JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
13.7.2021 14.25

Ohita pyöräilijä riittävän kaukaa

Ke­sä­lo­mien al­ka­es­sa on to­den­nä­köis­tä, et­tä maan­teil­lä on ai­em­pia ke­siä enem­män pyö­rä­mat­kai­li­joi­ta myös osuuk­sil­la, joil­la ei ole pyö­rä­väy­liä. Po­lii­si muis­tut­taa­kin au­toi­li­joi­ta tur­val­li­ses­ta ohit­ta­mi­ses­ta ja pyö­räi­li­jöi­den huo­mi­oi­mi­ses­ta.

Ohit­ta­van ajo­neu­von on pi­det­tä­vä tur­val­li­nen vä­li­mat­ka ohi­tet­ta­vaan ajo­neu­voon tai ja­lan­kul­ki­jaan ja huo­leh­dit­ta­va, et­tä ohi­tus ei vaa­ran­na ke­nen­kään tur­val­li­suut­ta. Tämä kos­kee myös pol­ku­pyö­räi­li­jän ohi­tus­ta. Suo­mes­sa ei lais­sa sää­de­tä vä­him­mäi­se­täi­syyt­tä pyö­räi­li­jää ohi­tet­ta­es­sa, mut­ta useis­sa mais­sa la­kiin kir­jat­tu vä­hin­tään 1,5 met­riä on hyvä nyrk­ki­sään­tö meil­lä­kin.

Lä­hel­tä ohit­ta­van ajo­neu­von il­ma­vir­ta­kin voi ai­heut­taa pyö­räi­li­jäl­le vaa­raa. Ohi­ta pyö­räi­li­jä siis rei­lus­ti vas­taan­tu­le­van lii­ken­teen kais­taa käyt­tä­en ja las­ke myös no­peut­ta.

Myös ohi­tet­ta­val­la pyö­räi­li­jäl­lä on vel­vol­li­suuk­sia. Ajo­neu­vol­la, jota ohi­te­taan vas­taan­tu­le­van lii­ken­teen puo­lel­ta va­sem­mal­ta, on ajet­ta­va niin oi­ke­al­la kuin se muu lii­ken­ne ja olo­suh­teet huo­mi­oon ot­ta­en on mah­dol­lis­ta. Tien reu­nas­sa on usein rou­ta­rei­kiä tai mui­ta ajon es­tä­viä te­ki­jöi­tä, jol­loin ai­van reu­na­vii­val­la aja­mi­nen ei ole tur­val­lis­ta, vaan pyö­räl­lä on ajet­ta­va hie­man kau­em­pa­na tien reu­nas­ta.

Pyö­räi­li­jän kan­nat­taa teh­dä it­sen­sä nä­ky­väk­si. Eri­tyi­ses­ti sa­teel­la tai hä­mä­räl­lä nä­ky­vät ajo­vaat­teet ja va­lai­si­met te­ke­vät aja­mi­ses­ta tur­val­li­sem­paa.