JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
24.11.2020 15.30

Peruso­pe­tukseen maskisuositus Varsinais-Suomessa

Ko­ro­na­vi­ruk­sen tar­tun­ta­mää­rät vä­he­ni­vät Var­si­nais-Suo­mes­sa vii­me vii­kos­ta hie­man. Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä suo­sit­taa pe­ru­so­pe­tuk­sen opet­ta­jil­le ja muul­le hen­ki­lö­kun­nal­le mas­kia. Kou­luis­sa ja op­pi­lai­tok­sis­sa le­vin­neet tar­tun­nat ja niis­sä ta­pah­tu­neet al­tis­tu­mi­set ovat vä­hen­ty­neet vii­me viik­koi­na. Sa­man ke­hi­tys­suun­nan ha­lu­taan jat­ku­van. Kou­lu­jen ja op­pi­lai­tos­ten laa­jo­jen al­tis­tus­ten vält­tä­mi­sel­lä saa­daan tur­vat­tua tar­tun­nan­jäl­ji­tyk­sen ka­pa­si­teet­tia. Tämä on erit­täin tär­ke­ää eri­tyi­ses­ti nyt, kun epi­de­mi­a­ti­lan­ne maan mo­nis­sa osis­sa kiih­tyy, ryh­mä pai­not­taa.

Opet­ta­jien suo­si­tel­laan käyt­tä­vän mas­kia tai vaih­to­eh­toi­ses­ti vi­sii­riä pe­ru­so­pe­tus­ti­lan­teis­sa koko Var­si­nais-Suo­men alu­eel­la vii­meis­tään maa­nan­tai­na 30. mar­ras­kuu­ta al­ka­en. Suo­si­tus on voi­mas­sa tois­tai­sek­si.

Toi­sen as­teen op­pi­lai­tok­sis­sa, lu­ki­ois­sa sekä kor­ke­a­kou­luis­sa mas­kin käyt­töä on Var­si­nais-Suo­mes­sa suo­si­tel­tu 6. lo­ka­kuu­ta al­ka­en, kun maa­kun­ta siir­tyi ko­ro­nan kiih­ty­mis­vai­hee­seen.

Ko­ro­na­vi­rus­tau­din il­maan­tu­vuus on las­ke­nut Var­si­nais-Suo­mes­sa jon­kin ver­ran, ja on nyt 48,8 kah­den vii­kon ajal­ta 100 000 asu­kas­ta koh­den. Tämä on al­le maan kes­ki­ar­von. Uu­sia tar­tun­to­ja to­det­tiin Var­si­nais-Suo­mes­sa vii­me vii­kol­la 120 (16.–22.11.). Se on noin 20 ta­paus­ta vä­hem­män kuin edel­li­sel­lä vii­kol­la.

On­gel­ma­na ko­ro­nain­fek­ti­on le­vi­ä­mi­sen eh­käi­sys­sä on oi­rei­den mo­ni­nai­suus. Tämä vai­keut­taa tau­din tun­nis­ta­mis­ta ja ko­ros­taa sitä, et­tä tes­tiin tu­lee ha­keu­tua her­käs­ti.

– Osal­la ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­man tau­din oi­reet ovat sel­kei­tä, mut­ta osal­la vä­häi­siä ja jopa epä­tyy­pil­li­siä. Epä­tyy­pil­li­siä oi­rei­ta voi­vat ol­la pel­käs­tään ri­pu­li, vat­sa­tau­ti tai pään­sär­ky. Tä­män vuok­si tes­tiin pi­täi­si men­nä ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä ja ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­maa tau­tia myös epäil­lä her­käs­ti, sa­noo sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va yli­lää­kä­ri Esa Rin­ta­la.

Ko­ro­na­oh­jaus­ryh­mä pai­not­taa sitä, et­tä oi­rei­se­na ei pidä men­nä töi­hin, kou­luun ei­kä muu­al­le ih­mis­ten kes­kuu­teen.

Epi­de­mi­an tor­jun­ta Var­si­nais-Suo­men alu­eel­la näyt­tää täs­sä vai­hees­sa on­nis­tu­neen ko­ro­na­työ­ryh­män mu­kaan koh­tuul­li­sen hy­vin. Tar­tun­nan­läh­de on saa­tu jäl­ji­tet­tyä vii­me vii­kol­la 73 pro­sen­tis­sa ta­pauk­sis­sa. Uu­sis­ta ta­pauk­sis­ta joka kol­mas liit­tyy per­hei­den tai lä­hi­pii­rin tar­tun­toi­hin. Myös ul­ko­maan työ­mat­koil­ta saa­daan yhä tar­tun­to­ja.

Sai­raa­la­hoi­don tar­ve on py­sy­nyt koh­tuul­li­se­na. Tyk­sis­sä on ko­ro­na­vi­rus­tau­din vuok­si täl­lä het­kel­lä hoi­dos­sa seit­se­män po­ti­las­ta.

Tyk­sin la­bo­ra­to­ri­ois­sa ana­ly­soi­tiin vii­me vii­kon (16.–22.11.) ai­ka­na yh­teen­sä 6181 ko­ro­na­näy­tet­tä. Po­si­tii­vis­ten näyt­tei­den osuus kai­kis­ta Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin ko­ro­na­näyt­teis­tä oli 1,7 pro­sent­tia. Viik­koa ai­em­min (15.11.) po­si­tii­vis­ten ko­ro­na­näyt­tei­den osuus Var­si­nais-Suo­mes­sa oli 1,9 pro­sent­tia.

Näköislehdet

Kysely