JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Joel Varho pyörittää tatuointiyritystä Naantalissa.

Joel Varho pyörittää tatuointiyritystä Naantalissa.

Vesa Penttilä

Uutiset
Naantali
5.11.2020 10.30

Kankussa, reidessä ja kasvoissa tilaa

Naan­ta­li­lai­nen Joel Var­ho on ta­tuo­i­tu mies. Oi­ke­as­taan vain toi­ses­sa kan­kus­sa, ta­ka­rei­des­sä ja kas­vois­sa oli­si vie­lä va­paa­ta ti­laa iho­ku­vi­oil­le.

– Tyk­kään ta­tuo­in­ti­ses­si­ois­ta, sil­lä ne ovat kuin te­ra­pi­aa. Li­säk­si alan am­mat­ti-ih­mi­se­nä pi­tää tie­tää, mil­tä ta­tuo­in­ti tun­tuu ke­hon eri osis­sa, Var­ho sa­noo.

Nou­si­ai­sis­ta reis­suun läh­te­neel­lä Var­hol­la on ol­lut pari vuot­ta ta­tuo­in­tiy­ri­tys Naan­ta­lin kes­kus­tas­sa. Ai­em­paa ko­ke­mus­ta on ker­ty­nyt pa­ris­ta suo­ma­lai­ses­ta fir­mas­ta sekä Un­ka­ris­ta ja Aust­ra­li­as­ta.

– Vuon­na 2014 läh­din ka­ve­rin kans­sa seik­kai­le­maan maa­il­mal­le. Tein Aust­ra­li­as­sa ra­ken­nus- ja ra­vin­to­la­hom­mia ja tats­kaa­mi­nen oli sii­nä si­vus­sa. Un­ka­ris­sa olin puo­li vuot­ta ja käyn siel­lä 4–8 ker­taa vuo­des­sa keik­ka­hom­mis­sa.

Ta­tuo­in­ti-in­nos­tus syn­tyi am­mat­ti­kou­lu­vuo­si­na, kun ka­ve­rit hom­ma­si­vat tar­vit­ta­vat lait­teet.

– Kun teim­me ta­tuo­in­te­ja toi­sil­lem­me, huo­ma­sin, et­tä osaan pa­rem­min kuin muut. Olen var­maan jo nuo­rem­pa­na ol­lut sitä miel­tä, et­tä ta­tuo­in­nit ovat siis­te­jä. Eri­lai­suus on miel­lyt­tä­nyt.

Oman yri­tyk­sen pe­rus­ta­mi­seen Var­ho pää­tyi puo­li­pak­ko­ti­lan­tees­sa.

– Kun tu­lin toi­sel­ta reis­sul­ta Aust­ra­li­as­ta, töi­tä ei ol­lut, jo­ten lai­toin pys­tyyn oman stu­di­on. Ta­tuo­in­nin piti säi­lyä har­ras­tuk­se­na, mut­ta nyt se on sekä har­ras­tus et­tä työ.

Var­ho sai yri­tys­toi­min­taan len­tä­vän star­tin, kun tu­tut asi­ak­kaat ai­em­mil­ta vuo­sil­ta seu­ra­si­vat mu­ka­na. Nyt töi­tä riit­tää niin, et­tä ti­laus­kir­ja on täyn­nä lop­pu­vuo­dek­si.

– Ot­tai­sin yh­den har­joit­te­li­jan ja yh­den omal­la toi­mi­ni­mel­lään työs­ken­te­le­vän työn­te­ki­jän, mut­ta ai­ka han­ka­la on löy­tää hy­viä työn­te­ki­jöi­tä.

Var­hon jat­ko­suun­ni­tel­mis­sa on stu­di­on pe­rus­ta­mi­nen esi­mer­kik­si Tur­kuun, Hel­sin­kiin, Tal­lin­naan tai Bu­da­pes­tiin.

Van­han eti­ke­tin mu­kaan ta­tuo­in­te­ja sai­si ot­taa nä­ky­väl­le pai­kal­le vas­ta sit­ten, kun muu­al­le ke­hoon ei enää mah­du. Tämä sään­tö on jo unoh­tu­nut.

