JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
11.10.2022 14.14

Rokotukset erityisen tärkeitä riskiryhmille – korona lisääntymässä

Ko­ro­na­e­pi­de­mia kään­tyi kas­vuun syys­kuun puo­li­vä­lis­sä ja kas­vaa nyt hi­taas­ti, kah­den vii­kon il­maan­tu­vuus Var­si­nais-Suo­mes­sa 100 000 hen­ki­löä koh­den on nyt 292 Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) mu­kaan.

Epi­de­mi­an kiih­dyt­tyä uu­del­leen myös sai­raan­hoi­don kuor­mi­tus on kään­ty­nyt kas­vuun.

– Tiis­tai­aa­mu­na Tu­run yli­o­pis­tol­li­ses­sa kes­kus­sai­raa­las­sa (Tyk­sis­sä) oli hoi­dos­sa 31 Co­vid-po­si­tii­vis­ta po­ti­las­ta, jois­ta 14 oli hoi­dos­sa ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­on vuok­si, Tyk­sin in­fek­ti­o­lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

17 po­ti­las­ta oli hoi­dos­sa en­si­si­jai­ses­ti muus­ta syys­tä ja ko­ro­na­vi­rus oli to­det­tu li­sä­löy­dök­se­nä.

THL suo­sit­te­lee tänä syk­sy­nä uut­ta ko­ro­nan te­hos­te­ro­ko­tus­ta kai­kil­le 65 vuot­ta täyt­tä­neil­le, 18 vuot­ta täyt­tä­neil­le lää­ke­tie­teel­li­siin ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le sekä voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le 12 vuot­ta täyt­tä­neil­le.

– Nyt kier­tä­vään ko­ro­na­vi­rus­va­ri­ant­tiin suun­na­tut ro­kot­teet ovat jo käy­tös­sä Var­si­nais-Suo­mes­sa. Te­hos­te­an­nok­sil­la py­ri­tään en­nen kaik­kea eh­käi­se­mään iäk­käi­den ja ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vien sai­raa­la­hoi­toa ja vä­hen­tä­mään ko­ro­naan liit­ty­viä kuo­le­mia, Mart­ti­la sa­noo.

THL suo­sit­te­lee, et­tä te­hos­te­ro­ko­tus otet­tai­siin mar­ras-jou­lu­kuus­sa yh­tä­ai­kai­ses­ti inf­lu­ens­sa­ro­kot­teen kans­sa.

Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­noin­ti­ryh­mä kes­kus­te­li ko­kouk­ses­saan 11.10. mas­ki­suo­si­tuk­ses­ta ja pää­tyi py­sy­mään ny­kyi­ses­sä suo­si­tuk­ses­sa. Mas­kia käy­te­tään esi­mer­kik­si jul­ki­sis­sa si­sä­ti­lois­sa ja lii­ken­ne­vä­li­neis­sä, kun ha­keu­du­taan ko­ro­na­e­päi­lyn vuok­si hoi­toon tai tes­tiin.

Mas­kin käyt­töä suo­si­tel­laan myös vie­rai­li­joil­le ja hen­ki­lö­kun­nal­le ter­vey­den­huol­lon kai­kis­sa toi­mi­pis­teis­sä, ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­sen hoi­van lai­tok­sis­sa, vam­mais­pal­ve­lui­den hoi­to­yk­si­köis­sä, iäk­käi­den ja ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vien lai­tos- ja ko­ti­hoi­dos­sa sekä tar­vit­ta­es­sa myös so­si­aa­li­työs­sä.

– Pää­pe­ri­aa­te on, et­tä mas­kia voi­daan käyt­tää jo­kai­nen, joka ha­lu­aa. Sen käyt­tö on täy­sin nor­maa­lia yh­teis­kun­nas­sa, Pie­ti­lä sa­noo.

Näköislehdet

Kysely