Roosa Vähätalo
Meren ekosysteemien toiminnan kannalta rannikon elinympäristöt ovat keskeisiä. Ilmastonmuutos, rehevöityminen ja muut ihmisen aiheuttamat riskit uhkaavat heikentää niiden tilaa. Samaan aikaan kiinnostus merialueiden taloudelliseen hyödyntämiseen on kovassa kasvussa.
Saaristomeren ekosysteemin terveyttä uhkaa erityisesti rehevöityminen, joka johtuu erityisesti maataloudesta tulevasta kasviravinteiden typen ja fosforin liian suuresta kuormituksesta. Saaristomeren ravinnekuormitus ei ole laskenut toivotulla tavalla.
Jokien tuoma ravinnekuormitus vaikuttaa merkittävästi voimakkaasti rehevöityneen sisäsaariston tilaan, ja siellä maalta tulevan kuormituksen vähentämisellä voidaan saavuttaa suurimmat hyödyt. Ulkosaaristossa veden virtausten muualta Itämereltä tuomat ravinteet ovat suurin rehevöitymisen lähde.
Kipsin levitys vähentää hiukkasmaisen fosforin kuormaa vesistöihin ja sen tarkoituksena on parantaa Saaristomeren rannikkovesien vedenlaatua. Kipsin levitys maatalousmaille alkoi neljä vuotta sitten ja jatkuu edelleen.
MAAMERI2-hankkeessa tehdään jatkuvatoimista seurantaa Saaristomeren kahdella jokisuulla neljässä mittauspaikassa avovesikausina tänä- ja ensivuonna. Hankkeen tavoitteena on kehittää saaristomeren valuma-alueella tehtävien maatalousmaan vesiensuojelutoimien vaikutusten oikea-aikaista, jatkuvaa ja kustannustehokasta seurantaa koko Saaristomerellä ja erityisesti rannikkovesissä. Hankkeessa tuotetaan ja validoidaan kaukokartoitukseen perustuvaa sameuden, planktonlevien määrän ja fosforikuormituksen seurantamenetelmää, joka on tarkoitus asettaa julkisesti saataville TARKKA-palvelun kautta. Hanke tuottaa uutta tietoa rannikkovesien kuormituksen ajallisesta vaihtelusta ja tukee MAAMERI-hankkeen tulosten julkaisua ja vesiensuojelun tehostamisohjelman toimeenpanoa. Hankkeen tulokset julkaistaan loppuraporttina, joka toimitetaan hankkeen valvojalle sekä soveltuvin osin tieteellisissä julkaisuissa hankkeen päättymisen jälkeen.