Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula näyttää lehtihyllyssä olevaa lappua, jossa lukee, että Vakka-Suomen Sanomat on siirretty Uutistorin asiakaspalvelupisteeseen.
Heli Mäki-Laurila
Turun pääkirjastossa Vakka pyydetään tiskiltä
Vakka 75 vuotta
Vakka-Suomen Sanomia saa Turun pääkirjaston lehtienlukusalista vain tiskin alta. Muutama paikallislehti pidetään kirjastossa asiakaspalvelutiskin takana, koska lehdet varastetaan, jos ne ovat vapaasti saatavissa hyllystä.
Käytäntö on ollut kirjastossa jo useita vuosia.
– Ne pysyvät paremmin tallessa näin. En tiedä, mistä syystä tilanne on tullut tällaiseksi, sanoo kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.
Turun pääkirjastoon tulee yksi Vakka-Suomen Sanomat. Kun sitä tiskiltä kysytään, kysytään usein myös vanhempia lehtiä. Lehtiä säilytetään kirjastossa noin kuukauden ajan ja sen jälkeen ne päätyvät paperinkeräykseen. Joitain erikoislehtiä, kuten Kesälehteä, voidaan pitää saatavilla pidempään.
Perinteisten printtilehtien lukijoita pääkirjaston Uutistorilla käy edelleen paljon. Sitä voi selittää se, että lukijakunta on iäkkäämpää, arvelee Pilppula.
Paikallislehdistä pääkirjaston lehtivalikoimassa on pääasiassa alueen lehtiä ja joitakin lehtiä kauempaa. E-sanomalehtipalvelun kautta myös muualla Suomessa ilmestyvät lehdet ovat luettavissa kirjastossa.
Palveluiden siirtyminen digitaalisiksi näkyy kirjastossa myös valikoimassa.
– Varsinkin aikakauslehtiä on vuosien varrella huomattavasti kadonnut. Erityisesti järjestö- ja harrastuslehtiä on lakannut ja artikkelit julkaistaan netissä, Pilppula kertoo.
Myös ulkomaiset lehdet ovat helpommin saavutettavissa diginä, ainakin jos lehdet haluaa lukea tuoreeltaan.
– Jostain syystä posti ulkomailta tulee tänne välillä todella takellellen. Tuntuu kyllä ikävältä, jos lehti tulee kovin myöhässä, Pilppula sanoo.
Ulkomaisia lehtiä voi lukea kirjaston palvelun kautta myös kotona, mutta kotimaiset lehdet, Vakka mukaan lukien, pitää käydä diginäkin lukemassa kirjastossa.
– Meillä on tietysti tietokoneita sitä varten, että omaa laitetta ei tarvitse olla, Pilppula sanoo.
Sanomalehti- ja aikakauslehtikokoelma muuttuu kirjastossa Pilppulan mukaan aika vähän.
– Siellä on ne perus-tärkeät lehdet, joita luetaan paljon. Toinen ilmiö lehdissä, joita julkaistaan paperilla, on tiettyyn teemaan liittyvät julkaisut ja hyvin spesifit harrastuslehdet. On häälehteä, sukkalehteä, lapaslehteä ja kaikenmaailman vanhoilla autoilla ja traktoreilla tuntuu olevan oma lehtensä.
Kaikkia erikoisjulkaisuja kirjastoon ei hankita.
– Niiden tilaaminenkin on usein vaikeaa, joten joskus käydään jokin hää- tai sukkalehti ostamassa. Ne ovat kuitenkin lehden näköisiä julkaisuja.
Asiakkaat voivat vaikuttaa kirjaston lehtikokoelmaan.
– Kannattaakin laittaa toiveita ja ehdotuksia. Aikakauslehdet ovat e-kirjastossa, mutta valintaryhmälle voidaan aina laittaa toiveita. Tällä hetkellä seurataan ensisijaisesti lehtien käyttöä, ja sitä, että kokoelma olisi mahdollisimman laaja, Rebekka Pilppula kertoo.
Heli Mäki-Laurila