– Joku ha­lu­aa pii­loon sel­lai­sen ta­tuo­in­nin, jo­hon liit­tyy muis­to­ja tai mui­ta sy­viä mer­ki­tyk­siä. Toi­nen saat­taa esi­tel­lä ta­tuo­in­te­ja, jot­ta näyt­täi­si mas­ku­lii­ni­sel­ta tai ko­vik­sel­ta. Ta­tuo­in­nit ovat yleis­ty­neet ja ih­mis­ten mie­li­pi­teet muut­tu­neet. En­nen ta­tuo­in­te­ja oli vain lin­na­kun­deil­la, me­ri­mie­hil­lä ja huo­ril­la, Var­ho to­te­aa.

Sii­tä sään­nös­tä Var­ho ha­lu­aa pi­tää kiin­ni, et­tei ta­tuo­in­tiin kir­ja­ta ra­kas­te­tun ni­meä.

– Se on kuin ki­rous. Jos ni­men lait­taa, niin suh­de päät­tyy eroon. Näin on käy­nyt joka ker­ta, kun olen pa­ris­kun­nal­le ni­met ta­tuo­i­nut.

Var­ho ar­vi­oi, et­tä 70 pro­sent­tia ta­tuo­in­ti­a­si­ak­kais­ta tie­tää ai­na­kin suun­nil­leen, mil­lai­sen ku­van ha­lu­aa.

– Sit­ten on nii­tä­kin, jot­ka ha­lu­a­vat vain jon­kin­lai­sen ta­tuo­in­nin. En­sin kan­nat­taa har­ki­ta, sil­lä ta­tuo­in­nin pois­ta­mi­nen on han­ka­laa ja kal­lis­ta.

Jos tai­de­te­os ihol­la al­kaa ka­dut­taa, niin pei­te­ku­va on yk­si rat­kai­su. Li­säk­si ku­vaa voi­daan häi­vyt­tää la­se­ril­la, him­men­tä­vil­lä voi­teil­la tai jopa iho­siir­rol­la.

Ke­hos­sa on muu­ta­mia paik­ko­ja, joi­hin Joel Var­ho ei mie­lel­lään ta­tuo­in­te­ja tee: esi­mer­kik­si kan­ta­pääs­tä ja jal­ka­pöy­dän ul­ko­syr­jäs­tä ku­vat hel­pos­ti ku­lu­vat. Var­hol­la on työs­sään mui­ta­kin pe­ri­aat­tei­ta.

– Jos joku pyy­tää ra­sis­ti­sia jut­tu­ja tai nat­si­ku­via, niin ei on­nis­tu. Li­säk­si asi­ak­kaan pi­tää ol­la täy­si-ikäi­nen, vaik­ka van­hem­mat an­tai­si­vat­kin nuo­rem­mal­le ta­tuo­in­ti­lu­van, Var­ho sa­noo.

Var­hon mu­kaan ih­mis­var­ta­lon osat re­a­goi­vat eri ta­val­la ta­tuo­in­ti­työ­hön.

– Kä­det ovat yleen­sä hel­pot, mut­ta nän­nien ja na­van vä­lil­lä on ki­vu­li­ain­ta. Li­säk­si ki­pu­kyn­nys vaih­te­lee. Ta­tuo­in­tiin pi­tää tul­la vat­sa täyn­nä, sil­lä keho voi pe­läs­tyä niin, et­tä ve­ren­so­ke­ri las­kee. Joil­le­kin tu­lee huo­no olo tai jopa taju voi läh­teä.

Var­hol­le on käy­nyt jos­kus niin, et­tä asi­a­kas te­kee uuk­ka­rin stu­di­on ovel­la tai aloi­tet­tu työ jää kes­ken. Tar­vit­ta­es­sa ta­tuo­in­ti voi­daan teh­dä myös puu­du­tuk­ses­sa, jos kipu tun­tuu lii­an il­ke­äl­tä.

Kun ke­sä­ke­leil­lä vaa­te­tus vä­he­nee, Var­ho on tot­tu­nut kuu­le­maan kom­ment­te­ja kro­pas­taan.

– Eten­kin kes­ki-ikäi­sil­lä äi­jil­lä tun­tuu ole­van sa­no­mis­ta.

Vesa Pent­ti­lä

Fak­ta

Ikä: 27

Asuu: Naan­ta­lin kes­kus­tas­sa

Am­mat­ti: ta­tuo­i­ja

Har­ras­tuk­set: lenk­kei­ly, pyö­räi­ly, ka­las­tus, nyrk­kei­ly, piir­tä­mi­nen

Mot­to: älä vedä öve­rik­si

Unel­moi: eli­ni­käi­ses­tä ter­vey­des­tä

Tätä et tien­nyt: ruu­an­lait­to on lä­hel­lä sy­dän­tä

Näköislehdet

Kysely