JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
25.7.2023 14.51

Vakka-Suomen työttömyys edelleen korkea

Sari Hon­ka­sa­lo

Työt­tö­mien mää­rä vä­he­ni Var­si­nais-Suo­mes­sa ke­sä­kuus­sa vuo­den ta­kai­seen ver­rat­tu­na kai­kis­sa muis­sa seu­tu­kun­nis­sa pait­si Vak­ka-Suo­mes­sa.

Var­si­nais-Suo­men työ- ja elin­kei­no­toi­mis­ton ke­sä­kuun lo­pun ti­las­ton mu­kaan Vak­ka-Suo­mes­sa oli työt­tö­miä 40 pro­sent­tia enem­män kuin vii­me vuon­na sa­maan ai­kaan, pää­a­si­as­sa sii­tä syys­tä, et­tä Uu­den­kau­pun­gin au­to­teh­taan ir­ti­sa­no­mi­set ja lo­mau­tuk­set al­koi­vat konk­re­ti­soi­tua nä­ky­väs­ti ke­sä­kuun ti­las­tois­sa.

Työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta oli ke­sä­kuun lo­pus­sa Var­si­nais-Suo­mes­sa 9,4 pro­sent­tia eli 0,1 pro­sent­tiyk­sik­köä vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min. Koko maas­sa kes­ki­mää­rin työt­tö­mien osuus työ­voi­mas­ta oli 10 pro­sent­tia.

Vak­ka­Suo­men (9,6 pro­sent­tia) si­joi­tus pu­to­si koko maan ver­tai­lus­sa ke­sä­kuus­sa roi­mas­ti. Sa­lon (8,8 pro­sent­tia) ja Tu­run (9,8 pro­sent­tia) seu­tu­kun­nis­sa­kin työt­tö­myy­sas­te oli edel­leen alem­pa­na kuin koko maan kes­ki­mää­räi­nen työt­tö­myy­sas­te.

Eri työt­tö­mien ryh­mis­sä tar­kas­tel­tu­na seu­tu­kun­tien ti­lan­ne vaih­te­li mer­kit­tä­väs­ti. Esi­mer­kik­si nuor­ten työt­tö­myys li­sään­tyi rei­lus­ti Vak­ka­Suo­men ja hie­man Sa­lon seu­tu­kun­nis­sa mut­ta su­pis­tui muis­sa. Nais­ten koh­dal­la työt­tö­mien mää­rä vä­he­ni Vak­ka­Suo­mea lu­kuun ot­ta­mat­ta muis­sa seu­tu­kun­nis­sa.

Vak­ka­Suo­mes­sa Val­met Au­to­mo­ti­ven tois­tu­vat ir­ti­sa­no­mi­set ja lo­mau­tuk­set nä­ky­vät työn­ha­ki­ja­ryh­mis­tä ty­lys­ti eri­tyi­ses­ti ul­ko­maa­lais­ten (112 pro­sent­tia), mies­ten (57 pro­sent­tia) ja nuor­ten (31 pro­sent­tia) ko­hon­neis­sa työt­tö­myy­des­sä ver­rat­tu­na vuo­den­ta­kai­seen ti­lan­tee­seen.

Kun­tien vä­li­set erot työt­tö­myy­des­sä oli­vat mer­kit­tä­viä.

Työt­tö­myysp­ro­sent­ti oli ke­sä­kuun lo­pus­sa kor­kein Tu­run kau­pun­gis­sa (12,5 pro­sent­tia) ja alin Sau­von kun­nas­sa (4,1 pro­sent­tia). Ver­rat­tu­na koko maan ta­soon (10,0 pro­sent­tia ) oli työt­tö­myy­sas­te sitä sel­ke­äs­ti alem­pi 25 var­si­nais­suo­ma­lai­ses­sa kun­nas­sa. Sitä kor­ke­am­pi se oli ai­no­as­taan Tu­rus­sa ja Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa.

Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta oli 11,4 pro­sent­tia, Tai­vas­sa­los­sa 8,5 pro­sent­tia, Veh­maal­la 8 pro­sent­tia, My­nä­mä­es­sä 7,6 pro­sent­tia, Kus­ta­vis­sa 7,2 pro­sent­tia, Naan­ta­lis­sa 6,5 pro­sent­tia ja Mas­kus­sa ja Nou­si­ai­sis­sa kum­mas­sa­kin 5,3 pro­sent­tia.

Kaik­ki­aan Var­si­nais-Suo­men työ- ja elin­kei­no­toi­mis­tos­sa oli ke­sä­kuun lo­pus­sa 21 700 työ­tön­tä työn­ha­ki­jaa, jos­sa on 2500 hen­gen nou­su tou­ko­kuu­hun ver­rat­tu­na. Vuot­ta ai­em­mas­ta on työt­tö­mien mää­rä las­ke­nut 100 hen­ki­löl­lä (0 pro­sent­tia), kun koko maan työt­tö­myy­sas­te on nous­sut sa­mas­sa ajas­sa 1,9 pro­sent­tia. Var­si­nais-Suo­mes­sa lo­mau­tet­tu­jen mää­rä nou­si 400 hen­ki­löl­lä (33 pro­sent­tia) ver­rat­tu­na vuo­den­ta­kai­seen.

Avoi­mia työ­paik­ko­ja oli ke­sä­kuun vii­mei­se­nä päi­vä­nä tar­jol­la alu­een työ- ja elin­kei­no­toi­mis­tos­sa 5000 kap­pa­let­ta eli vä­hem­män (-38 pro­sent­tia) kuin vuo­si sit­ten.

Kol­men vii­me kuu­kau­den ai­ka­na uu­sia työ­paik­ko­ja on avau­tu­nut 20 900 kpl eli 31 pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min. Kaik­ki­aan työ­paik­ko­ja oli avoin­na ke­sä­kuun ai­ka­na 11 600 kap­pa­let­ta, jois­ta 6200 oli uu­sia, ke­sä­kuun ai­ka­na avau­tu­nei­ta työ­paik­ko­ja. Näin uu­sia työ­paik­ko­ja tuli ke­sä­kuus­sa tar­jol­le 29 pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min.

Hei­nä­kuus­sa työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den mää­rä nou­see nor­maa­li­vuo­si­na reip­paan­lai­ses­ti ke­sä­kuu­hun ver­rat­tu­na.

Näköislehdet

Kysely