JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Maskisuositus päättyy peruskoululaisilta.

Maskisuositus päättyy peruskoululaisilta.

Arkisto / Jenni Kylänpää

Uutiset
29.3.2022 15.08

Maskisuositus loppuu kaikilta perus­kou­lu­lai­silta

Ko­ro­na­e­pi­de­mia on yhä voi­mis­saan Var­si­nais-Suo­mes­sa, vaik­ka pien­tä merk­kiä ta­paus­mää­rien las­kus­ta on näh­tä­vis­sä.

– Vie­lä em­me kui­ten­kaan voi ol­la var­mo­ja, et­tä oli­sim­me pääs­seet hui­pun yli, mut­ta näyt­tää sil­tä, et­tei epi­de­mi­al­la ole täl­lä het­kel­lä voi­maa kas­vaa. Täs­tä tie­däm­me enem­män noin vii­kon ku­lut­tua, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Täl­lä het­kel­lä il­maan­tu­vuus on Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin oman ti­las­ton mu­kaan vä­hän las­ke­nut ja on 1916 ta­paus­ta edel­tä­vien kah­den vii­kon ai­ka­na 100 000 hen­ki­löä koh­den. Vii­me vii­kol­la saa­vu­tet­tiin uu­si en­nä­tys, kun 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus 100 000 hen­ki­löä koh­den nou­si 1964:ään.

Tut­kit­tu­jen näyt­tei­den po­si­tii­vi­suusp­ro­sent­ti on sa­moin kään­ty­nyt pie­neen las­kuun ja on nyt 52 pro­sent­tia, kun se kak­si viik­koa sit­ten oli 59.

Omik­ron 2 -va­ri­an­tin osuus kai­kis­ta ta­pauk­sis­ta on nyt noin 80 pro­sent­tia ja nou­see va­kaas­ti, omik­ron 1-va­ri­an­tin osuus pie­ne­nee koko ajan.

Las­ten ja al­le 20-vuo­ti­ai­den nuor­ten ta­paus­mää­rät ovat vii­me viik­koi­na vä­hen­ty­neet huo­li­mat­ta sii­tä, et­tä epi­de­mia on voi­mis­tu­nut van­hem­mis­sa ikä­luo­kis­sa. Täs­tä joh­tu­en Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä päät­ti lie­ven­tää mas­ki­suo­si­tus­ta niin, et­tä täs­tä päi­väs­tä al­ka­en mas­ki­suo­si­tus lop­puu kai­kil­ta 1.–9.-luok­ka­lai­sil­ta pe­rus­kou­lu­lai­sil­ta.

– Vaik­ka mas­ki­suo­si­tus lop­pui maa­lis­kuun ai­ka­na 1.–6.-luok­ka­lai­sil­ta, ta­paus­mää­rät ovat las­ke­neet täs­sä ikä­ryh­mäs­sä maa­lis­kuun ajan, Mart­ti­la sa­noo.

Sa­mal­la luo­vu­taan mas­ki­suo­si­tuk­ses­ta myös var­hais­kas­va­tuk­sen ja pe­ru­so­pe­tuk­sen työn­te­ki­jöil­le sekä muil­le näis­sä työ­pai­kois­sa työs­ken­te­le­vil­le hen­ki­löil­le.

– Hen­ki­lö­kun­ta voi ha­lu­tes­saan jat­kaa mas­kin käyt­töä työs­sään. Li­säk­si hen­ki­lö­kun­nan osal­ta voi ol­la tar­ve käyt­tää FFP2-ta­son hen­gi­tys­suo­jain­ta yk­si­löl­lis­ten ris­kien pe­rus­teel­la, mi­kä­li työ­ter­veys­huol­to sitä suo­sit­te­lee työn­te­ki­jän sai­rauk­sien vuok­si, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Sai­raa­la­kuor­mi­tus on edel­leen suur­ta.

Yli 60-vuo­ti­ai­den ta­paus­mää­rät ovat Var­si­nais-Suo­mes­sa 2,5-ker­tais­tu­neet kuu­kau­den ai­ka­na ja ky­sees­sä on ikä­ryh­mä, joka tar­vit­see useim­min sai­raa­la­hoi­toa ko­ro­nan vuok­si.

– Tyk­sin sai­raa­lois­sa on täl­lä het­kel­lä 44 ko­ro­na­vi­rus­po­ti­las­ta, jois­ta al­le vii­si saa te­ho­hoi­toa. 60 vuot­ta täyt­tä­nei­den sai­raa­la­hoi­toa tar­vit­se­vien ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­o­po­ti­lai­den mää­rä on vii­me viik­koi­na nous­sut, Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon vuo­de­o­sas­toil­la on noin 40 ko­ro­na­vi­rus­po­si­tii­vis­ta po­ti­las­ta. Noin kol­man­nek­sel­la heis­tä on joku muu syy osas­to­hoi­toon ko­ro­na­vi­ruk­sen ol­les­sa li­sä­löy­dös. Maa­lis­kuus­sa on tois­tai­sek­si to­det­tu 41 ko­ro­na­vi­ruk­seen liit­ty­vää kuo­le­maa Var­si­nais-Suo­mes­sa.

– Tämä on suu­rin kuu­kau­sit­tai­nen mää­rä koko pan­de­mi­an ai­ka­na, Mart­ti­la sa­noo.

Näköislehdet

Kysely