JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
11.12.2020 12.53

Korona­tar­tunnat lisääntyvät edelleen maakunnassa

Ko­ro­na­vi­rus­tau­din ta­paus­mää­rät nou­se­vat Var­si­nais-Suo­mes­sa jyr­käs­ti. Uu­sia ko­ro­na­ta­pauk­sia tu­lee täl­lä het­kel­lä noin 80 päi­väs­sä, kun vie­lä viik­ko sit­ten nii­tä to­det­tiin kes­ki­mää­rin 50 päi­vit­täin.

Var­si­nais-Suo­men epi­de­mia kes­kit­tyy eri­tyi­ses­ti suu­rim­piin ja ti­heim­piin asu­kas­kes­kit­ty­miin.

– Huo­li Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­ti­lan­tees­ta on suu­ri. Tar­tun­to­ja tu­lee hy­vin mo­ni­nai­sis­ta läh­teis­tä ei­kä mi­kään ryh­mä ole ko­ro­na­tar­tun­nal­ta tur­vas­sa, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Nyt jäl­ji­te­tyk­si saa­duis­ta ta­pauk­sis­ta noin nel­jän­nes on tul­lut omas­ta per­hees­tä ja lä­hi­pii­ris­tä. Myös työ­pai­koil­la ja pit­kä­ai­kai­sen hoi­don yk­si­köis­sä on tes­tat­tu run­saas­ti ko­ro­na­po­si­tii­vi­sia. Täl­lä het­kel­lä tun­nis­te­taan 39 pro­sent­tia ta­pauk­sis­ta, mut­ta luku nou­see, kun tar­tun­nan­jäl­ji­tys ete­nee.

Ko­ro­na­vi­rus­tau­din il­maan­tu­vuus on edel­leen nous­sut. Näyt­tei­tä on otet­tu run­saas­ti, ja po­si­tii­vis­ten näyt­tei­den osuus on nyt 4,1 pro­sent­tia.

Tyk­sis­sä on sai­raa­la­hoi­dos­sa täl­lä het­kel­lä 13 po­ti­las­ta. Tar­tun­ta­mää­rien va­los­sa on odo­tet­ta­vis­sa, et­tä ko­ro­na­po­ti­lai­den mää­rä nou­see lä­hi­päi­vi­nä edel­leen.

– Ti­las­tom­me mu­kaan sai­raa­la­hoi­toon jou­tuu hie­man yli kym­me­nen pro­sent­tia yli 50-vuo­ti­ais­ta ko­ro­na­vi­rus­tau­din saa­neis­ta po­ti­lais­ta. Sai­raa­laan jou­tu­neis­ta te­ho­hoi­toa tar­vit­see noin 20 pro­sent­tia. Hoi­to­a­jat te­ho­hoi­dos­sa ovat jopa viik­ko­jen mit­tai­sia. Ky­sy­mys ei ole lie­väs­tä tau­dis­ta, vaan ti­lan­ne on va­ka­va. Ris­ki sai­raa­loi­den yli­kuor­mi­tuk­seen on siis ole­mas­sa va­rau­tu­mi­ses­ta huo­li­mat­ta, Pie­ti­lä sa­noo.

Al­le 50-vuo­ti­ais­ta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nan saa­neis­ta sai­raa­la­hoi­toa tar­vit­see kes­ki­mää­rin kak­si pro­sent­tia.

Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä suo­sit­te­lee, et­tä Var­si­nais-Suo­men kun­nat har­kit­se­vat pe­ru­so­pe­tuk­sen siir­tä­mis­tä etä­o­pe­tuk­seen so­vel­tu­vin osin pai­kal­li­sen epi­de­mi­a­ti­lan­teen mu­kaan. Osas­sa alu­een kun­nis­ta tai kou­luis­ta ol­laan jo siir­ryt­ty tai ol­laan siir­ty­mäs­sä etä­o­pe­tuk­seen myös pe­ru­so­pe­tuk­sen eri luok­ka-as­teil­la. Toi­sen as­teen am­ma­til­li­ses­sa ope­tuk­ses­sa ja lu­ki­ois­sa etä­o­pe­tus­suo­si­tus on ol­lut voi­mas­sa jo ai­em­min.

– Olem­me tar­kas­tel­leet tar­tun­to­jen ja al­tis­tus­ten läh­tei­tä tar­kas­ti. Pe­ru­so­pe­tuk­ses­sa ja var­hais­kas­va­tuk­ses­sa on pel­käs­tään täl­lä vii­kol­la al­tis­tu­nut ko­ro­na­vi­ruk­sel­le yli 400 ih­mis­tä. Tar­tun­to­ja näis­tä on to­det­tu tä­hän men­nes­sä kaik­ki­aan 19, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va yli­lää­kä­ri Esa Rin­ta­la ker­too. Va­kan alu­eel­la U-sote on jo teh­nyt pää­tök­sen etä­o­pe­tuk­seen siir­ty­mi­ses­tä.

Koor­di­naa­ti­o­ryh­mäs­sä on kes­kus­tel­tu myös muun mu­as­sa sii­tä, et­tä tar­tun­ta­kes­kit­ty­mien löy­tä­mi­sek­si on teh­ty kun­nis­sa pal­jon työ­tä.

– Tie­toom­me on tul­lut, et­tä ko­koon­tu­mi­sia jär­jes­te­tään suo­si­tuk­sis­ta ja ra­joi­tuk­sis­ta huo­li­mat­ta. Va­li­tet­ta­vas­ti kaik­ki­al­la mas­kia ei edel­leen­kään käy­te­tä sään­nöl­li­ses­ti, vaik­ka enem­mis­tö nou­dat­taa oh­jei­ta hy­vin, Rin­ta­la ker­too.

Ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­män jou­lu­kuun alus­sa an­ta­mat suo­si­tuk­set liik­ku­mi­sen ja kon­tak­tien vä­hen­tä­mi­ses­tä ovat voi­mas­sa 23. jou­lu­kuu­ta saak­ka. Koor­di­naa­ti­o­ryh­mä ko­koon­tuu sään­nöl­li­ses­ti ar­vi­oi­maan ti­lan­teen ke­hit­ty­mis­tä, seu­raa­van ker­ran vii­meis­tään tiis­tai­na 15. jou­lu­kuu­ta.

Fak­ta

Ko­ro­na­tar­tun­nat Va­kan alu­eel­la ke­vääs­tä läh­tien 11.12.

Mas­ku 57

My­nä­mä­ki 16

Nou­si­ai­nen 11

Naan­ta­li 42

Uu­si­kau­pun­ki 23

Läh­de: THL

Näköislehdet

Kysely