JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
17.9.2021 13.29

Kolmas rokotus immuu­ni­puut­tei­sille

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos (THL) ja So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö (STM) ovat to­den­neet, et­tä voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le voi­daan aloit­taa kol­man­sien ko­ro­na­ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­nen.

Tämä tar­koit­taa sitä, et­tä myös Var­si­nais-Suo­mes­sa kun­nat voi­vat aloit­taa ro­ko­tuk­set näil­le hen­ki­löil­le vä­lit­tö­mäs­ti.

– Kol­man­nel­la ro­ko­te­an­nok­sel­la täy­den­ne­tään aloi­tet­tu ro­ko­tus­sar­ja niil­le hen­ki­löil­le, joil­la on mer­kit­tä­väs­ti alen­tu­nut vas­tus­tus­ky­ky, Tyk­sin in­fek­ti­o­lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo. – Meil­lä on tie­toa sii­tä, et­tä im­muu­ni­puut­tei­set hen­ki­löt ei­vät saa kah­del­la ro­kot­teel­la yh­tä hy­vää vas­tet­ta kuin pe­rus­ter­veet ih­mi­set.

Ro­kot­tei­ta voi­daan ryh­tyä an­ta­maan vä­lit­tö­mäs­ti ja ro­ko­tet­ta­vat saa­vat an­nok­sen­sa ko­ti­kun­nas­taan. Var­si­nais-Suo­mes­sa ei vie­lä an­ne­ta kol­mat­ta ro­ko­tet­ta esi­mer­kik­si so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sil­le.

– Seu­raa­vas­sa vuo­ros­sa ovat ne, jot­ka ovat saa­neet kak­si ro­ko­te­an­nos­ta 3–4 vii­kon ai­ka­vä­lil­lä tam­mi-hel­mi­kuus­sa 2021. Tä­hän ryh­mään kuu­luu lä­hin­nä sote-hen­ki­lö­kun­taa ja van­huk­sia, sa­noo Mart­ti­la.

Se, mil­loin näil­le ryh­mil­le an­ne­taan kol­mas te­hos­te­ro­ko­tus, on vie­lä au­ki. THL val­mis­te­lee oh­jet­ta kol­man­sien an­nos­ten aloit­ta­mis­ta täl­le ryh­mäl­le ja oh­jeis­tus py­ri­tään an­ta­maan pian.

THL on oh­jeis­ta­nut kun­tia tar­jo­a­maan kol­mat­ta ro­ko­te­an­nos­ta osa­na pe­rus­ro­ko­te­sar­jaa niil­le 12 vuot­ta täyt­tä­neil­le, jot­ka tau­din tai hoi­don vuok­si ovat voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sia.

Kol­mas an­nos voi­daan an­taa, kun toi­ses­ta ro­ko­te­an­nok­ses­ta on ku­lu­nut vä­hin­tään kak­si kuu­kaut­ta. Kol­man­te­na ro­ko­te­an­nok­se­na an­ne­taan en­si­si­jai­ses­ti sa­maa val­mis­tet­ta kuin toi­nen ro­ko­te­an­nos.

Kol­man­sien an­nos­ten ei tu­li­si hi­das­taa en­sim­mäis­ten ja tois­ten ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mis­ta kun­nis­sa.

Fak­ta

Voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sek­si kat­so­taan seu­raa­vat ryh­mät:

Elin­siir­to

Kan­ta­so­lu­siir­to

Vai­kea tai kes­ki­vai­kea syn­nyn­näi­nen im­muu­ni­puu­tos

Im­mu­no­sup­p­res­sii­vi­nen syö­pä­hoi­to

Au­toim­muu­ni­sai­rauk­sien hoi­to im­mu­no­sup­p­res­sii­vi­sil­la bi­o­lo­gi­sil­la lääk­keil­lä tai JAK-es­tä­jil­lä

Di­a­lyy­si (kei­no­mu­nu­nu­ais­hoi­to) ja vai­kea kroo­ni­nen mu­nu­ais­ten va­jaa­toi­min­ta

Pit­käl­le eden­nyt tai hoi­ta­ma­ton HIV

Lää­kä­rin ar­vi­oi­ma muu vai­kea-as­tei­nen im­mu­no­sup­p­res­sii­vi­nen tila

Näköislehdet

Kysely