Naantalissa ja Uudessakaupungissa sähköpotkulautoja vuokraa norjalaisyhtiö Swup.
Roosa Vähätalo
Roosa Vähätalo
Suomessa kaikki vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat kevyitä sähköajoneuvoja, joiden rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa ja jatkuva nimellisteho enintään 1000 wattia. Niillä on ajettava polkupyöräilijän sääntöjen mukaan. Sähköpotkulaudalla liikutaan siis ensisijaisesti pyörätiellä. Pyörätien puuttuessa ajetaan pientareella, pientareen puuttuessa muiden ajoneuvojen tavoin ajoradalla.
– Jalkakäytävälle kevyellä sähköajoneuvolla ei ole asiaa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti. Jalankulkua avustavaksi tai korvaavaksi liikkumisvälineeksi luokiteltavat sähköpotkulaudat ovat varsin harvinaisia ja pääasiassa lapsille tarkoitettuja. Operaattorilautojen käyttöä ei saa mahdollistaa ala-ikäisille.
Matkustajan kuljettamiseksi sähköajoneuvossa on oltava asianmukainen istuin. Sähköpotkulaudat ovat kuitenkin käytännössä aina vain yhden henkilön käyttöön tarkoitettuja eikä niillä saa kuljettaa lasta tai kaveria.
Jos vanhempi kuljettaa sähköpotkulaudalla edessään seisovaa lasta, lapsen kasvot ovat ohjaustangon korkeudella. Jarrutustilanteessa on suuri riski sille, että lapsen kasvot osuvat ohjaustankoon aiheuttaen vakavia vammoja pään alueelle.
Laudalla kuljettajan takana seisova matkustaja pystyy pitämään kiinni ainoastaan kuljettajasta eikä mitään tukevaa kiinnipitopaikkaa ole. Pienikin ajovirhe tai yllättävä tilanne saattaa aiheuttaa tasapainon menetyksen ja kaatumisen. Ajoneuvon käsittely matkustaja kyydissä on yleisesti haastavaa.
Hinnoittelumalli ei kannista turvalliseen liikennekäyttäytymiseen. Monissa tapauksissa vuokrattavan sähköpotkulaudan hinta määräytyy minuuttiperusteisesti. Tämä valitettavasti kannustaa ajamaan mahdollisimman lujaa tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi rahan säästäminen houkuttaa ottamaan kaverin sähköpotkulaudan kyytiin.
Yleisin onnettomuustyyppi on sähköpotkulautailijan kaatuminen, johon ei liity muita osapuolia. Yleisimpiä vammoja ovat raajojen murtumat sekä erityisesti kasvojen ja pään vammat, jotka voivat pahimmillaan olla kohtalokkaita. Kypärä suojaa vakavalta päävamman riskiltä. Onnettomuuksista suuri osa tapahtuu yöllä ja onnettomuuden uhri on usein päihtynyt.
Liikenneturvan vinkit turvallisempaan sähköpotkulautailuun
Kulje pyöräväylillä – ei jalkakäytävillä
Hidasta risteyksiin, noudata liikennevaloja ja anna tietä suojatiellä
Aja vain selvinpäin
Käytä kypärää
Älä kuljeta matkustajia
Keskity ajamiseen – kännykkä käteen vasta tauolla