JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
10.8.2022 10.17

Kesäepidemian jälkeen korona laskussa

Ko­ro­na­vi­rus on ai­heut­ta­nut kes­ki­ke­säl­lä uu­den epi­de­mia-aal­lon, mut­ta nyt tau­din il­maan­tu­vuus on kään­ty­nyt hi­ve­nen las­ku­suun­taan Var­si­nais-Suo­mes­sa. Näyt­tei­den po­si­tii­vi­suusp­ro­sent­ti on nyt 38,5 pro­sent­tia.

Uu­det omik­ron­va­ri­an­tit, BA.4 ja BA.5, ovat val­ta­vi­ruk­sia ja edus­ta­vat yli 90 pro­sent­tia kai­kis­ta to­de­tuis­ta ta­pauk­sis­ta.

– Em­me odo­ta enää lä­hi­viik­koi­na uut­ta epi­de­mi­a­piik­kiä. Edel­lis­ten omik­ron-aal­to­jen pe­rus­teel­la epi­de­mi­at nou­se­vat noin seit­se­män viik­koa ja sen jäl­keen läh­te­vät las­kuun, Tyk­sin in­fek­ti­o­lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Tar­tun­nat ovat siir­ty­neet nuo­rem­mis­ta ikä­ryh­mis­tä, 20–30-vuo­ti­as­ta, van­hem­piin ikä­ryh­miin ja eni­ten tar­tun­to­ja on Var­si­nais-Suo­mes­sa täl­lä het­kel­lä ikä­ryh­mäs­sä 50–59 vuot­ta.

Kou­lui­käi­set ovat sen si­jaan ke­sän ai­ka­na lois­ta­neet ti­las­tois­sa pois­sa­o­lol­laan.

– Tämä voi joh­tua joko sii­tä, et­tä he ovat tois­tai­sek­si sel­vin­neet il­man tar­tun­taa tai sii­tä, et­tä he ei­vät ole käy­neet vi­ral­li­sis­sa tes­teis­sä, vaan käyt­tä­neet ko­ti­tes­te­jä.

Kun kou­lut nyt al­ka­vat, on tär­ke­ä­tä muis­taa hyvä kä­si­hy­gie­nia ja et­tei sai­raa­na men­nä kou­luun.

Sai­raa­la­hoi­don kuor­mi­tus on nous­sut ja 9. elo­kuu­ta aa­mul­la Tyk­sin sai­raa­lois­sa oli 39 ko­ro­na­po­ti­las­ta hoi­dos­sa. Näis­tä al­le vii­si oli te­ho­hoi­dos­sa.

Kak­si kol­ma­so­saa po­ti­lais­ta on hoi­dos­sa muun sai­rau­den ta­kia ja ko­ro­na on näil­lä po­ti­lail­la li­sä­löy­dös. Teho-osas­ton ko­ro­na­po­si­tii­vi­set ovat kaik­ki muus­ta syys­tä sai­raa­las­sa.

– Sai­raa­la pär­jää näil­lä po­ti­las­mää­ril­lä hy­vin, kun­han hen­ki­lö­kun­ta­ti­lan­ne ei pa­he­ne, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Var­si­nais-Suo­mes­sa nou­da­te­taan ro­ko­tus­ten suh­teen THL:n oh­jeis­tus­ta, jon­ka mu­kaan nyt 4. ro­ko­tet­ta tar­jo­taan nyt 12 vuot­ta täyt­tä­neil­le, joi­den im­muu­ni­puo­lus­tus on voi­mak­kaas­ti hei­ken­ty­nyt, 60 vuot­ta täyt­tä­neil­le ja 18–59-vuo­ti­ail­le, jot­ka kuu­lu­vat va­ka­van ko­ro­na­vi­rus­tau­din ris­ki­ryh­miin.

– Eri­tyi­ses­ti ikään­ty­nei­den oli­si tär­keä ha­keu­tua nel­jän­siin ko­ro­na­ro­ko­tuk­siin. Var­si­nais-Suo­men kun­nil­la on nyt ke­sä­lo­mien pää­tyt­tyä hyvä val­mius ro­kot­taa kaik­kia ro­ko­tet­ta tar­vit­se­via, Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Näköislehdet

Kysely