Sanna Halme
Viisas käy metsään sienien perään jo heinäkuun lopulla. Parhaillaan menossa oleva kantarellisesonki on tuonut herkkuja pöytään useissa Vakan alueen kunnissa. Taivassalon Marttoja edustavat Taina Perkola ja Jaana Lehtonen kertovat vinkkejä sienestykseen. Perkola on koulutettu sienimartaksi.
– Se oli useamman vuoden kestävä marttojen valtakunnallinen koulutus lopputöineen kaikkineen. Meitä sienimarttoja on viisi Varsinais-Suomen alueella. Olemme vetäneet kaikenlaisia retkiä, ja vieneet kotitaloustunneille koululaisten sieniopetusta, hän kertoo.
Sienestys on noussut uuteen kukoistukseen viime vuosikymmeninä.
– Ei meillä kotona käytetty sieniä. Nuoret ovat innostuneet sienestämään tällä vuosituhannella, Perkola kertoo.
– Evakkokarjalaiset toivat tänne tullessaan mukanaan rousku- ja tattiperinteen. Täällä ajateltiin ennen, että tatit ovat lehmänruokaa, lisää Lehtonen.
Viime vuoden syyskuussa marttojen sieniretkellä Taivassalossa opeteltiin varsinkin vieraampia sienilajeja.
– Jokaisen pitäisi oppia yksi uusi sieni vuodessa. Sienien kanssa ei ole leikkimistä, joten uusi laji pitää tuntea hyvin, tähdentää Lehtonen.
Tottumattoman on vaikea löytää sieniapajaa. Joskus paikka pitää näyttää kädestä pitäen. Useat lajit ovat myös taitavia kätkeytymään.
– Suppilovahverot vaativat "suppilosilmän", toteaa Perkola.
Vaikka Taivassalon metsissä oli kuivaa, löytyi muutama mehevä kantarelli helposti.
Sanna Halme
Valoisassa metsässä viihtyvät monet eri sienet.
Sanna Halme
Sappitatti oli epämieluisa saalis.
Sanna Halme
Monet sienet lymyilevät sammalpeitteen alla.
Sanna Halme
Sienimetsään kannattaa lähteä nöyrin mielin.
– Jos otat tosi paljon astioita mukaan, et sitten löydä mitään, nauraa Lehtonen.
Sattumalta löydetyn aarteen saa kotiin näppärin marttakonstein.
– Voi tehdä pussukan takista tai pitkähihaisesta puserosta, Lehtonen neuvoo.
Kantarellin kasvupaikkoja ovat muun muassa ojanpenkat, polkujen vierustat, koivikot ja haapametsiköt.
– Joskus niitä voi löytää kalliolta ja synkästäkin metsästä.
Hyvät sienipaikat ovat yleensä salaisuuksia. Joskus paikoista syntyy eripuraa. Lehtonen on nimennyt muutaman vakiopaikkansa humoristisesti sen historian mukaan.
– Yksi paikka on "vihaisen tädin paikka", yksi on "paikka, johon ei saa mennä", ja yksi on "Samin äidin salainen sienipaikka", hän paljastaa nauraen.
Marttakaverukset poimivat sienet kokonaisina, katkaisten vain kannan. Sienten puhdistus tapahtuu kotona. Metsässä ollaan kauan.
– Kun koiran kanssa lähdetään, sitten ollaan kanssa, ja kerätään alue puhtaaksi, kertoo Lehtonen.
Sienikoulutettu Taina Perkola toi näytille hyviä sienioppaitaan.
Sanna Halme
Tattisaalis vuodelta 2021.
Taina Perkola
Onnekas saa nopeasti ämpärinsä täyteen.
Taina Perkola
Aromikasta mustatorvisientä on vaikea löytää.
Taina Perkola
Kantarellit ovat parhaita tuoreeltaan. Suuresta saaliista Lehtonen saa monta ateriaa.
– Ensin paistetaan sellaisenaan voin ja öljyn kanssa. Seuraavaksi lisätään sipulia joukkoon. Sitten tehdään jo kastike, ja lopuksi kastiketta laitetaan paahdetun ruisleivän päälle.
Lehtosen muita suosikkeja ovat herkkutattirisotto ja lampaankääpäpihvi.
– Kaikkea pitää kokeilla, ei menetä mitään.
Perkola arvostaa orakasta ja mustatorvisientä.
– Orakkaasta saa paljon parempaa muhennosta kuin kantarellista, jotenkin pehmeän makuista. Torvisienestä teen keittoa, kastiketta, piirasta ja täytettyjä pasteijoita. Torvisientä ei kannata säilöä muuten kuin kuivaamalla.
– Samoin kuin herkkutattia. Siitä tulee limainen pakastettuna, tietää Lehtonen.
Kantarellin voi pakastaa ja säilöä etikkaan. Kuivaamalla se sitkistyy.
Viime syksyn marttojen sieniretkellä tutkittiin vieraampia lajeja.
Taina Perkola
Toreilla kantarellin arvo on varsin korkea, kahdeksan euroa litra.
– Ei siinä tuntipalkoille pääse, toteaa Lehtonen.
– Nyt kun itse kerää, tuntuu kovalta hinnalta, kommentoi Perkola.
Naisten mukaan Suomessa myydään paljon virolaista kantarellia.
– Sitä ei aina kerrota avoimesti, vaikka pitäisi.
Ylimääräisiä sieniään nämä martat eivät myy, vaan lahjoittavat tarvitseville.