JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
28.12.2023 13.24

Terapi­a­na­vi­gaattori tukee mielen­ter­veys­pal­ve­luita

Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la on vuo­den lop­puun men­nes­sä otet­tu koko alu­eel­la käyt­töön pe­rus­ta­son mie­len­ter­veys­pal­ve­lu­ja tu­ke­va Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­ri. Se on ver­kos­sa täy­tet­tä­vä di­gi­taa­li­nen työ­vä­li­ne, joka aut­taa ar­vi­oi­maan asi­ak­kaan hoi­don tar­vet­ta ja vä­hen­tä­mään ar­vi­oin­tiin ku­lu­vaa ai­kaa. Li­säk­si se tu­kee asi­a­kas­ta oman ti­lan­teen­sa jä­sen­tä­mi­ses­sä.

Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­rin avul­la voi­daan tun­nis­taa, voi­daan­ko apua ha­ke­va oh­ja­ta ma­ta­lan kyn­nyk­sen ke­vy­em­piin mut­ta no­pe­as­ti al­ka­viin psy­ko­so­si­aa­li­siin hoi­toi­hin, vai vaa­tii­ko ti­lan­ne tar­kem­paa ar­vi­o­ta tai in­ten­sii­vi­sem­pää hoi­toa.

Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­ri ei kui­ten­kaan kos­kaan tee pää­tök­siä hoi­dos­ta ei­kä hoi­to­suun­ni­tel­maa, vaan niis­tä pää­te­tään yh­des­sä am­mat­ti­lai­sen kans­sa kes­kus­tel­len.

– Se sääs­tää sel­vit­te­lyyn ja ar­vi­oin­tiin käy­tet­tä­vää ai­kaa niin, et­tä it­se hoi­to voi al­kaa no­pe­am­min. Sen avul­la hoi­don tar­peen ar­vi­oin­ti on ta­sa­laa­tuis­ta kai­kis­sa yk­si­köis­sä työn­te­ki­jäs­tä riip­pu­mat­ta ja ta­voit­tee­na on, et­tä avun ha­ki­ja oh­ja­taan oi­kea-ai­kai­seen ja oi­ke­a­ta­soi­seen hoi­toon il­man vii­vei­tä, ker­too päih­de- ja mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den pääl­lik­kö An­ni Lin­tu­la Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­rin toi­min­nas­ta.

Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­rin voi täyt­tää kuka ta­han­sa, ei­kä se vaa­di yh­tey­de­not­toa ter­vey­den­huol­toon.

Ano­nyy­mi ky­se­ly an­taa tie­toa ja jä­sen­tää asi­ak­kaan omaa ti­lan­net­ta, oi­rei­ta ja on­gel­mien luon­net­ta, ja voi mo­nes­ti ol­la jo it­ses­sään mer­kit­tä­vä apu. Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­rin täyt­tä­mi­nen voi aut­taa asi­a­kas­ta saa­maan ko­ko­nais­ku­van omas­ta ti­lan­tees­taan, min­kä jäl­keen yh­tey­de­not­toa ter­vey­den­huol­toon ei edes tar­vi­ta.

– Etu­na on myös se, et­tä täyt­tä­mi­sen jäl­keen asi­ak­kaat ovat val­miim­pia ja si­tou­tu­neem­pia al­ka­viin hoi­toi­hin. Hoi­don al­ka­es­sa asi­ak­kaal­la on jo ym­mär­rys­tä al­ka­vas­ta hoi­dos­ta ja työs­ken­te­lyn koh­teis­ta – muu­tosp­ro­ses­si on jo käyn­nis­sä, sa­noo päih­de- ja mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den pääl­lik­kö Nina Tai­nio.

Täyt­tä­mi­nen vie asi­ak­kaal­ta kes­ki­mää­rin 20 mi­nuut­tia. Na­vi­gaat­to­ri tuot­taa koos­te­ra­por­tin, joka käy­dään yh­des­sä am­mat­ti­lai­sen kans­sa läpi en­si­jä­sen­ny­sa­jal­la. Esi­jä­sen­ny­sa­jan saa soit­ta­mal­la ter­vey­sa­se­man hoi­don tar­peen ar­vi­oin­tiin Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­rin täyt­tä­mi­sen jäl­keen.

Asi­ak­kaan tu­lee ot­taa muis­tiin koo­di, jon­ka hän saa ky­se­lyn täy­tet­ty­ään. Koo­di an­ne­taan en­si­jä­sen­ny­sa­jal­la am­mat­ti­lai­sel­le, jol­loin am­mat­ti­lai­nen pää­see nä­ke­mään asi­ak­kaan täyt­tä­mät vas­tauk­set.

Loka-mar­ras­kuun ai­ka­na Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­rin täyt­tä­neis­tä var­si­nais­suo­ma­lai­sis­ta 63 pro­sent­tia oli val­mis oh­jat­tuun oma­hoi­toon.

– Oh­jat­tu oma­hoi­to on usein en­sim­mäi­se­nä tar­jot­tu, no­pe­as­ti aloi­tet­ta­va näyt­töön pe­rus­tu­va hoi­to. Oh­ja­tus­sa oma­hoi­dos­sa asi­ak­kaan kans­sa käy­dään muun mu­as­sa yh­des­sä har­joi­tel­len läpi mie­len­ter­veys­ta­lo.fi-si­vus­ton oi­reen­mu­kais­ta oma­hoi­to-oh­jel­maa. Var­hal­la 59 pro­sent­tia on saa­nut riit­tä­väk­si ko­ke­man­sa tuen oh­jel­man avul­la, Län­si-Suo­men koor­di­naa­ti­o­hank­keen ai­kuis­ten han­ke­koor­di­naat­to­ri Juha Lai­ne ker­too.

Te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­ri löy­tyy Var­han si­vuil­ta tai osoit­tees­ta www.te­ra­pi­a­na­vi­gaat­to­ri.fi.

Näköislehdet

Kysely