Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Kipsi-hanke on tarjonnut maksutonta peltojen kipsikäsittelyä Saaristomeren valuma-alueen pelloille jo vuodesta 2020. Hanke laajeni tänä vuonna uusille alueille. Viljelijät voivat hakea peltojen kipsikäsittelyä 31.7. saakka Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla. Kipsikäsittely vähentää tehokkaasti maatalouden vesistökuormitusta. Maanparannuskipsillä voidaan pienentää peltomaalta tulevaa fosforin, kiintoaineksen ja orgaanisen hiilen kuormitusta vesistöihin noin 50 prosentilla.
– Kipsin vesiensuojeluteho perustuu sen kykyyn parantaa erityisesti savimaan mururakennetta. Hyvä mururakenne hidastaa peltomaan eroosiota ja tehostaa fosforin ja orgaanisen hiilen sitoutumista maahiukkasten pinnalle. Fosfori jää kasvien käyttöön, kertoo erityisasiantuntija Kati Ojala Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Kipsikäsittely on viljelijälle maksuton ja verovapaa, eikä vaikuta maataloustukiin. Kipsin levitys hoidetaan ELY-keskuksen kilpailuttaman urakoitsijan toimesta. Kokemukset kipsikäsittelystä ovat olleet myönteisiä, eikä haittoja viljelylle ole havaittu. Kipsinlevitystä on tutkittu runsaasti muun muassa SAVE ja SAVE II -hankkeissa.
Kipsi-hankkeessa käytettävä kipsi on kotimaisessa lannoitevalmistuksessa syntyvää sivutuotetta, jonka laatu on tutkittu. Kipsi ei suolaa, koveta eikä happamoita maaperää.
– Saaristomeren alueella on jääty selvästi aiempien vuosien tasosta kipsihakemusten määrässä. Kipsikäsittelyä on haettu nyt noin 3 000 peltohehtaarille, kun tavoite olisi saada hakemuksia noin 8 000 hehtaarille. Johtoasemaa kipsin hakuinnokkuudessa pitävät nyt Pohjanmaan maakunnat, kertoo Ojala.