Mynämäkeläinen Joona Välimäki on Vakan alueen nuorin ehdokas.
Sari Honkasalo
Sari Honkasalo
19-vuotias mynämäkeläinen Joona Välimäki kertoo seuranneensa politiikkaa pitkään, ja oli tietoinen Sinimustasta liikkeestä jo Perussuomalaisten erimielisyyksien ja hajaannuksen aikaan. Liikkeeseen hän liittyi jo ennen kuin se viime kesänä rekisteröityi puolueeksi.
Kansanedustajaehdokkaaksi hän lähti nyt puolueen pyynnöstä.
Välimäki ei ennen ehdokkuuttaan ole ollut mukana poliittisessa toiminnassa.
– Nykymenoa kun katsoo, ei pelkkä äänestäminen riitä. Sillä ei saa vaikutusta aikaan, vaan on mentävä itse mukaan. Haluan takaisin sen turvallisen Suomen, joka ennen oli, hän toteaa.
Liikkeen aktiiviseksi toimijaksi hänet johdatti muutamakin huomio.
Yksi liittyy Yhdysvalloissa mustiin ihmisiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastustavien Black Lives Matter -mielenosoitusten alkuun.
– Ajattelin, että jos siinä tilanteessa kyseessä olisi ollut valkoinen henkilö, ei olisi oikeastaan välitetty lainkaan, hän toteaa.
Toinen seikka oli huoli katujen turvallisuuden heikkenemisestä Suomessa.
– Kun vaikka kuljen Raisiossa, kuulen nuorilta välillä sellaista puhetta, että lähdetäänkö myymään huumeita, vedetäänkö huumeita.
Huonontuneen turvallisuustilanteen hän yhdistää maahanmuuttoon perustellen asiaa muun muassa sillä, että rikostilastoissa maahanmuuttajat ovat yliedustettuina.
– Maahanmuuttajien mukana Suomeen on myös rantautunut niin sanottu rikollinen roadman -kulttuuri, johon suomalaisetkin nuoret ovat lähteneet mukaan. On huolestuttavaa, jos nuori lähtee suunnittelemaan tulevaisuuttaan rikollisuuden pohjalle.
Välimäen mielestä poliisin pitäisi vihapuheen vahtimisen sijaan keskittää resurssinsa rikollisten toimintaan.
– Tarkoitan tällä sellaisia yleisiä mielipiteitä, joista joku loukkaantuu. Se on sitten tietysti eri asia, jos joku uhkailee.
Myös yleinen väestörakenteen muutos Suomessa huolestuttaa Joona Välimäkeä.
– On jo paikkoja ja kouluja, joissa on enemmän maahanmuuttajia kuin suomalaisia. Kun kantaväestö ei lisäänny, tämä tarkoittaa sitä, että jäämme omassa maassa vähemmistöksi.
Ratkaisuna hän näkee esimerkiksi ohjelman, jossa pakolaisia ryhdytään kotiuttamaan takaisin lähtömaahan.
Ukrainan tukemista hän kannattaa, mutta tietyin ehdoin.
– Ukrainaa pitää näinä vaikeina aikoina tukea ja sodan loputtuakin, mutta niin ettei se tule meille kalliiksi. Sodan jälkeen ukrainalaisia pakolaisia tulisi auttaa kotiutumaan takaisin sinne ja jälleenrakentamaan kotimaataan. Venäjän kanssa voidaan alkaa tekemään kauppaa vasta, kun valta on siellä vaihtunut, hän toteaa.
Juttusarja esittelee Vakan alueen eduskuntavaaliehdokkaita.
Fakta:
Ikä: 19
Ammatti: Opiskelija
Puolue: Sinimusta liike
Kotikunta: Mynämäki