JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tyksin työntekijä saa koronarokotteen.

Tyksin työntekijä saa koronarokotteen.

Mikael Soininen

Uutiset
26.10.2021 15.12

Rokotustahti on maakunnassa nopeutunut

Var­si­nais-Suo­mes­sa otet­tiin vii­me vii­kol­la yli 2600 en­sim­mäis­tä ko­ro­na­ro­ko­te­an­nos­ta. Viik­ko sit­ten oli 53 000 12 vuot­ta täyt­tä­nyt­tä asu­kas­ta, joil­la ei ol­lut yh­tä­kään ro­ko­tet­ta. Nyt luku on las­ke­nut 50 000:een.

– Ti­lan­ne on hiu­kan va­loi­sam­pi kuin vii­me vii­kol­la, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va yli­lää­kä­ri Esa Rin­ta­la sa­noo. Jos ti­lan­net­ta kat­so­taan pel­käs­tään ta­paus­mää­rien ja il­maan­tu­vuu­den pe­rus­teel­la, epi­de­mi­a­ti­lan­ne on vä­hän rau­hoit­tu­mas­sa.

Tuo­rein 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus 100 000 asu­kas­ta koh­ti on Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 109. Viik­ko sit­ten il­maan­tu­vuus oli 122. Po­si­tii­vis­ten tes­tien osuus on nyt yli kuu­si pro­sent­tia. Tes­ti­mää­rät ovat las­ke­neet, ja sik­si ta­paus­mää­rät ei­vät ker­ro koko to­tuut­ta, kos­ka lie­vä­oi­rei­set ei­vät tule tes­ta­tuik­si.

Sen si­jaan sai­raa­la­kuor­mi­tus on py­sy­nyt mel­ko sa­mal­la ta­sol­la jo use­am­man vii­kon. Täl­lä het­kel­lä ko­ro­nan ta­kia 12 po­ti­las­ta on hoi­dos­sa Tyk­sis­sä, jois­ta al­le vii­si on te­ho­hoi­dos­sa. Yk­sit­täi­siä kuo­le­man­ta­pauk­sia on myös ol­lut Var­si­nais-Suo­mes­sa vii­me ai­koi­na.

Lai­van­ra­ken­nus­te­ol­li­suu­des­sa ta­pauk­set ovat vä­hen­ty­neet mer­kit­tä­väs­ti. Osit­tain sen ta­kia myös vie­ras­kie­lis­ten il­maan­tu­vuus on las­ke­nut no­pe­as­ti.

Suu­rin osa tar­tun­nois­ta saa­daan edel­leen sa­mas­sa ta­lou­des­sa asu­vil­ta ja lä­hi­pii­ris­tä. Ra­vin­to­la­tar­tun­to­ja ei ole juu­ri­kaan ol­lut sen jäl­keen, kun ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set as­tui­vat voi­maan ke­säl­lä.

– Epi­de­mia on Var­si­nais-Suo­mes­sa vie­lä­kin ro­kot­ta­mat­to­mien ja vie­ras­kie­lis­ten epi­de­mia, Rin­ta­la sa­noo.

Jopa 80 pro­sent­tia vuo­de­o­sas­to­hoi­de­tuis­ta ja 90 pro­sent­tia te­ho­hoi­toon jou­tu­neis­ta on ol­lut ro­kot­ta­mat­to­mia.

Ro­kot­tei­ta ote­taan Var­si­nais-Suo­mes­sa ak­tii­vi­ses­ti. Yli 12-vuo­ti­ai­den ro­ko­tus­kat­ta­vuus on en­sim­mäi­sen an­nok­sen osal­ta 86,5 pro­sent­tia Var­si­nais-Suo­mes­sa ja toi­sen an­nok­sen osal­ta 77,4 pro­sent­tia.

– Vaik­ka näyt­tää­kin sil­tä, et­tä toi­sen ro­ko­te­an­nok­sen suo­ja on pik­ku­hil­jaa hii­pu­mas­sa ikäih­mis­ten koh­dal­la, ro­ko­te suo­jaa vie­lä­kin var­sin hy­vin vai­ke­al­ta tau­ti­muo­dol­ta. Nyt on oi­kea ai­ka aloit­taa kol­man­nen ro­kot­teen an­ta­mi­nen yli 60-vuo­ti­ail­le, joi­den edel­li­ses­tä an­nok­ses­ta on ku­lu­nut vä­hin­tään kuu­si kuu­kaut­ta, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Näköislehdet

Kysely