JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
15.2.2023 10.40

Neuvolassa hoituvat kierukat ja ehkäi­sy­kap­selit – Pilotti alkoi Maskussa vuoden alussa

Syn­ny­tyk­sen jäl­ki­tar­kas­tus, kie­ru­kan tai eh­käi­sy­kap­se­lin ase­tus, muun mu­as­sa nämä toi­men­pi­teet on pit­käl­ti miel­let­ty lää­kä­rien tai eri­kois­lää­kä­rien teh­tä­vik­si. Sitä nii­den ei tar­vit­se enää ol­la. Toi­men­pi­tei­tä voi pe­rus­ter­veel­le nai­sel­le teh­dä nyt myös li­sä­kou­lu­tet­tu ter­vey­den­hoi­ta­ja, sai­raan­hoi­ta­ja tai kä­ti­lö.

Sään­nöl­lis­ten, niin sa­not­tu­jen nor­maa­lien syn­ny­tys­ten jäl­ki­tar­kas­tuk­sia on teh­ty osas­sa Var­si­nais-Suo­men kun­tia jo ai­kai­sem­min, mut­ta nyt kou­lu­tus­ten myö­tä toi­min­taa saa­daan le­vi­tet­tyä sel­väs­ti ai­em­paa laa­jem­min.

Mas­kun neu­vo­las­sa al­koi pi­lot­ti­ko­kei­lu vuo­den vaih­tees­sa.

Mas­kun neu­vo­lan ter­vey­den­hoi­ta­ja Min­na Kom­pui­nen aloit­ti toi­min­nan vuo­den alus­ta. Hän työs­ken­te­lee äi­tiys­neu­vo­lan ter­vey­den­hoi­ta­ja­na, jo­ten syn­ny­tyk­sen jäl­kei­nen ras­kau­den eh­käi­sy­työ on hä­nel­le en­tuu­des­taan tut­tua.

En­sim­mäi­nen kie­ruk­ka­kou­lu­tus ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sil­le jär­jes­tet­tiin Met­ro­po­lia-am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa Hel­sin­gis­sä vuon­na 2021. Täy­den­nys­kou­lu­tuk­seen Kom­pui­nen pää­tyi esi­hen­ki­lön­sä in­noit­ta­ma­na. Sil­loi­nen työ­nan­ta­ja Pe­rus­tur­va­kun­ta­yh­ty­mä Ak­se­li kus­tan­si kou­lu­tuk­sen ja mah­dol­lis­ti työn klii­ni­sen har­joit­te­lun lää­kä­rin oh­jauk­ses­sa.

Kom­pui­nen te­kee myös sään­nöl­lis­ten syn­ny­tys­ten jäl­ki­tar­kas­tuk­sia, jo­ten tämä uu­si li­sä­teh­tä­vä on ol­lut hä­nen osaa­mi­sel­leen luon­nol­li­nen ja mie­le­käs jat­ku­mo.

– En­nen kaik­kea tämä on asi­ak­kaan nä­kö­kul­mas­ta hie­no mal­li. Täs­sä hoi­de­taan sa­mal­la asi­a­kas­suh­teel­la mon­ta tär­ke­ää nai­sen elä­mään ja koko per­he-elä­mään liit­ty­vää vai­het­ta hy­vin asi­a­kas­läh­töi­ses­ti. Asi­ak­kaan hoi­to­pol­ku hel­pot­tuu, kun hän voi saa­da kie­ru­kan asen­nuk­sen sa­mal­ta hoi­ta­jal­ta, joka te­kee syn­ny­tyk­sen jäl­ki­tar­kas­tuk­sen, ker­too Kom­pui­nen.

Ko­kei­lu on Kom­pui­sen mu­kaan läh­te­nyt hie­nos­ti käyn­tiin ja asi­ak­kaat ovat ol­leet pal­ve­luun tyy­ty­väi­siä.

– Näin al­kuun olen ha­lun­nut ra­ja­ta tar­koin kri­tee­rein asi­a­kas­kun­nan, kos­ka työs­ken­te­len it­se­näi­ses­ti il­man avus­ta­jaa. Teh­tä­vän­siir­ron myö­tä sääs­tyy lää­kä­ri­re­surs­se­ja mui­hin teh­tä­viin.

Muis­sa Poh­jois­mais­sa kie­ru­kan asen­nuk­set ovat kuu­lu­neet pi­dem­pään hoi­ta­jien teh­tä­vän­ku­vaan. Täy­den­nys­kou­lu­tus­ten myö­tä nyt myös Suo­mes­sa hoi­ta­jil­la on mah­dol­li­suus työn­ku­van­sa laa­jen­ta­mi­seen. Var­si­nais-Suo­mes­sa al­kaa syk­syl­lä kol­mas täy­den­nys­kou­lu­tus.

Mar­ras­kuus­sa 23 opis­ke­li­jaa aloit­ti uu­des­sa sään­nöl­li­sen syn­ny­tyk­sen jäl­ki­tar­kas­tus -täy­den­nys­kou­lu­tuk­ses­sa Tu­run am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa. Juu­ri al­koi myös toi­nen kou­lu­tus­ko­ko­nai­suus, jos­sa 15 opis­ke­li­jaa saa tai­don ja pä­te­vyy­den eh­käi­sy­kie­ru­koi­den ja -imp­lan­taat­tien ase­tuk­seen. Tä­män kou­lu­tuk­sen to­teut­taa Met­ro­po­lia-am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu Tu­run yli­o­pis­ton ope­tus­ti­lois­sa.

Kou­lu­tuk­set on rää­tä­löi­ty Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lu­een tar­pei­siin ja kou­lu­tus­ten jär­jes­tä­mi­ses­tä vas­taa Var­si­nais-Suo­men tu­le­vai­suu­den so­si­aa­li- ja ter­veys­kes­kus­han­keen eh­käi­sy­pal­ve­lu­jen pro­jek­ti.

– Am­mat­ti­lais­ten li­sä­kou­lu­tus ja osaa­mi­sen uu­del­leen­re­sur­soin­ti tuo myös hel­po­tus­ta lää­kä­ri­pu­laan, jos­ta osa toi­mi­pis­teis­tä kär­sii. Näin saa­daan va­pau­tet­tua lää­kä­ri­re­surs­sia niil­le po­ti­las- ja asi­a­kas­ryh­mil­le, jois­sa tar­ve on suu­rin, pro­jek­ti­pääl­lik­kö Taru Elo sa­noo.

Näköislehdet

Kysely