­vat ko­ro­na­tar­tun­nan ris­kit. Ra­joi­tus on voi­mas­sa 10.–31.12.

Ko­ro­na­pas­si on vaih­to­eh­to ylei­sö­ti­lai­suuk­sien ra­joi­tuk­sil­le lais­sa mää­ri­tel­lyis­sä ti­lois­sa.

Tar­tun­ta­tau­ti­lain 58 py­kä­län no­jal­la kiel­le­tään si­sä­ti­lois­sa yli 20 hen­ki­lön ylei­sö­ti­lai­suu­det ja ylei­set ko­kouk­set. Ylei­sö­ti­lai­suu­det ovat ylei­söl­le avoi­mia hu­vi­ti­lai­suuk­sia, esi­mer­kik­si kon­sert­te­ja tai ur­hei­lu­ta­pah­tu­mia. Ylei­nen ko­kous tar­koit­taa mie­le­no­soi­tus­ta tai muu­ta ko­koon­tu­mis­va­pau­den käyt­tä­mi­sek­si jär­jes­tet­tyä ti­lai­suut­ta.

Ylei­sö­ti­lai­suu­den jär­jes­tä­jä voi ot­taa käyt­töön ko­ro­na­pas­sin, jol­loin hen­ki­lö­mää­rä­ra­jaa ei tar­vit­se nou­dat­taa. Ko­ro­na­pas­sia pi­tää kui­ten­kin edel­lyt­tää koko ti­lai­suu­den osal­ta ja se pi­tää tar­kas­taa ti­lai­suu­teen saa­pu­mi­sen yh­tey­des­sä yli 16-vuo­ti­ail­ta hen­ki­löil­tä. Ko­ro­na­pas­sia ei edel­ly­te­tä esi­mer­kik­si hen­ki­lö­kun­nal­ta tai esiin­ty­jil­tä. Ylei­sis­sä ko­kouk­sis­sa jär­jes­tä­jä ei voi edel­lyt­tää ko­ro­na­pas­sia, vaan niis­sä pi­tää nou­dat­taa ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­sia.

Pää­tös asi­a­kas- ja ylei­sö­ti­lois­ta kos­kee asi­a­kas­mää­räs­tä riip­pu­mat­ta ur­hei­lu-, lii­kun­ta-, huvi- ja vir­kis­tys­toi­min­taan käy­tet­ty­jä ti­lo­ja, ku­ten kun­to­sa­le­ja, si­sä­lii­kun­ta­ti­lo­ja, ui­ma­hal­le­ja, ylei­siä sau­no­ja ja tans­si­paik­ko­ja.

Mui­den asi­a­kas­ti­lo­jen osal­ta pää­tös­tä on nou­da­tet­ta­va, jos ky­sees­sä on yli 10 hen­ki­lön si­sä­ti­la tai yli 50 hen­ki­lön ul­ko­ti­la.

Toi­min­ta on jär­jes­tet­tä­vä niin, et­tä osal­lis­tu­jien ja seu­ru­ei­den vä­lil­lä voi­daan eh­käis­tä lä­hi­kon­tak­tin ai­heut­ta­maa tar­tun­nan ris­kiä. Ris­kiä voi alen­taa esi­mer­kik­si edel­lyt­tä­mäl­lä kas­vo­mas­kin käyt­töä, te­hos­ta­mal­la il­man­vaih­toa, ra­joit­ta­mal­la asi­a­kas­mää­rää, por­ras­ta­mal­la kä­vi­jöi­den osal­lis­tu­mis­ta tai si­joit­te­le­mal­la asi­a­kas­pai­kat ai­em­paa väl­jem­min.

Ti­lo­jen käyt­töä kos­ke­va mää­räys kos­kee myös esi­mer­kik­si las­ten ja nuor­ten har­ras­tus­toi­min­taa. Pää­tös ei kui­ten­kaan es­tä har­ras­ta­mis­ta, vaan toi­min­taa voi edel­leen jat­kaa ter­veys­tur­val­li­suus­toi­mia li­sää­mäl­lä, esi­mer­kik­si ra­joit­ta­mal­la van­hem­pien oles­ke­lua las­ten har­ras­tus­ti­lois­sa. Ko­ro­na­pas­sia ei edel­ly­te­tä al­le 16-vuo­ti­ail­ta.

Ko­ro­na­pas­sia ei saa edel­lyt­tää sel­lai­sis­sa ti­lois­sa, jot­ka ovat ta­va­no­mai­sen elä­män tai la­ki­sää­teis­ten oi­keuk­sien kan­nal­ta olen­nai­sia, eli esi­mer­kik­si ap­tee­keis­sa, vä­hit­täis­kau­pois­sa, pos­teis­sa, huol­to­a­se­mil­la tai kir­jas­tois­sa.

Pää­tös ei kos­ke op­pi­lai­tos­ten tai var­hais­kas­va­tuk­sen toi­min­taa, am­mat­tiur­hei­le­mis­ta ei­kä yk­si­tyis- tai per­he-elä­mää. Pää­tös ei kos­ke myös­kään ra­vin­to­loi­ta, joi­ta kos­ke­vis­ta ra­joi­tuk­sis­ta päät­tää val­ti­o­neu­vos­to.

Toi­mi­jan pi­tää teh­dä kir­jal­li­nen suun­ni­tel­ma sii­tä, mil­lä toi­mil­la se es­tää asi­ak­kai­den tai osal­lis­tu­jien vä­li­sen lä­hi­kon­tak­tin ai­heut­ta­maa tar­tun­ta­ris­kiä. Suun­ni­tel­ma on pi­det­tä­vä näh­tä­vil­lä.

Ylei­sö­ti­lois­sa on nou­da­tet­ta­va ylei­siä hy­gie­ni­a­vaa­ti­muk­sia sekä mah­dol­li­suut­ta kä­sien puh­dis­ta­mi­seen ja riit­tä­vän etäi­syy­den pi­tä­mi­seen.

Fak­ta

Ko­ro­na­pas­sin voi ot­taa käyt­töön seu­raa­vis­sa ti­lois­sa:

ylei­sö­ti­lai­suuk­siin käy­tet­tä­vät sisä- ja ul­ko­ti­lat

kun­to­sa­lit ja muut ur­hei­luun tai lii­kun­taan käy­tet­tä­vät si­sä­lii­kun­ta­ti­lat

ylei­set sau­nat sekä ui­ma­hal­lien, maa­ui­ma­loi­den ja kyl­py­löi­den al­las­ti­lat sekä nii­den vä­lit­tö­mäs­sä yh­tey­des­sä tai lä­hei­syy­des­sä ole­vat pu­ku­huo­ne­ti­lat

tans­si­pai­kat sekä kuo­ro­lau­lu­toi­min­taan, har­ras­ta­ja­te­at­te­riin tai muu­hun vas­taa­vaan ryh­mä­har­ras­tus­toi­min­taan käy­tet­tä­vät ti­lat

huvi- ja tee­ma­puis­tot, ti­vo­lit sekä eläin­tar­ho­jen si­sä­ti­lat

si­sä­leik­ki­puis­tot ja si­sä­leik­ki­pai­kat

mu­se­ot, näyt­te­ly­ti­lat ja muut vas­taa­vat kult­tuu­ri­ti­lat.

Näköislehdet

Kysely