JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
2.12.2022 11.45

Kantatie tarvitsee erillis­ra­hoi­tusta – nyt ainoa keino varoituskyltit

Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus on kes­kus­tel­lut Uu­den­kau­pun­gin ja Lai­ti­lan kau­pun­kien kans­sa kan­ta­tien 43 lii­ken­ne­tur­val­li­suu­den pa­ran­ta­mi­ses­ta Ka­lan­nin ja Kod­ja­lan vä­lil­lä. Kaik­ki osa­puo­let ovat si­tou­tu­neet yh­teis­työs­sä pa­ran­ta­maan tien lii­ken­ne­tur­val­li­suut­ta.

Puut­tu­van ja­lan­kul­ku- ja pyö­räi­ly­väy­län ra­ken­ta­mi­nen on mer­kit­tä­vin lii­ken­ne­tur­val­li­suut­ta pa­ran­ta­va toi­men­pi­de, mut­ta sen to­teut­ta­mis­ta jou­du­taan vie­lä odot­ta­maan, to­de­taan Ely-kes­kuk­sen tie­dot­tees­sa.

Uu­den­kau­pun­gin ja Lai­ti­lan kau­pun­git ovat si­tou­tu­neet osal­lis­tu­maan väy­län to­teut­ta­mi­seen myö­hem­min so­vit­ta­val­la kus­tan­nus­ja­ol­la. Ely-kes­kuk­sel­la ei ole juu­ri­kaan ra­hoi­tus­ta alu­eel­lis­ten in­ves­toin­tien to­teut­ta­mi­seen, jo­ten sen on saa­ta­va eril­lis­ra­hoi­tus­ta hank­keen to­teut­ta­mi­seen.

Han­ke si­säl­tyy val­ta­kun­nal­li­sen lii­ken­ne­jär­jes­tel­mä­suun­ni­tel­man (Lii­ken­ne 12) poh­jal­ta teh­tyyn Väy­lä­vi­ras­ton in­ves­toin­ti­oh­jel­maan osa­na maan­tei­den seu­dul­lis­ten pyö­räi­ly-yh­teyk­sien ke­hit­tä­mis­tee­maa.

Ke­hit­tä­mis­tee­man toi­men­pi­tei­siin ei ole vie­lä myön­net­ty suun­ni­tel­tua ra­hoi­tus­ta. Tee­man hank­kei­den to­teut­ta­mi­nen edel­lyt­tää läh­tö­koh­tai­ses­ti val­ti­on 50 pro­sen­tin ja kun­tien 50 pro­sen­tin kus­tan­nu­so­suut­ta.Hank­kees­ta on jo laa­dit­tu tie­suun­ni­tel­ma ja se on par­hail­laan hy­väk­syt­tä­vä­nä Lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­vi­ras­tos­sa Tra­fi­co­mis­sa.

Ely-kes­kus ai­koo teh­dä en­si vuon­na kan­ta­tiel­le myös lii­ken­ne­tur­val­li­suus­tar­kas­tuk­sen ko­ko­nai­suu­des­saan.

Ka­lan­nin ja Kod­ja­lan vä­lil­tä puut­tu­vas­ta ja­lan­kul­ku- ja pyö­räi­ly­väy­läs­tä sekä ajo­ra­dan tä­ris­tä­vis­tä tie­mer­kin­nöis­tä on käy­ty vii­me ai­koi­na pal­jon kes­kus­te­lua.

Vuon­na 2015 Ely-kes­kus päät­ti to­teut­taa kan­ta­tiel­lä tie­mer­kin­tä­ko­kei­lun, sil­lä tien lii­ken­ne­tur­val­li­suus­ti­lan­ne oli kes­ki­mää­räis­tä hei­kom­pi. Eri­tyi­ses­ti oli ta­pah­tu­nut ajo­neu­vo­jen koh­taa­mis- ja suis­tu­mi­son­net­to­muuk­sia. Tuol­loin myös to­det­tiin pyö­räi­li­jöi­den mää­rä tiel­lä vä­häi­sek­si.

Sit­tem­min pyö­räi­lyn mer­ki­tys on kas­va­nut ja pyö­räi­li­jöi­den mää­rä ky­sei­sel­lä tie­o­suu­del­la on li­sään­ty­nyt. Näis­tä syis­tä ja ke­säl­lä sat­tu­neen on­net­to­muu­den joh­dos­ta pyö­räi­li­jöi­den tur­val­li­suus on nous­sut kes­kus­te­luun.

Täs­sä vai­hees­sa tien lii­ken­ne­tur­val­li­suut­ta pys­ty­tään pa­ran­ta­maan ai­no­as­taan muis­tut­ta­mal­la tien­käyt­tä­jiä kaik­ki osa­puo­let huo­mi­oi­val­la ajo­ta­val­la. Ely-kes­kus asen­taa ke­vääl­lä Ka­lan­nin ja Kod­ja­lan koh­dil­le vas­taa­van­lai­set va­roi­tus­kyl­tit kuin on ke­säl­lä to­teu­tet­tu Saa­ris­to­tiel­le ja Kus­ta­vin­tiel­le. 

Tä­ris­tä­vien tie­mer­kin­tö­jen ko­kei­lu­han­ke on tar­koi­tus päät­tää sii­nä vai­hees­sa, kun tie pääl­lys­te­tään uu­del­leen. Pääl­lys­tyk­sen ajan­koh­das­ta ei ole vie­lä tie­toa.

Kan­ta­tie 43 on mer­kit­tä­vä sa­ta­maan ja au­to­teh­taal­le joh­ta­va ras­kaan lii­ken­teen reit­ti, jos­sa kul­kee huo­mat­ta­va mää­rä ras­kai­ta ajo­neu­vo­ja. Tä­ris­tä­vien tie­mer­kin­tö­jen pois­ton jäl­keen­kään pyö­räi­ly tien­pien­ta­reel­la ei tule ole­maan eri­tyi­sen tur­val­lis­ta.

Tien no­peus­ra­joi­tuk­set on tar­kis­tet­tu las­ke­mal­la ai­em­mat 100 ki­lo­met­riä tun­nis­sa no­peus­ra­joi­tuk­set 80 ki­lo­met­riin tun­nis­sa.

Näköislehdet

Kysely