JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
22.11.2021 12.08

Tyksissä analysoitu jo puoli miljoonaa koronanäytettä

Tyk­sis­sä val­mis­tui vii­me vii­kol­la pan­de­mia-ajan 500 000. ko­ro­na­näy­te. Ko­ro­na­tes­tien ot­ta­mi­nen aloi­tet­tiin hel­mi­kuus­sa vuon­na 2020 eli näyt­tei­tä on otet­tu nyt 21 kuu­kau­den ajan.

Po­si­tii­vis­ten näyt­tei­den osuus on kor­ke­am­pi kuin mis­sään pan­de­mi­an vai­hees­sa ai­em­min, jopa yli 10 pro­sent­tia kai­kis­ta näyt­teis­tä on po­si­tii­vi­sia.

– Kor­kea po­si­tii­vi­suusp­ro­sent­ti joh­tuu osit­tain ny­kyi­sis­tä tes­tausk­ri­tee­reis­tä, jol­loin näyt­tei­tä ote­taan vä­hem­män niis­tä ryh­mis­tä, jois­sa ne­ga­tii­vis­ten tes­ti­tu­los­ten osuus oli­si suu­rem­pi, esi­mer­kik­si kah­des­ti ro­ko­te­tuis­ta. Näy­te­mää­rät ei­vät enää ole yh­tä suu­ret kuin al­ku­syk­sys­tä, mut­ta vii­me viik­koi­na on ol­lut usei­ta yli sa­dan po­si­tii­vi­sen tu­lok­sen päi­viä. Tes­tien ana­ly­soin­ti si­too edel­leen 5–7 hen­ki­löä päi­väs­sä pel­käs­tään meil­lä la­bo­ra­to­ri­os­sa. Li­säk­si näyt­tee­not­toa ja jäl­ji­tys­työ­tä teh­dään kai­kis­sa kun­nis­sa, sa­noo klii­ni­sen mik­ro­bi­o­lo­gi­an vas­tuu­a­lu­e­joh­ta­ja Kai­su Ran­ta­kok­ko-Ja­la­va Tyk­sis­tä.

Ran­ta­kok­ko-Ja­la­van mie­les­tä tes­tauk­sen li­sää­mi­nen ei tätä pan­de­mi­aa rat­kai­se.

– Ro­ko­tuk­set es­tä­vät hy­vin va­ka­vaa ko­ro­na­tau­tia ja sai­raa­laan jou­tu­mis­ta, mut­ta ro­ko­te­tuil­la­kin voi ol­la hy­vin lie­vä­oi­rei­sia tai oi­reet­to­mia tar­tun­to­ja ja ly­hy­en ai­kaa suu­ri­a­kin vi­rus­mää­riä, hän sa­noo.

Vaik­ka ko­ro­na­pas­si oli­si­kin käy­tös­sä, ih­mis­ten ke­rään­ty­es­sä yh­teen ro­kot­ta­mat­to­mien ris­ki saa­da tar­tun­ta on suu­ri, sil­lä toi­sin kuin ro­ko­tus, ne­ga­tii­vi­nen tes­ti­tu­los ei lain­kaan suo­jaa hei­tä it­se­ään. Mo­nis­sa Eu­roo­pan mais­sa on­kin jo men­ty käy­tän­töön, jos­sa ko­ro­na­pas­si pe­rus­tuu vain ro­ko­tuk­sen tai sai­ras­te­tun in­fek­ti­on an­ta­maan suo­jaan ko­ro­nan va­ka­val­ta tau­din­muo­dol­ta.

Ran­ta­kok­ko-Ja­la­va ha­lu­aa muis­tut­taa, et­tä olen­nais­ta on sai­ras­taa ko­to­na, jos on hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­on oi­rei­ta.

– Ko­ti­tes­tin te­ke­mi­nen en­nen kuin läh­tee lii­ken­tee­seen voi ra­ja­ta­pauk­sis­sa ol­la hyvä apu­kei­no ro­ko­te­tuil­le­kin. Tes­ti tu­lee teh­dä täs­mäl­leen oh­jei­den mu­kaan. Po­si­tii­vi­nen ko­ti­tes­ti pi­tää ai­na var­mis­taa vi­ral­li­sel­la tes­til­lä. Ne­ga­tii­vi­nen tu­los ei var­muu­del­la sul­je pois ko­ro­nain­fek­ti­o­ta, Ran­ta­kok­ko-Ja­la­va sa­noo.

Fak­ta

Lie­vis­sä hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­on oi­reis­sa ko­ro­na­tes­taus­ta suo­si­tel­laan:

Ro­kot­ta­mat­to­mil­le tai vain yh­den ro­ko­te­an­nok­sen saa­neil­le.

Ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­sen hoi­van pii­ris­sä asu­vil­le hen­ki­löil­le.

Sote-työn­te­ki­jät tes­ta­taan mah­dol­li­sim­man pian, kun oi­reet il­maan­tu­vat. Tämä kos­kee myös täy­sin ro­ko­tet­tu­ja hen­ki­löi­tä.

Ul­ko­mail­ta tu­le­vil­le hen­ki­löil­le, sil­lä ra­ja­tes­taus­käy­tän­nöt jat­ku­vat en­ti­seen ta­paan. Ul­ko­mail­ta tu­le­vat hen­ki­löt tar­vit­se­vat 3–5 päi­vän ku­lu­es­sa maa­han­tu­los­ta ko­ro­na­tes­tin ja tar­tun­ta­tau­ti­la­ki edel­lyt­tä­mä­nä hei­dän tu­lee käy­dä ko­ro­na­tes­tis­sä oi­reet­to­ma­na­kin.

Ko­ro­na­tes­taus­ta suo­si­tel­laan myös vii­mei­sel­lä kol­man­nek­sel­la ras­kaa­na ole­vil­le, joil­la on hen­gi­tys­tie­oi­rei­ta tai jot­ka ovat al­tis­tu­neet ko­ro­nal­le, vaik­ka he oli­si­vat saa­neet kak­si ko­ro­na­ro­ko­tus­ta. Tes­tiin ha­keu­tu­mi­nen on tär­ke­ää, jot­ta hoi­to saa­daan käyn­tiin tu­kos­ris­kin ta­kia no­pe­as­ti, jos ko­ro­na to­de­taan.

Al­le 12-vuo­ti­ai­ta lap­sia, joil­la on ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­oon so­pi­via oi­rei­ta, näy­te on pe­rus­tel­tua ot­taa ai­na­kin seu­raa­vis­sa ta­pauk­sis­sa: al­tis­tus tar­tun­taan var­mis­te­tul­ta ko­ro­na­vi­rus­po­ti­laal­ta edel­tä­vän kah­den vii­kon si­säl­lä, lap­sen per­he­pii­ris­sä yli 16-vuo­ti­ail­la, joil­la ei ole täyt­tä ro­ko­tus­suo­jaa tai lap­sen in­fek­tio-oi­reet edel­lyt­tä­vät tes­taus­ta lää­kä­rin ar­vi­on mu­kaan.

Näköislehdet

Kysely