JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.6.2022 11.00

Uusi koronalääke käyttöön Tyksin erityis­vas­tuu­a­lu­eelle

Ko­ro­na­lää­ke Pax­lo­vi­dia on saa­pu­nut Suo­meen ja täl­lä vii­kol­la lää­ke tu­lee käyt­töön Var­si­nais-Suo­mes­sa.

Lää­ke on tar­koi­tet­tu niil­le, jot­ka kuu­lu­vat So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön mää­rit­te­le­miin ris­ki­ryh­miin. Lää­ke on aloi­tet­ta­va mah­dol­li­sim­man ai­kai­sin, vii­meis­tään vii­den vuo­ro­kau­den ku­lu­es­sa ko­ro­na­oi­rei­den al­ka­mi­ses­ta.

– Sai­raa­laan ei juu­ri kos­kaan jou­du vii­den vuo­ro­kau­den ku­lu­es­sa oi­rei­den alus­ta, jo­ten sai­raa­la­käyt­töön lää­ke ei oi­ke­as­taan tule, Tyks in­fek­ti­oyk­si­kön yli­lää­kä­ri Jar­mo Ok­si sa­noo.

Va­ka­van tau­din ris­ki­ryh­mään kuu­lu­va voi ha­keu­tua päi­vys­tyk­seen, jos on ko­ro­naan viit­taa­via oi­rei­ta tai ko­ti­tes­ti on ol­lut po­si­tii­vi­nen. En­sin on otet­ta­va yh­teyt­tä päi­vys­tyk­sen pu­he­lin­neu­von­taan. Tes­ti pi­tää var­mis­taa la­bo­ra­to­ri­os­sa ja jos tar­kat oh­jek­ri­tee­rit va­ka­van tau­din ris­kis­tä täyt­ty­vät, saa­te­taan po­ti­laal­le mää­rä­tä uut­ta lää­ket­tä. Näin edel­lyt­tä­en, et­tä ei ole vas­ta-ai­hei­ta lääk­keen aloi­tuk­sel­le esi­mer­kik­si lää­keyh­teis­vai­ku­tus­ten vuok­si.

– On tär­ke­ä­tä, et­tä ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vat po­ti­laat me­ni­si­vät vi­ral­li­seen tes­tiin, kos­ka il­man vi­ral­lis­ta ko­ro­na­tes­ti­tu­los­ta, lää­ket­tä ei voi­da mää­rä­tä, Tyk­sin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va yli­lää­kä­ri Mari Ka­ner­va sa­noo.

Lää­ke on re­sep­ti­lää­ke, joka tu­lee saa­ta­vak­si ai­no­as­taan sai­raa­la-ap­teek­kei­hin. Lää­ket­tä ja­e­taan Tyks Akuut­tiin sekä Tyk­sin lä­hi­sai­raa­loi­hin: Sa­lon, Vak­ka-Suo­men ja Loi­maan sai­raa­laan täl­lä vii­kol­la. Lää­ket­tä tu­lee ja­et­ta­vak­si myös Tu­run kau­pun­gin in­fek­ti­o­vas­taa­no­tol­le. Myös Po­rin, Vaa­san ja Maa­ri­an­ha­mi­nan kes­kus­sai­raa­lat ovat ja­ke­lus­sa Tyk­sin eri­tyis­vas­tuu­a­lu­eel­la.

Ris­ki­ryh­mään kuu­lu­via, tuo­reen po­si­tii­vi­sen ko­ro­na­tes­ti­tu­lok­sen saa­nei­ta ke­ho­te­taan ar­ki­sin ot­ta­maan yh­teyt­tä omaan ter­veys­kes­kuk­seen ja vii­kon­lop­pu­na tai py­hä­nä Tyks Akuu­tin neu­von­ta­nu­me­roon 02 313 8800.

Näköislehdet

Kysely