JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.6.2023 14.00

Merialueilla sinile­vä­ti­lanne hieman keskimääräistä huonompi

Me­ri­a­lu­eil­la Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­sen va­ki­o­seu­ran­nas­sa si­ni­le­vää on ha­vait­tu vä­häi­siä mää­riä Kus­ta­vin ran­nik­ko­a­lu­eel­la ja Uu­den­kau­pun­gin Man­ner­ve­del­lä. Me­ri­a­lu­eil­la si­ni­le­vä­ti­lan­ne on ajan­koh­taan näh­den hie­man kes­ki­mää­räis­tä huo­nom­pi. Sa­tel­liit­ti­ku­vis­ta si­ni­le­vää on ha­vait­tu Gul­lk­ro­nan se­läl­lä ja Saa­ris­to­me­ren ete­lä­puo­li­sel­la avo­me­ri­a­lu­eel­la si­ni­le­vää on run­saas­ti ha­vait­ta­vis­sa laa­jal­la alu­eel­la. Sel­kä­me­rel­lä si­ni­le­vä­ti­lan­ne on rau­hal­li­nen.

Jär­vi­wi­ki.fi ja vesi.fi si­vus­toil­le on il­moi­tet­tu kan­sa­lais­ha­vain­to­ja vä­häi­sis­tä ja run­sais­ta le­vä­mää­ris­tä. Kan­sa­lais­ha­vain­to­jen mu­kaan run­saas­ti le­vää on Tai­vas­sa­lon Hil­los­te­nau­kol­la ja Kuu­sis­ton­rau­mal­la. Vak­ka-Suo­men si­sä­ve­sien ti­lan­tees­ta si­vus­tol­la ei ole vie­lä ha­vain­to­ja.

Au­rin­koi­nen ja läm­min sää voi run­sas­tut­taa si­ni­le­vä­e­siin­ty­miä, mut­ta si­ni­le­vä­ku­kin­to­jen muo­dos­tu­mi­seen vai­kut­ta­vat myös muut val­lit­se­vat sää­o­lot. Si­ni­le­vä­ti­lan­ne voi myös muut­tua hy­vin no­pe­as­ti tuu­len suun­nan vaih­tu­es­sa, min­kä vuok­si esi­mer­kik­si ve­den uin­ti­kel­poi­suus tu­lee ai­na ar­vi­oi­da en­si­si­jai­ses­ti pai­kan pääl­lä.

Vä­häi­nen mää­rä si­ni­le­vää edel­lyt­tää, et­tä ve­den käyt­töön kiin­ni­te­tään eri­tyis­tä huo­lel­li­suut­ta. Vet­tä ei tule niel­lä ja ui­mi­sen jäl­keen on suo­si­tel­ta­vaa pe­sey­tyä iho-oi­rei­den vält­tä­mi­sek­si. Vet­tä, jos­sa on sil­min­näh­den run­saas­ti si­ni­le­vää, ei pidä käyt­tää ta­lous­ve­te­nä, sau­na­ve­te­nä tai syö­tä­vien kas­vien kas­te­lu­ve­te­nä ei­kä se so­vel­lu ui­mi­seen. Lap­sien ja lem­mik­kien pääs­tä­mis­tä si­ni­le­vä­pi­toi­seen ran­ta­ve­teen on syy­tä vält­tää, sil­lä lap­set ja lem­mi­kit voi­vat juo­da si­ni­le­vä­pi­tois­ta vet­tä.

Si­ni­le­vä­ku­kin­ta nä­kyy aluk­si ve­des­sä vi­her­tä­vi­nä tik­kui­na, hip­pu­si­na tai pal­le­roi­na. Lo­pul­ta si­ni­le­vä ko­ho­aa ve­den pin­nal­le muo­dos­ta­en vii­ru­ja ja laut­to­ja. Ran­taan ka­sau­tu­es­saan si­ni­le­vä saat­taa muo­dos­taa pak­sun ker­rok­sen, joka kui­vu­es­saan muut­tuu si­ni­vih­re­äk­si. Si­ni­le­vis­tä muo­dos­tu­neet lau­tat tai mas­sat ha­jo­a­vat ke­pil­lä kos­ket­ta­es­sa hip­pu­sik­si, ei­vät­kä ta­ker­ru tik­kuun.

Va­ki­o­ha­vain­to­paik­ko­jen li­säk­si Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kus ot­taa vas­taan le­vä­ha­vain­to­ja. Ha­vain­not voi il­moit­taa nu­me­roon 0295 022 530. Jär­vi-Me­ri­wi­kiin on mah­dol­lis­ta kir­ja­ta le­vä­ha­vain­to­ja, joko kir­jau­tu­mal­la pal­ve­luun tai äly­pu­he­li­meen la­dat­ta­van Ha­vain­to­lä­het­ti-so­vel­luk­sen kaut­ta www.jar­vi­wi­ki.fi/ha­vain­to­la­het­ti/. Ely-kes­kuk­sen si­ni­le­vä­ha­vain­to­ja voi tar­kas­tel­la kart­ta­so­vel­luk­ses­ta.

Näköislehdet

Kysely