Jesse Ranta
Yhdysvalloista New Yorkin osavaltiosta saapui 45 vuotta sitten Nousiaisiin saapui vaihto-oppilas Lucia Byrne. Byrne oli ensimmäinen Nousiaisten Rotaryklubin nuorisovaihto-ohjelman kautta Suomeen tullut vaihto-oppilas. Rotaryn nuorisovaihto-ohjelma Nousiaisissa käynnistyi vuonna 1978.
– Vuonna 1975 tulin Rotaryklubiin ja ensimmäisiä tehtäviäni oli toimia nuorisovaihtoasiamiehenä. Vuonna 1978 lähti ensimmäinen nuori vaihtoon meiltä ja siitä se lähti, kuusi vuotta nuorisovaihtoasiamiehenä alkuaikoina toiminut Risto Tapani muistelee.
Keskiviikkona Lucia Byrne vieraili Nousiaisten Rotarypuistossa. Vuoden 1995 jälkeen jokainen Nousiaisten Rotaryklubin kautta tullut vaihto-oppilas on istuttanut puistoon puun. Omaa puuta Byrne ei siis puistoon saanut aikoinaan istuttaa. Sen sijaan hänen nimensä komeilee ensimmäisenä vuonna 2009 puistoon pystytetyn kivipaalun metallilaattaan kaiverrettuna, josta löytyvät myös muiden nuorisovaihto-ohjelman kautta Nousiaisissa vierailleiden vaihto-oppilaiden nimet.
– Olin nähnyt kuvan kivestä ja nimestäni siinä, mutta kuva ei ollut kovin hyvä. Oli hienoa nähdä sen oikeasti ja olen siitä hyvin ylpeä, Byrne kertoi.
Byrne on viettänyt Suomessa kaksi viikkoa siskonsa Julia Bonaparten kanssa. Matkan aikana hän on vieraillut Lahdessa ja Helsingissä sekä viettänyt aikaa vaihto-oppilasvuotensa maisemissa Nousiaisissa, Maskussa ja Mynämäessä.
Nousiaisten Rotaryklubin vieraaksi hänet toi Leena Puttaa-Sollo, jonka perhe oli yksi Byrnen vaihto-oppilasvuoden neljästä isäntäperheestä.
– Minulla on niin hyviä muistoja ja sain täältä hyviä ystäviä. Palatessani kotiin sydämeni särkyi Suomen jättämisestä taakse, mutta olin tietenkin iloinen päästessäni jälleen perheeni pariin.
Nykyisin Byrne asuu Massachusettsin osavaltiossa noin 25 000 asukkaan Westfordissa, mutta lapsuutensa hän vietti vain 5 000 asukkaan pienessä kylässä.
– Se erosi kuitenkin paljon siitä, millaista Suomessa oli. Täällä oli paljon harvaanasutumpaa ja maalaismaisempaa kuin kotona.
Suurin muutos oli kuitenkin uuteen kieleen totuttautuminen. Mynämäen lukiossa opiskellessaan hän oppi suomen lisäksi myös suomalaista kulttuuria ja tapoja.
– Pidin suomalaisesta ruuasta ja opin pitämään salmiakista. Opin myös hiihtämään, mitä en ollut ikinä kokeillut ennen. Voi sanoa, että vaihto-oppilasvuosi muutti elämääni ja siksi Suomella on aina erityinen paikka sydämessäni, Byrne sanoi.
Lucia Byrnen sisko Julia Bonaparte työskentelee erityisopettajana. Siskokset vierailivat matkansa aikana Lucian entisessä opinahjossa Mynämäen lukiossa sekä Vehmaan vuonna 2019 valmistuneessa yhtenäiskoulussa.
Toimintatavat suomalaiskoulussa yllättivät lähes 67 000 asukkaan Schenectadyn kaupungissa New Yorkin osavaltiossa asuvan Bonabarten. Bonaparte toimii opettajana koulussa, jossa oppilaita on peräti 2 700.
Hän ihastui Vehmaan puukouluun ja sen käytäntöihin.
– Oli aivan ihanaa, kun lapset ottivat kengät pois kouluun tultuaan. Minun koulussani se ei ikinä onnistuisi. Kengät ovat lasten arvokkainta omaisuutta ja lenkkarit voivat maksaa useita satoja dollareita. Ne varastettaisiin, jos oppilaat jättäisivät ne eteiseen, Bonaparte kertoi.
Hän kiinnitti huomiota myös koulun siisteyteen ja opetusmenetelmiin. Myös ilmainen kouluruokailu oli miellyttävä kokemus.
– Täällä lapsiin luotetaan. Oppilaat saavat kävellä huoneesta huoneeseen ja he selvästi tietävät säännöt. Eräässä luokassa opettaja opetti lapsille englantia ja hän käytti työssään niin monia elementtejä, kuvia, ääniä ja sanoja. Hän tuntui opettavan kaikilla aisteilla. Ja kouluruoka, se oli hyvää ja ilmaista, Bonaparte ihasteli.