Sari Honkasalo
Kun Suomeen rakennettiin rautatieverkostoa, järkyttivät isot, tuhansiakin rakentajia käsittäneet työmaat paikallisten kylien elämää, kun nuoret miehet joivat ja löivät korttia.
Turku–Uusikaupunki -radan rakentaminen osui vaiheeseen, jolloin työn alla oli muitakin ratoja, joten täällä työntekijöitä oli enimmillään vain satoja eikä toiminta siksi näkynyt paljoakaan kylillä.
Muun muassa tämän seikan kertoi Mynämäessä keskiviikkona luennoinut Tampereella sijaitsevan Työväenmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio.
Radanrakentajien elämää väitöskirjassaan tutkinut Kallio on kirjoittanut vuonna 2022 ilmestyneen tietokirjan Ratajätkät: rautatienrakentajien kokemukset 1857–1939.
Turun–Uudenkaupungin radan rakentaminen ajoittuu ajanjakson keskivaiheille vuosiin 1918–1924.
Ensimmäisenä osuutena Suomessa rakennettiin Helsingin ja Hämeenlinnan välinen rata länsieurooppalaisten esimerkkien mukaan.
– Se rakennettiin korkealla laadulla ja suoraksi, ja siksi se tuli todella kalliiksi. Kaiken lisäksi kun liikenne alkoi, se tuotti tappiota. Siksi ryhdyttiin kehittämään halvempaa tapaa, ja syntyi tapa tehdä edullisia mutta mutkaisia ja mäkisiä rautatielinjoja. Siten pystyttiin rakentamaan kattava rataverkko. Toki tästä halvasta rakentamisesta seurasi sitten ongelmia myöhemmin, Kalle Kallio totesi.
Ajatuksena oli esimerkiksi se, että maapohja kantaa parhaiten, kun siihen ei kosketa, eli alle jätettiin kaikki kantoja myöten ja vain lisättiin päälle maata.
Työmaat olivat suuria ja lapiojätkät enimmäkseen maaseudun poikia, jotka pystyivät ratatöissä muuttamaan lihasvoimansa markoiksi. Työmailla oli useita fyysisesti vaativia töitä pölkkyjen ja kiskojen kantamisista paalujen junttaamiseen narujuntalla.
– Suurin osa rakentajista tuli Järvi-Suomen köyhiltä alueilta, kaupungeista ei juurikaan. Radanrakennus oli monille läpikulkuammatti parempiin töihin.
Vakka-Suomen radalle moni tuli töihin aiemmin valmistuneelta Jyväskylän–Pieksämäen radalta.
Kovaa työtä tehtiin köyhyysrajalla. Kallio arvioi, että perheetön rakentaja tuli palkalla toimeen, perheelliselle teki tiukempaa.
Uusikaupunki oli viimeisiä kaupunkeja, jota saivat raideyhteyden.
– Perusteena oli ajatus nopeamman yhteyden saamisesta Uudenkaupungin sataman kautta Ruotsiin, mikä ei sitten kovin hyvin toteutunut. Esimerkiksi Mynämäen asemarakennuksesta näkyy, että tuolloin radalle ajateltiin merkittävää liikennettä.
Yleensä oli rakennettu kahta rataa yhtä aikaa, mutta Uudenkaupungin radan aikaan työn alla oli samanaikaisesti jopa neljä, eivätkä valtion rahat tahtoneet riittää.
– Siksi työ eteni hitaasti eikä täällä ollut paljoa työntekijöitä kerralla, vain joitakin satoja. Vain poikkeusaikoina mentiin tuhannen yli.
Kallio toteaa Uudenkaupungin rataa rakennetun halvalla ja huonosti, mikä näkyy edelleen. Se myös rakennettiin viimeisillä hetkillä, sillä samaan aikaan alkoi autoliikenne yleistyä.
– Voi olla, että jos sitä ei olisi silloin ryhdytty rakentamaan, se olisi jäänyt kokonaan tekemättä.
Kallio kertoo radan saaneen alan ammattilehdissä kritiikkiä osakseen heti valmistuttuaan.
– Siihen ei ole syynä tekijöiden osaamattomuus, vaan tämä vanha ajattelu, että jos halutaan saada kattava rataverkko Suomeen, pitää rakentaa edullisilla keinoilla.
Ongelmana täällä oli se, että maaperä oli vanhaa oikukasta merenpohjaa, ja hyvää soraa oli vaikea saada.
Tilannetta ei parantanut se, että täyteainesta tuotiin sorakuopilta, jossa joukossa oli multaa ja savea.
– Hyvää soraa levitettiin usein vain viiden sentin kerros päälle, jotta se näytti hyvältä. Miehet puhuivatkin penkan tervaamisesta eli he tiesivät tekevänsä huonoa.
Mielenkiintoinen näkökulma tutkijalle oli se, että rakennusaikainen sisällissota. Sen vaikutukset olivat kuitenkin Kallion mukaan yllättävän vähäiset.
– Työt alkoivat vuodenvaihteessa 1918. Täällähän poikkeuksellisesti kunnat rahoittivat osittain rakentamisen, mihin liittyi se ajatus, että työmaalle piti palkata etusijassa paikkakunnan työttömiä.
Kun sisällissota alkoi, punaiset ottivat alueella vallan. Kallio toteaa työn olleen aivan alkutekijöissään eikä radalla ollut minkäänlaista strategista merkitystä, mutta Kansanvaltuuskunta päätti jatkaa työtä, ja työnjohtajat jatkoivat suunnitelman mukaan.
Kallio huomauttaa, että sotaan liittyviä asioita työmaalla toki tapahtui:
– Kun Maskussa rautatierakentajat olivat töissä, punakaarti luuli heitä vihollisiksi ja alkoi ampua. Kun insinööri kävi asiasta huomauttamassa, hänet pidätettiin vakoilijana.
Kun valkoiset valtasivat Vakka-Suomen, työnjohtoa vietiin korjaustöihin, ja työmaalle tuli pieni katkos.
– Mutta hyvin pian työt aloitettiin uudelleen. Sodan vaikutukset olivat vähäiset, samoin vähäisiksi jäivät radanrakentajien ja paikallisten väliset ristiriidat.
Yhtenä huipentumana Kallio mainitsee sen, että rautatienrakentajien ammattiosasto järjesti Vehmaan Vinkkilässä maaliskuussa 1919 iltamat suojeluskuntatalolla.
– Asetelmat täällä olivat ihan erilaiset kuin esimerkiksi Ylivieska–Iisalmi radalla, jossa Kiuruvedellä paikallisten ja radanrakentajien välit olivat erittäin tulehtuneet sisällissodan jälkeen.