JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
2.12.2020 16.29

Uusia korona­suo­si­tuksia annettiin koko maakuntaan

Jen­ni Ky­län­pää

Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä an­toi tiis­tai­na uu­sia suo­si­tuk­sia ko­ro­nan hil­lit­se­mi­sek­si. Suo­si­tuk­set ovat voi­mas­sa 23.12. as­ti koko maa­kun­nan alu­eel­la.

Ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mia on Var­si­nais-Suo­mes­sa vie­lä kiih­ty­mis­vai­hees­sa, mut­ta koor­di­naa­ti­o­työ­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja, joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä to­te­aa sen ole­van uhas­sa siir­tyä le­vi­ä­mis­vai­hee­seen.

– Ko­ro­na­ti­lan­ne on Var­si­nais-Suo­mes­sa vii­me päi­vi­nä ke­hit­ty­nyt no­pe­as­ti huo­nom­mak­si. Sen vuok­si tar­vet­ta tiu­ken­taa suo­si­tuk­sia, Mik­ko Pie­ti­lä ker­too.

Lou­nais-Suo­men Alu­e­hal­lin­to­vi­ras­to an­toi tä­nään omat pää­tök­sen­sä ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­sis­ta. Avi päät­ti, et­tä Var­si­nais-Suo­mes­sa saa jär­jes­tää si­sä­ti­lois­sa kor­kein­taan kym­me­nen hen­ki­lön ja ra­ja­tuis­sa ul­ko­ti­lois­sa kor­kein­taan 20 hen­ki­lön ylei­sö­ti­lai­suuk­sia ja ylei­siä ko­kouk­sia, kun niis­sä nou­da­te­taan Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen ja ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ön oh­jet­ta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­jen eh­käi­se­mi­sek­si.

Sal­li­tuis­sa ra­jois­sa jär­jes­te­tyis­sä ti­lai­suuk­sis­sa on pi­det­tä­vä 1–2 met­rin tur­va­vä­lit ja huo­leh­dit­ta­va kä­si­hy­gie­ni­as­ta.

Myös ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä lin­ja­si ylei­sö­ti­lai­suuk­sis­ta sa­moin ja muis­tut­ti li­säk­si mas­kien käy­tös­tä. Myös yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sis­sa suo­si­tel­laan ko­koon­tu­mis­ra­jak­si kym­men­tä hen­ki­löä.

Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä suo­sit­te­lee myös, et­tä kir­jas­to­jen toi­min­ta jär­jes­te­tään niin, et­tä tur­va­vä­lit voi­daan säi­lyt­tää. Suo­si­tus on, et­tä kir­jas­tot tar­jo­a­vat vain ly­hy­tai­kais­ta lai­naus­toi­min­taa ra­ja­tul­le kä­vi­jä­mää­räl­le ja yleis­ten tie­to­ko­nei­den käyt­töä vält­tä­mät­tö­mään asi­oin­tiin. Lu­ku­pai­kat suo­si­tel­laan sul­jet­ta­van.

Nuo­ri­so­ti­lat voi­vat ko­ro­na­ryh­män mu­kaan ol­la au­ki, mut­ta tur­va­vä­leis­tä on huo­leh­dit­ta­va. Ylä­kou­lu­lai­sil­le ja van­hem­mil­le suo­si­tel­laan mas­kin käyt­töä ti­lois­sa.

Kult­tuu­ri­ti­lo­jen ja mu­se­oi­den asi­a­kas­mää­rää pi­tää ra­ja­ta niin, et­tä ti­las­sa on mak­si­mis­saan kym­me­nen hen­ki­löä ker­ral­laan.

Työ­vä­en- ja kan­sa­lai­so­pis­to­jen ja tai­teen pe­ru­so­pe­tuk­sen kau­si suo­si­tel­laan pää­tet­tä­väk­si ai­kuis­ten toi­min­nan osal­ta 4.12. Etä­o­pe­tus­ta voi edel­leen jär­jes­tää.

Leik­ki­pai­kat, si­sä­leik­ki­puis­tot ja kaup­pa­kes­kus­ten oles­ke­lu­ti­lat suo­si­tel­laan sul­jet­ta­van.

Kaik­ki ai­kuis­ten si­sä­ti­lois­sa ta­pah­tu­va har­ras­tus- ja jouk­ku­eur­hei­lu kes­key­te­tään. Jul­ki­set si­sä­lii­kun­ta­ti­lat sul­je­taan lu­kuun ot­ta­mat­ta al­le 20-vuo­ti­ai­den har­ras­tus­toi­min­taa.

Muu kuin lii­kun­taan liit­ty­vä las­ten ja nuor­ten har­ras­tus­toi­min­ta voi jat­kua, mut­ta tur­va­vä­le­jä pi­tää pys­tyä nou­dat­ta­maan.

