Harjannostajaisten kunniaksi Tildan rannan satama oli täynnä perinneveneitä.
Roosa Vähätalo
Roosa Vähätalo
Yhteistyötä ja talkootahtoa juhlittiin Lootholmassa Kustavin talonpoikaispurjehtijoiden saaristokulttuurikeskus Tildan rannan harjannostajaisjuhlissa. Kulttuurikeskuksen kolmiharjaisessa venevajassa on mahdollista huoltaa ja säilyttää veneitä, mutta ennen kaikkea järjestää koulutuksia ja leirejä, joilla saaristolaiskulttuurin elinvoimaisuutta pidetään yllä. Nimensä keskus on saanut yhdistyksen perinteiseltä limisaumaveneeltä Tildalta, joka on yksi viidestä saaristomeren perinneyhdistyksille nuorisopurjehduksia varten rakennetuista veneistä.
– Nuorisopurjehdusleirit, joita olemme täällä Lootholman lahdella viime vuosina järjestäneet, ovat tuoneet monia uusia perinnepurjehduksen harrastajia joukkoomme, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Likitalo.
Leirillä purjehduksesta innostui myös 12-vuotias Akseli Ääritalo, joka osallistui noin kymmenen muun nuoren kanssa kesän purjehdusleirille.
– Purjehdus kiinnostaa aika monta kaveria, kertoo Ääritalo.
Koulutustilat, oma satama ja kunnostustilat veneille mahdollistavat sekä nuorisopurjehdusten ja perinneveneharrastuksen kehittämisen. Kulttuurikeskus on toteutettu yhteistyössä Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Museoviraston, I Samma Båtin Leaderhankkeen, Forum Marinumin, Kustavin kunnan ja Turun saariston perinneveneyhdistysten kanssa ja suuren määrän talkootunteja.
Saaristolaisille yhdessä tekeminen on verissä, sillä saaristonluonto opettaa selviämään kovissakin olosuhteissa, joissa aina ei pärjää yksin ja apu on tarpeen.
– Tämän rakennushankkeen aikana yhdistyksemme on todistanut osaavansa pitkäjänteisesti ponnistella yhteisen päämäärän eteen, kiittää Likitalo.
Kustavin kunnanjohtaja Rauno Peltola (oik.) luovutti lahjataulun yhdistyksen puheenjohtajalle Mikko Likitalolle (vas.) ja sihteerille Juha Erikkilälle.
Roosa Vähätalo
Yhteistyöstä ja hyvin vedetystä projektista kiitti myös Kustavin kunnanjohtaja Rauno Peltola.
– Kunta ei pystyisi yksin tällaisiin ponnistuksiin. Tämä on elävää kulttuuria, joka säilyy vielä vuosikymmeniä.
– Aktiivisesti mukana ovat kaiken ikäiset saaristolaiset ja kausiasukkaat yhdessä. Jo tuhannen vuoden ajan täällä on liikuttu limisaumaveneillä, ja ne ovat nyt Unescon tunnustamaa aineetonta kulttuuriperintöä, kertoo yhdistyksen sihteeri Juha Erikkilä.
Juhlavuutta tunnelmaan harjannostajaisissa toi Meeri Tengströmin Kustavin 150-vuotisjuhlavuoden runo Meren miljoona ilme ja Antti Kestilän harmonikkatulkinnat meriaiheisista kappaleista.