JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nollan molemmin puolin sahaava sää vaikeuttaa tienhoitoa.

Nollan molemmin puolin sahaava sää vaikeuttaa tienhoitoa.

Ely-keskus

Uutiset
7.2.2024 8.10

Tienhoi­to­toimia on tehty vaikeissa olosuhteissa - nollan molemmin puolin sahaava keli sulattaa ja jäädyttää tiet vuorotellen

Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen alu­eel­la on tam­mi­kuus­ta as­ti vie­tet­ty pe­rin­teis­tä lou­nais­suo­ma­lais­ta tal­vea, jos­sa läm­pö­ti­lat sa­haa­vat nol­lan mo­lem­min puo­lin. Tien­pin­nat ovat vuo­ro­tel­len su­la­neet ja jää­ty­neet.

Liuk­kau­den­tor­jun­ta­toi­men­pi­tei­den hyö­ty on jää­nyt ly­hy­tai­kai­sek­si. Eten­kin hie­koi­tus­hiek­kaa on le­vi­tet­ty ties­töl­le en­nä­tys­mää­rä tam­mi­kuun ai­ka­na. Sii­tä huo­li­mat­ta ai­na ei ol­la saa­vu­tet­tu ta­voi­tel­ta­vaa laa­tu­ta­soa ja myös tien­käyt­tä­jil­tä on tul­lut run­saas­ti pa­lau­tet­ta tei­den liuk­kau­des­ta eten­kin vä­hä­lii­ken­tei­sil­tä teil­tä.

Tei­den tal­vi­hoi­dos­sa on mon­ta muut­tu­vaa te­ki­jää, jot­ka vai­kut­ta­vat lop­pu­tu­lok­seen. Li­säk­si on tot­ta, et­tei tien­pi­dos­sa ai­na on­nis­tu­ta.

Tiet on ja­et­tu eri laa­tua ta­voit­te­le­viin hoi­to- ja kun­to­luok­kiin muun mu­as­sa tei­den ylei­sen mer­kit­tä­vyy­den ja lii­ken­ne­mää­rien mu­kaan. Hoi­to­luok­ka mää­rit­tää, mis­sä kun­nos­sa tei­den on ol­ta­va tal­vel­la ja kuin­ka no­pe­as­ti hoi­to­toi­men­pi­teet pi­tää ties­töl­lä aloit­taa.

Alem­man tie­ver­kon tien kuu­lu­vat alem­piin hoi­to­luok­kiin, jos­sa toi­men­pi­de­a­jat ovat pi­dem­mät.

Nol­lan mo­lem­min puo­lin sa­haa­vas­ta läm­pö­ti­las­ta joh­tu­en tien pin­ta on usein pak­ka­sel­la, vaik­ka il­ma oli­si­kin muu­ta­man as­teen plus­sal­la. Kun täl­lä ke­lil­lä sa­taa vet­tä, se jää­tyy heti pin­nas­sa ole­van hie­kan pääl­le. Vaik­ka tie oli­si juu­ri hie­koi­tet­tu, tien pin­ta tun­tuu liuk­kaal­ta.

Ve­si­sa­teel­la tai ko­val­la tuu­lel­la hiek­ka voi puo­les­taan pyyh­kiy­tyä hel­pos­ti pois jää­ty­neel­tä tien­pin­nal­ta. Tai tien pin­nan su­la­es­sa hiek­ka pai­nuu jää al­le ja sään pa­kas­tu­es­sa uu­del­leen tie muut­tuu liuk­kaak­si.

Ti­lan­teis­sa, jois­sa pak­kas­ke­lil­lä sa­taa ali­jääh­ty­nyt­tä vet­tä, ei tien­hoi­don va­li­koi­mas­ta löy­dy hy­viä kei­no­ja liuk­kau­den es­tä­mi­seen. Li­säk­si liuk­kaal­la ke­lil­lä hoi­to­len­kin aja­mi­nen kes­tää nor­maa­lia kau­em­min ja hie­kan haku vä­lil­lä hi­das­taa lenk­kiä en­ti­ses­tään.