Maa­kun­ta­ra­jo­ja ylit­tä­viä ur­hei­lu­ta­pah­tu­mia ja -kil­pai­lu­ja ei tule jär­jes­tää. Suo­si­tus kos­kee kai­ke­ni­käis­ten yk­si­lö- ja jouk­ku­e­la­jien lii­kun­ta- ja ur­hei­lu­ta­pah­tu­mia sisä- ja ul­ko­ti­lois­sa.

Kil­pa- ja huip­pu-ur­hei­lun har­joit­te­lu- ja kil­pai­lu­mah­dol­li­suu­det tur­va­taan sar­ja­li­sens­si­so­pi­muk­seen tai ur­hei­lu­so­pi­muk­seen pe­rus­tu­val­le am­mat­ti­lai­sur­hei­lul­le.

Ul­ko­lii­kun­ta­pai­kat voi­vat ol­la nor­maa­lis­ti avoin­na.

Ylä- ja ala­kou­luis­sa jat­ke­taan lä­hi­o­pe­tuk­ses­sa, mut­ta jos tar­tun­ta­ket­ju­ja il­me­nee, suo­si­tel­laan, et­tä kou­luis­sa hyö­dyn­ne­tään mää­rä­ai­kais­ta etä­o­pe­tus­ta.

Hen­ki­lö­kun­nal­le ja ylä­kou­lun op­pi­lail­le suo­si­tel­laan kas­vo­mas­kin käyt­töä. Myös esi­o­pe­tuk­ses­sa ja var­hais­kas­va­tuk­ses­sa suo­si­tel­laan mas­kien tai vi­sii­rien käyt­töä.

Lu­ki­oi­ta suo­si­tel­laan siir­ty­mään etä­o­pe­tuk­seen vii­meis­tään en­si maa­nan­tai­na.

Am­ma­til­li­ses­sa ope­tuk­ses­sa suo­si­tel­laan etä­o­pe­tuk­seen siir­ty­mis­tä huo­men­na, mut­ta vält­tä­mä­tön­tä lä­hi­o­pe­tus­ta voi edel­leen jär­jes­tää.

Kor­ke­a­kou­lut jat­ka­vat edel­leen etä­o­pe­tuk­ses­sa.

Tar­pee­ton­ta mat­kus­ta­mis­ta eten­kin le­vi­ä­mis­vai­heen maa­kun­tiin ei suo­si­tel­la.

Ikään­ty­neil­lä ja ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­la on oi­keus ta­va­ta lä­hei­si­ään, mut­ta eri­tyi­ses­ti hoi­va­yk­si­köis­sä tai iäk­käi­den yk­si­tyis­ko­deis­sa vie­rai­le­vien tu­lee ot­taa huo­mi­oon hy­gie­ni­aoh­jeet ja mas­kin käyt­tö.

Koor­di­naa­ti­o­ryh­mä suo­sit­taa myös, et­tä kai­kis­sa asi­a­kas­pal­ve­lu­ti­lan­teis­sa hen­ki­lö­kun­ta käyt­täi­si mas­kia, myös ul­ko­ti­lois­sa.

Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä muis­tut­taa, et­tä ko­ro­na­ti­lan­ne voi muut­tua hy­vin no­pe­as­ti. Var­si­nais-Suo­mes­sa ha­vait­tiin vii­me vii­kon­lo­pun ai­ka­na tar­tun­to­ja sel­väs­ti ai­em­paa enem­män ja use­as­ta eri pai­kas­ta.

– Nämä no­pe­at tar­tun­ta­mää­rien nou­sut osoit­ta­vat, et­tä mil­lä alu­eel­la ta­han­sa voi ta­pah­tua hy­vin no­pei­ta muu­tok­sia, Tyk­sin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va yli­lää­kä­ri Esa Rin­ta­la sa­noo.

Tar­tun­ta­läh­de on Var­si­nais-Suo­mes­sa pys­tyt­ty sel­vit­tä­mään noin 60 pro­sen­tis­sa ta­pauk­sis­ta.

– Tar­tun­nat le­vi­ä­vät per­heis­sä ja lä­hi­pii­ris­sä, mut­ta myös li­sään­ty­vis­sä mää­rin muun mu­as­sa op­pi­lai­tok­sis­sa ja työ­pai­koil­la, Rin­ta­la sa­noo.

– Sai­raa­la­hoi­don tar­ve on py­sy­nyt koh­tuul­li­se­na ja sta­bii­li­na, mut­ta ti­lan­ne voi muut­tua hy­vin no­pe­as­ti, Mik­ko Pie­ti­lä ker­too.

Fak­ta

Tar­tun­nat Va­kan le­vik­ki­a­lu­eel­la ke­vääs­tä al­ka­en 2.12.:

Mas­ku 33

My­nä­mä­ki 13

Naan­ta­li 30

Nou­si­ai­nen 8

Uu­si­kau­pun­ki 18

U-so­ten alue 22

Näköislehdet

Kysely