Herkästi katkeava ja helposti juurtuva tähkä-ärviä viihtyy lämpimissä merenlahdissa.
Roosa Vähätalo
Roosa Vähätalo
AHJV:n vesiensuojeluyhdistyksellä on suunnitteilla ojarumpuhanke, jolle on tarkoitus hakea rahoitusta tämän syksyn hakukierroksella.
Suunnitelmaan kuuluu Ahaistentien alta kulkevan siltarummun vaihtaminen suurempaan, ruovikon niitto Ahaistenperän ja Varkaankarinaukon päässä Ahaistenluodon poikki kulkevaa ojaa sekä särkikalojen poistokalastus. Hankkeen tavoitteena on parantaa veden virtausta Hillostenaukon ja Tuulveden välillä.
Poistokalastusta alueella on jo tehnyt Reima Salonen. Viime vuonna särkikaloja nousi 20 tonnia ja tänä vuonna 10 tonnia samalta alueelta Ahaistenluodon takaa, joten kalastus näyttää tehoavan, vaikka avoimella vesialueella täysin pysyvää vaikutusta onkin mahdoton saavuttaa. Tavoitteena on 40-50 tonnin poistokalastus alueella. Yhden tonnin poistokalastus poistaa 7-8 kiloa fosforia vesistöstä. Arvioiden mukaan poistokalastuksella voidaan paikallisesti poistaa 10–25 prosenttia valuma-alueelta merenlahtiin tulevasta fosforikuormituksesta. Hyvä merkki on särkikalojen joukossa olleet muutamat arvokalat kuten kutemaan tulleet kuusikiloiset kuhat, jotka on Salonen on päästänyt takaisin lisääntymään.
Levän määrä on kuitenkin haitannut paikoittain rysäkalastusta. Rysän verkkoon tarttuvan levän takia kalat eivät enää menee pyydykseen. Ahaisten luodon ja Tapatoran niemen välisellä alueella levä jätti saaliin reiluun kuuteen tonniin. Varsinkin matalissa lämpimissä lahdissa hyvin viihtyvä ja helposti leviävä tähkä-ärviä kasaantuu verkkoihin ja haittaa muutenkin vesistöjen viihde- ja hyötykäyttöä. Kun vedet olivat vielä kirkkaita tähkä-ärviä saattoi kasvaa pintaan kuuden metrin syvyydestä, mutta vesien sameutumisen takia se ei kasva enää yli kahden ja puolen syvyydessä.
Helposti katkeava ja pienestä palastakin juurtuva kasvi on lisääntynyt ilmastonmuutoksen lämmittämissä vesissä. Kasvia on vaikea suitsia sillä myrkyllisyytensä takia se ei kelpaa millekään eläimelle ravinnoksi ja syksyllä pohjaan painuva kasvi lähtee herkästi kasvamaan pehmeässä alustassa, vaikka vanhan kasvuston peittäisi kankaalla.
Matalien umpiperäisten lahtien hyväpuoli voi olla kirkastuminen kasvillisuuden kerätessä kiintoaineen ja ravinteet. Kasvillisuuden aiheuttama haitta kalastukselle, veneilylle ja uimiselle ei kuitenkaan kirkastumisesta vähene.