JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
11.5.2022 14.08

Maskisuositus kevenee Tyksin sairaaloissa

Tu­run yli­o­pis­tol­li­ses­sa kes­kus­sai­raa­las­sa (Tyks) on ke­ven­net­ty mas­ki­suo­si­tus­ta. Ruo­ka­lois­sa, kah­vi­lois­sa ja ko­kous­ti­lois­sa ei tar­vit­se käyt­tää mas­kia, mut­ta niis­sä suo­si­tel­laan riit­tä­vää etäi­syyt­tä.

Tyk­sin po­ti­laat ja hen­ki­lö­kun­ta käyt­tä­vät yhä mas­kia kai­kis­sa po­ti­las­kon­tak­teis­sa kaik­ki­al­la sai­raa­lan ti­lois­sa ja kaik­ki­al­la sai­raa­lan hoi­to­ti­lois­sa ku­ten po­lik­li­ni­koi­den odo­tu­sau­lois­sa, rönt­ge­nis­sä, la­bo­ra­to­ri­os­sa sekä muis­sa tut­ki­mus­ti­lois­sa ja osas­toil­la.

Ko­ro­na­e­pi­de­mia on vä­hi­tel­len rau­hoit­tu­mas­sa, 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus on Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin kir­jan­pi­don mu­kaan 715. Ta­pauk­sia to­de­taan yhä run­saas­ti, kes­ki­mää­rin 250 päi­väs­sä. Vuo­si sit­ten sa­maan ai­kaan to­det­tiin kes­ki­mää­rin 30 ta­paus­ta päi­väs­sä. Kak­si vuot­ta sit­ten sa­maan ai­kaan to­det­tiin vain noin nel­jä ta­paus­ta päi­vit­täin.

– Inf­lu­ens­sa­ta­pauk­sia on to­det­tu Tyk­sin mik­ro­bi­o­lo­gi­an la­bo­ra­to­ri­os­sa noin sata tou­ko­kuun ai­ka­na alu­eel­lam­me, eli ko­ro­naa on yhä pal­jon enem­män liik­keel­lä kuin inf­lu­ens­saa, Tyk­sin in­fek­ti­o­lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Sai­raa­la­hoi­don kuor­mi­tus on py­sy­nyt kuu­kau­den ajan mel­ko ta­sai­se­na. Tyk­sin sai­raa­lois­sa on päi­vit­täin 15–20 po­ti­las­ta ko­ro­nan hoi­dos­sa ja li­säk­si sa­man ver­ran po­ti­lai­ta, joil­la ko­ro­na­vi­rus on li­sä­löy­dös. Tiis­tai­aa­mul­la sai­raa­las­sa oli 24 po­ti­las­ta, jois­ta 13 on ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­on hoi­dos­sa ja 11:llä ko­ro­na­vi­rus on li­sä­löy­dös. Teho-osas­tol­la ei ol­lut yh­tään ko­ro­na­po­ti­las­ta.

– Mui­hin Poh­jois­mai­hin ver­rat­tu­na ti­lan­teem­me on toki huo­nom­pi, mut­ta näil­lä­kin lu­vuil­la on mah­dol­lis­ta elää ja toi­mia var­sin nor­maa­lis­ti, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Tä­hän vai­kut­taa Pie­ti­län mu­kaan hyvä ro­ko­tus­kat­ta­vuus ja omik­ron-va­ri­an­tin yleen­sä lie­vem­pi tau­din­muo­to.

Tyk­sin sai­raa­loi­den vie­rai­luoh­jei­ta ke­ven­net­tiin tiis­tai­na. Sai­raa­las­sa voi vie­rail­la nor­maa­lei­na vie­rai­lu­ai­koi­na il­man en­nak­ko­so­pi­mis­ta. Hoi­ta­van yk­si­kön oh­jei­ta pi­tää nou­dat­taa.

Fak­ta

Muut vie­rai­lu­käy­tän­teet:

Saa­vu vie­rai­lul­le ter­vee­nä. Hen­gi­tys­tie­oi­reis­ten ei pidä lain­kaan saa­pua vie­rai­lul­le.

Käy­tä koko ajan ki­rur­gis­ta suu-ne­nä­suo­jain­ta (mas­kia), kun lii­kut sai­raa­lan hoi­to­ti­lois­sa ku­ten osas­toil­la, rönt­ge­nis­sä tai la­bo­ra­to­ri­os­sa ja kun vie­rai­let po­ti­laan luo­na.

De­sin­fi­oi kä­te­si kä­si­huuh­teel­la sai­raa­laan, osas­tol­le ja po­ti­las­huo­nee­seen tul­les­sa ja pois­tu­es­sa.

Jois­sa­kin hoi­to­yk­si­köis­sä ku­ten teho-osas­toil­la vie­rai­lu­sään­nöt voi­vat ol­la ra­joi­te­tum­mat.

Syn­nyt­tä­jäl­lä voi ol­la mu­ka­naan kak­si tu­ki­hen­ki­löä syn­ny­tys­sa­lis­sa ja yk­si tu­ki­hen­ki­lö per­hei­den ja vas­ta­syn­ty­nei­den osas­tol­la. Tu­ki­hen­ki­lö ja vau­van si­sa­ruk­set voi­vat vie­rail­la klo 8–20. Vau­van muut lä­hei­set voi­vat vie­rail­la klo 18–19.

Päi­vys­tys- ja ajan­va­raus­vas­taa­no­toil­la saat­ta­ja voi ol­la koko käyn­nin ajan mu­ka­na, jos po­ti­laan voin­ti edel­lyt­tää tätä.

Sai­raa­laan saa myös tul­la ha­ke­maan po­ti­las­ta.

Äi­tiys­po­lik­li­ni­kan vas­taa­no­toil­la saa ol­la mu­ka­na kak­si oi­ree­ton­ta, täy­si-ikäis­tä tu­ki­hen­ki­löä.

Näköislehdet

Kysely