Tavastilan koulupäivä alkaisi ensi syksystä alkaen kello 8.20, kun se nyt on alkanut yhdeksältä.
Vesa Penttilä
Heli Mäki-Laurila
Mynämäen koulupäivien alkamisajankohtaa on tarkoitus muuttaa ensi lukuvuoden alusta ja päätös on herättänyt paljon keskustelua. Koulupäivien alkamisajankohtaa ollaan vaihtamassa osassa kouluista koulukuljetusten kilpailuttamista varten.
Mynämäen kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuussa talouden tasapainottamisohjelman ja siinä haetaan myös säästöä koulukuljetuksista.
– Tarvitsemme sekä linja-auto- että taksikuljetuksia jatkossakin, mutta tavoitteena on sekä taksi- että linja-autoliikenteen nykyistä parempi yhteensovittaminen ja kuljetuspalvelun parantaminen koko kunnan alueella. Tällä haetaan myös taloudellisia vaikutuksia, sivistysjohtaja Susan Porkka sanoo.
Uudistuksessa on se ajatus, että koulukuljetuksissa on tilaa myös niille lapsille, joiden koulumatka on alle viisi kilometriä ja jotka maksavat koulumatkansa itse. Tällaista mahdollisuutta Mynämäessä on kysytty jonkin verran, mutta aina kuljetukseen ei ole mahtunut lisää oppilaita.
– Kokonaisuutta tarkastellaan koulukohtaisesti, ja osaan kouluista ei suuria muutoksia kuljetusten suhteen tulevaisuudessakaan tule. Kokonaisuudessa on kuitenkin huomioitava monta eri seikkaa, ja kaikkiin reitteihin linja-autokuljetus ei sovellu, Porkka sanoo.
Julkista liikennettä Mynämäen kunnan sisällä ei tällä hetkellä ole. Koulukuljetusuudistuksessa muutkin kuntalaiset voisivat käyttää koulukyytejä liikkumiseen.
– Kyseessä on ostopalveluliikenne kunnan lakisääteisen tehtävän täyttämiseksi, mutta toivomme, että pystyisimme tulevaisuudessa koulukuljetusten kautta luomaan runkolinjan ainakin johonkin osaan kuntaa, jota myös muut kuin koululaiset voisivat hyödyntää, Porkka kertoo.
Koulupäivä alkaa Mynämäessä joka aamu samaan aikaan, mikä on nykypäivänä harvinaista.
– Tavanomaista on, että koululuokkien alkamisajat vaihtelevat ja lapsikohtainen koulun alkamisaika riippuu täysin lukujärjestyksestä. Mynämäen kouluissa on tällä hetkellä kahta eri alkamisaikaa: kello 9.00 ja 8.20. Nyt päätöksessä olevat alkamisajat eivät siis ole uusia aikoja, vaan alkamisaikoja vaihdetaan muutamassa koulussa, jotta pystymme tekemään koulukuljetusreititykset tehokkaasti, Porkka sanoo.
Koulun alkamisaika tarkoittaa Porkan mukaan aamun ensimmäisen varsinaisen oppitunnin alkamisaikaa.
– Kouluhan voi alkaa jollakin ryhmällä esimerkiksi tuntia myöhemminkin. Eri luokka-asteilla on erilaiset viikkotuntimäärät; se ja lukujärjestystekniset seikat vaikuttavat koulupäivän varsinaiseen alkamisaikaan, kuten myös koulupäivän päättymisaikaan eri ryhmillä. Myös ennen ensimmäistä oppituntia koulussa voi olla jo toimintaa, esimerkiksi tukiopetusta.
Mynämäessä on pyritty siihen, että koulupäivä alkaisi kouluittain mahdollisimman monella luokalla samaan aikaan, mikä on helpottanut koulukuljetusten järjestämistä.
Laurin koulun vanhempainyhdistyksen mielipidekirjoituksessa (V-SS 30.8.) todettiin, että tehty päätös lisäisi tarvetta aamukerhotoimintaan.
Tällä hetkellä Mynämäessä järjestetään aamu- ja iltapäivätoimintaa 1.–2.-luokkalaisille sekä erityisen tuen oppilaille. Erityisopetuksen luokat on keskitetty Tavastilan ja Laurin kouluihin ja näissä kouluissa on sekä aamu- että iltapäivätoimintaa. Muissa on vain iltapäivätoimintaa.
– Mikäli koulu alkaa aikaisin, tarvetta on erityisesti iltapäivätoiminnassa ja jos koulu alkaa myöhemmin, tarve on toisinpäin. Näin asia menee tälläkin hetkellä. Aamu- ja iltapäivätoiminnassamme on tällä hetkellä yhteensä noin 64 lasta, Porkka kertoo.
Joinakin päivinä lapset voivat heti koulupäivän jälkeen osallistua Harrastamisen Suomen mallissa järjestettäviin harrastuksiin.
Sivistysjohtaja Susan Porkka toteaa, että sivistyslautakunta käsittelee oikaisuvaatimuksia ja punnitsee koulujen alkamisaikoihin ja koulukuljetuksiin liittyvää kokonaisuutta vielä uudelleen seuraavassa kokouksessaan parin viikon päästä.
– Pahoittelen asiasta aiheutunutta mieliharmia. Koulujen alkamisajat ovat olleet käytössä Mynämäen kouluissa jo useita vuosia ja ymmärrän, että muutokset aiheuttavat uudelleenjärjestelyjä perheiden arjessa. Vaikka koulun alkamisaikamuutoksesta ei mielipidekyselyä välttämättä olisi tarvinnut järjestää, on tärkeää, että ihmiset, joita muutos koskee, saavat ilmaista mielipiteensä. Mielipiteistä saadaan myös paljon arvokasta tietoa siitä, mitä asioita on hyvä huomioida muutoksessa, Porkka sanoo.