JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
14.12.2021 16.55

Rokot­ta­mat­tomien koronariski kasvaa

Ko­ro­na­vi­rus­tau­din il­maan­tu­vuus ro­kot­ta­mat­to­mil­la on nous­sut huo­mat­ta­vas­ti kor­ke­am­mak­si ro­ko­tuk­sen saa­nei­siin ver­rat­tu­na. Sai­raa­loi­den kuor­mi­tus myös on nous­sut.

Ko­ro­na­vi­rus­tau­din ko­ko­nai­sil­maan­tu­vuus on mah­dol­li­ses­ti ohit­ta­nut jyr­kim­män huip­pun­sa. Ko­ro­nan 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus 100 000:ta asu­kas­ta koh­ti on Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen mu­kaan nyt 295 kah­den vii­kon ajal­ta.

Ero ro­ko­tet­tu­jen ja ro­kot­ta­mat­to­mien vä­lil­lä on kas­va­nut suu­rek­si. Ro­kot­ta­mat­to­man vä­es­tön il­maan­tu­vuus vas­taa­val­ta ajal­ta on 1250. Ro­ko­tus puut­tuu noin 40 000:lta yli 12-vuo­ti­aal­ta var­si­nais­suo­ma­lai­sel­ta.

– Tau­din saa­mi­sen ris­ki on mo­nin­ker­tai­nen ro­kot­ta­mat­to­mil­la. He ovat myös suu­rin ryh­mä sai­raa­laan jou­tu­vis­ta ko­ro­naan sai­ras­tu­neis­ta. Ro­ko­te suo­jaa hy­vin ni­me­no­maan sai­raa­la­hoi­toa vaa­ti­val­ta tau­dil­ta. Ro­ko­te on eh­dot­to­man suo­si­tel­ta­va, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va eri­kois­lää­kä­ri Esa Rin­ta­la sa­noo.

Omik­ron­va­ri­an­tin ai­heut­ta­ma ko­ro­na­tau­ti on to­det­tu kym­me­nel­lä hen­ki­löl­lä Var­si­nais-Suo­mes­sa.

– Tois­tai­sek­si omik­ron­va­ri­ant­ti ei ole vai­kut­ta­nut alu­eel­lam­me mer­kit­tä­väs­ti, mut­ta va­rau­dum­me ti­lan­tee­seen, joka voi muut­tua no­pe­as­ti­kin. Ai­na­kin vie­lä del­ta­va­ri­ant­ti on meil­lä val­lit­se­va ko­ro­nan muo­to, Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Sai­raa­loi­den kuor­mi­tus on hie­man kas­va­nut. Tyk­sin sai­raa­lois­sa on 11 po­ti­las­ta vuo­de­o­sas­tol­la hoi­dos­sa ja kuu­si po­ti­las­ta te­ho­hoi­dos­sa. Kun­tien ter­veys­kes­kuk­sis­sa on yli 20 ko­ro­na­po­ti­las­ta vuo­de­o­sas­toil­la.

Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä on huo­les­tu­nut ih­mis­ten lip­su­mi­ses­ta mas­kien käy­tös­sä. Ryh­mä suo­sit­te­lee suu­ne­nä­suo­juk­sen käyt­töä kaik­ki­al­la, jos­sa ih­mi­set ovat te­ke­mi­sis­sä tois­ten­sa kans­sa sisä- tai ul­ko­ti­lois­sa, kun riit­tä­vää etäi­syyt­tä ei pys­ty­tä pi­tä­mään. Suo­si­tus kos­kee myös ro­ko­tet­tu­ja hen­ki­löi­tä.

– Mas­kien käy­töl­lä osoi­tam­me vä­lit­tä­mis­tä muis­ta ih­mi­sis­tä. Se on myös help­po tapa suo­ja­ta it­se­ään ja lä­hei­si­ään. Nyt jou­lun ai­kaan ha­lum­me var­mas­ti jo­kai­nen toi­mia vas­tuul­li­ses­ti, Pie­ti­lä ve­to­aa.

Yk­si­tyis­ti­lai­suuk­sia jär­jes­tä­es­sä tu­lee kiin­nit­tää huo­mi­o­ta ter­veys­tur­val­li­siin käy­tän­töi­hin, joi­ta ovat eten­kin kä­si­hy­gie­nia, riit­tä­vät tur­va­e­täi­syy­det ja suu­ne­nä­suo­juk­sien käyt­tö.

Näköislehdet

Kysely