Ura­koit­si­joi­den hoi­to­lenk­ki saat­taa kes­tää ajaa läpi use­am­man tun­nin jat­ku­val­la­kin ajol­la.

Tal­vi­sin ke­lit voi­vat muut­tua no­pe­as­ti. No­peis­sa sään vaih­te­luis­sa saat­taa pää­teil­lä­kin ol­la toi­si­naan huo­no keli, vaik­ka kun­nos­sa­pi­to­a­jo­neu­vo oli­si jat­ku­vas­ti lii­ken­tees­sä.

Ura­koit­si­joil­la on käy­tös­sä kat­ta­vat sää­en­nus­tus­pal­ve­lut, joi­den avul­la tal­vi­hoi­don toi­men­pi­tei­tä py­ri­tään ajoit­ta­maan oi­kein. Sää­en­nus­tus­ten muut­tu­es­sa ai­na ei kui­ten­kaan on­nis­tu­ta ajoit­ta­maan en­na­koi­via hoi­to­toi­mia op­ti­maa­li­ses­ti koko urak­ka-alu­eel­la.

Kun­nos­sa­pi­to­toi­met vaa­ti­vat ai­na oman ai­kan­sa. Jos sade al­kaa aa­mu­yön tun­tei­na, kaik­kia tei­tä ei eh­di­tä hoi­taa kun­toon en­nen aa­mun työ­mat­ko­ja ja kou­lu­kul­je­tuk­sia. En­sin hoi­de­taan vilk­kaat pää­tiet ja vas­ta sen jäl­keen muut tiet. Vä­hä­lii­ken­tei­sem­mil­lä teil­lä toi­men­pi­de­ai­ka tei­den hoi­toon on usei­ta tun­te­ja.

Han­ka­lim­mil­la ke­leil­lä kaik­ki tiet ei­vät ole koko ajan laa­tu­vaa­ti­mus­ten mu­kai­ses­sa kun­nos­sa. Laa­tu­vaa­ti­mus­ten nä­kö­kul­mas­ta kui­ten­kin riit­tää, et­tä ura­koit­si­jal­la on koko ka­lus­to käy­tös­sä ja hoi­to­toi­men­pi­teet käyn­nis­sä. Jo­kai­sel­la tiel­lä ei voi­da teh­dä hoi­to­toi­mia yh­tä ai­kaa, vaan työt teh­dään en­nal­ta suun­ni­tel­lus­sa jär­jes­tyk­ses­sä.

Tei­den tal­vi­hoi­dol­la ei ta­voi­tel­la ke­sä­ke­le­jä, ja eten­kin vä­hä­lii­ken­tei­sem­mil­lä teil­lä on huo­mi­oi­ta­va val­lit­se­vat ajo-olo­suh­teet. Se edel­lyt­tää ajo­no­peu­den so­vit­ta­mis­ta val­lit­se­viin ke­li­o­lo­suh­tei­siin ja se kan­nat­taa huo­mi­oi­da myös mat­ko­jen ai­ka­tau­lu­jen suun­nit­te­lus­sa. On kui­ten­kin erit­täin har­vi­nais­ta, et­tä tiel­lä ei pys­tyi­si lii­ken­nöi­mään lain­kaan.

Kaik­ki tien­käyt­tä­jien pa­laut­teet kä­si­tel­lään, mut­ta ai­na ei ole tar­vet­ta vä­lit­tö­miin toi­men­pi­tei­siin Tien­käyt­tä­jien pa­laut­tei­siin suh­tau­du­taan va­ka­vas­ti ja ne kä­si­tel­lään ura­koit­si­jan kans­sa työ­maa­ko­kouk­sis­sa. Pa­laut­teen an­ta­mi­nen ei kui­ten­kaan ole työ­ti­laus.

Näköislehdet

Kysely