JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tieliikenteessä kuolleiden määrä oli vuonna 2023 ennätysalhainen, mutta tavoitetasosta ollaan silti vielä kaukana.

Tieliikenteessä kuolleiden määrä oli vuonna 2023 ennätysalhainen, mutta tavoitetasosta ollaan silti vielä kaukana.

Arkisto / Sari Honkasalo

Uutiset
31.12.2023 10.25

Turvallisuus parani edelleen tielii­ken­teessä

Vuo­si 2023 oli Lii­ken­ne­tur­van en­nak­ko­ar­vi­on mu­kaan en­nä­tys­tur­val­li­nen lii­ken­tees­sä eri­tyi­ses­ti hen­ki­lö­au­tos­sa mat­kus­ta­vien osal­ta.

Tur­val­li­suus jat­koi edel­li­sen vuo­den hy­vää ke­hi­tys­tä ja tie­lii­ken­tees­sä kuol­lei­den mää­rä oli en­nä­ty­sal­hai­nen.

Ti­las­to­kes­kuk­sen en­nak­ko­tie­to­jen ja Lii­ken­ne­tur­van ke­rää­mien leh­ti­tie­to­jen pe­rus­teel­la tie­lii­ken­tees­sä kuol­lei­den mää­rä on tä­män het­ken tie­to­jen mu­kaan 171 hen­ki­löä vuon­na 2023. On to­den­nä­köis­tä, et­tä mää­rä hie­man kas­vaa, kun ti­las­tot täs­men­ty­vät al­ku­vuon­na.

– Kun tar­kas­tel­laan tie­lii­ken­tees­sä kuol­lei­ta, vii­me ja tämä vuo­si ovat ol­leet mo­lem­mat en­nä­tys­tur­val­li­sia. Ta­voi­te­ta­sos­ta olem­me kui­ten­kin vie­lä kau­ka­na, eli ihan vie­lä ei juh­li­ta. Suo­mi uu­si si­tou­tu­mi­sen­sa lii­ken­teen kuo­le­mien ja va­ka­vien louk­kaan­tu­mis­ten puo­lit­ta­mi­seen vuo­teen 2030 men­nes­sä vuo­den 2020 ta­sos­ta. Tämä tar­koit­taa al­le sa­taa lii­ken­ne­kuo­le­maa vuo­des­sa ja sii­hen on vie­lä mat­kaa, to­te­aa Lii­ken­ne­tur­van tut­ki­mus­pääl­lik­kö Mar­ja Pa­ka­ri­nen.

Vä­he­ne­mis­tä lii­ken­ne­kuo­le­mis­sa nä­kyy lä­hes joka ikä­ryh­män koh­dal­la, kun en­nak­ko­tie­to­ja ver­ra­taan vii­me vuo­den vas­taa­viin lu­kui­hin. Suu­rin pa­ran­nus on ta­pah­tu­nut nuor­ten ai­kuis­ten tur­val­li­suu­des­sa.

– Vuon­na 2022 21–24-vuo­ti­ai­ta me­neh­tyi moot­to­ri­a­jo­neu­vois­sa yh­teen­sä 21, tänä vuon­na kah­dek­san. Hyvä uu­ti­nen on myös se, et­tei moot­to­ri­a­jo­neu­vois­sa en­nak­ko­tie­to­jen pe­rus­teel­la ole me­neh­ty­nyt yh­tään al­le 15-vuo­ti­as­ta, Pa­ka­ri­nen sum­maa.

Tien­käyt­tä­jiä ryh­mit­täin tar­kas­tel­tu­na tur­val­li­suus pa­ran­tui eri­tyi­ses­ti hen­ki­lö­au­tos­sa mat­kus­ta­vien koh­dal­la. Muis­sa tien­käyt­tä­jä­ryh­mis­sä kuo­le­maan joh­ta­nei­den on­net­to­muuk­sien mää­rä oli suht lä­hel­lä edel­lis­vuo­den en­nak­ko­tie­to­ja.

– Al­le 100 kuo­le­maa hen­ki­lö­au­tois­sa on ai­van poik­keuk­sel­li­sen al­hai­nen mää­rä. Täl­lais­ta ei ole ta­pah­tu­nut kym­me­niin vuo­siin. Esi­mer­kik­si lii­ken­ne­mää­rien ke­hi­tyk­ses­sä ei kui­ten­kaan ole ta­pah­tu­nut suur­ta muu­tos­ta ver­rat­tu­na edel­lis­vuo­teen, Pa­ka­ri­nen tii­vis­tää.

Näköislehdet

Kysely