Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa sinilevää on havaittu vähäisiä määriä Kustavin rannikkoalueella ja Uudenkaupungin Mannervedellä. Merialueilla sinilevätilanne on ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä huonompi. Satelliittikuvista sinilevää on havaittu Gullkronan selällä ja Saaristomeren eteläpuolisella avomerialueella sinilevää on runsaasti havaittavissa laajalla alueella. Selkämerellä sinilevätilanne on rauhallinen.
Järviwiki.fi ja vesi.fi sivustoille on ilmoitettu kansalaishavaintoja vähäisistä ja runsaista levämääristä. Kansalaishavaintojen mukaan runsaasti levää on Taivassalon Hillostenaukolla ja Kuusistonraumalla. Vakka-Suomen sisävesien tilanteesta sivustolla ei ole vielä havaintoja.
Aurinkoinen ja lämmin sää voi runsastuttaa sinileväesiintymiä, mutta sinileväkukintojen muodostumiseen vaikuttavat myös muut vallitsevat sääolot. Sinilevätilanne voi myös muuttua hyvin nopeasti tuulen suunnan vaihtuessa, minkä vuoksi esimerkiksi veden uintikelpoisuus tulee aina arvioida ensisijaisesti paikan päällä.
Vähäinen määrä sinilevää edellyttää, että veden käyttöön kiinnitetään erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit voivat juoda sinileväpitoista vettä.
Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun.
Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Ely-keskuksen sinilevähavaintoja voi tarkastella karttasovelluksesta.