JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Käsiä pesemällä voi ehkäistä tartuntoja.

Käsiä pesemällä voi ehkäistä tartuntoja.

Arkisto / Jenni Kylänpää

Uutiset
20.12.2023 9.26

Koronaa vähemmän maakunnassa, muita hengi­tys­tie­in­fek­tioita on liikkeellä runsaasti

Jou­lun al­la ko­ro­na­ti­lan­ne on Var­si­nais-Suo­mes­sa hel­lit­tä­mäs­sä. Syk­syn epi­de­mia-aal­to oli raju ja sen huip­pu osui mar­ras­kuun puo­li­vä­liin vii­kol­le 46, jol­loin Tu­run yli­o­pis­tol­li­sen kes­kus­sai­raa­lan klii­ni­sen mik­ro­bi­o­lo­gi­an la­bo­ra­to­ri­os­sa to­det­tiin vii­kos­sa lä­hes 300 ko­ro­na­ta­paus­ta.

Mui­ta hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­ta on run­saas­ti liik­keel­lä. Inf­lu­ens­sa- ja RSV-epi­de­mi­at ovat al­ka­neet Var­si­nais-Suo­mes­sa. Myös ko­ro­naa on edel­leen run­saas­ti liik­keel­lä, vaik­ka syy­saal­lon huip­pu on jo ohi­tet­tu.

Ko­ro­na­ta­pauk­set ovat ai­heut­ta­neet ku­lu­neen syk­syn ai­ka­na mer­kit­tä­väs­ti kuor­mi­tus­ta Tyk­sin sai­raa­lois­sa ja yleis­lää­ke­tie­teen osas­toil­la, mut­ta nyt se on vä­hi­tel­len hel­lit­tä­mäs­sä. Teho-osas­tol­la on syk­syn ai­ka­na hoi­det­tu vain yk­sit­täi­siä ko­ro­na­po­ti­lai­ta, ja useim­mil­la heis­tä te­ho­hoi­don var­si­nai­nen syy on ol­lut jo­kin muu kuin ko­ro­nain­fek­tio.

A-inf­lu­ens­sa­e­pi­de­mia on puo­les­taan al­ka­nut Var­si­nais-Suo­mes­sa ja las­ken­nal­li­nen epi­de­mi­a­kyn­nys yli­tet­tiin 16.12. Vii­me vii­kol­la Tyks klii­ni­sen mik­ro­bi­o­lo­gi­an la­bo­ra­to­ri­os­sa ha­vait­tiin 70 uut­ta A-inf­lu­ens­sa­ta­paus­ta, B-inf­lu­ens­saa on to­det­tu vain yk­sit­täi­siä ta­pauk­sia.

– Val­ta­vi­ruk­se­na ovat H1N1-tyy­pin A-inf­lu­ens­sa­vi­ruk­set eli vuo­den 2009 si­kainf­lu­ens­san jäl­ke­läis­vi­ruk­set. Vi­rus­löy­dös­ten run­sas­tu­mi­sen myö­tä A-inf­lu­ens­sa­po­ti­lai­den sai­raa­la­hoi­to­tar­ve­kin on ol­lut jou­lu­kuun ajan nou­su­suun­tai­nen, mut­ta tau­ti kuor­mit­taa sil­ti ter­veys­pal­ve­lui­ta tois­tai­sek­si vä­hem­män kuin hii­pu­mas­sa ole­va ko­ro­na­e­pi­de­mia, Tyk­sin in­fek­ti­o­lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la ker­too.

Inf­lu­ens­saa ja RSV:tä on liik­keel­lä ku­ten ai­em­pi­na vuo­si­na.

– Hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­ta ja ko­ro­naa tu­lee ole­maan joka tal­vi, Tyks Sai­raa­la­hy­gie­nia- ja in­fek­ti­oi­den­tor­jun­ta­yk­si­kön yli­lää­kä­ri Mari Ka­ner­va sa­noo.

Ka­ner­van mie­les­tä jou­lu­vie­rai­lun pe­ru­mis­ta ko­ko­naan tu­lee fluns­sai­se­na har­ki­ta eri­tyi­ses­ti, jos mui­ta ko­ro­na-ai­ka­na opit­tu­ja tar­tun­nan tor­jun­ta­kei­no­ja ei voi­da to­teut­taa tai jou­kos­sa on im­muu­ni­puut­tei­sia tai ro­kot­ta­mat­to­mia.

Fak­ta

Hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­ta voi­daan es­tää seu­raa­vin kei­noin:

Ota suo­si­tel­lut ro­ko­tuk­set

Sai­ras­ta ko­to­na – myös jou­lun ai­kaan.

Pese kä­det, ys­ki ja ai­vas­ta hi­haan.

Ar­vi­oi oma ris­ki­si, käy­tä tar­vit­ta­es­sa mas­kia ja pidä etäi­syyt­tä.

Huo­leh­di il­man­vaih­dos­ta

Näköislehdet

Kysely