JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
7.3.2022 13.57

Kaksi vuotta ensimmäisestä todetusta korona­vi­rus­tar­tun­nasta Varsinais-Suomessa

Tiis­tai­na 8.3. on ku­lu­nut ta­san kak­si vuot­ta en­sim­mäi­ses­tä to­de­tus­ta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nas­ta Var­si­nais-Suo­mes­sa.

Kah­den pan­de­mi­a­vuo­den ai­ka­na Tu­run yli­o­pis­tol­li­ses­sa kes­kus­sai­raa­las­sa (Tyks) on hoi­det­tu 796 po­ti­las­ta ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­on vuok­si.

Li­säk­si sai­raa­lois­sa on ol­lut hoi­det­ta­va­na 247 en­si­si­jai­ses­ti muus­ta syys­tä hoi­det­ta­vaa po­ti­las­ta, joil­la ko­ro­na­vi­rus on ol­lut li­sä­löy­dös. Ko­ro­naan liit­ty­viä kuo­le­mia on pan­de­mi­an ai­ka­na to­det­tu 215 ja me­neh­ty­nei­den kes­ki-ikä on ol­lut 80,1 vuot­ta.

– En tuol­loin osan­nut ku­vi­tel­la kuin­ka ras­kaat työ­vuo­det oli­vat edes­sä, klii­ni­sen mik­ro­bi­o­lo­gi­an yli­lää­kä­ri Tyt­ti Vuo­ri­nen sa­noo.

– Alus­ta läh­tien di­ag­nos­tiik­ka no­ja­si iso­jen au­to­maa­ti­o­lait­tei­den si­jas­ta omaan mo­le­kyy­li­vi­ro­lo­gi­an osaa­mi­seem­me, joka mah­dol­lis­taa tes­tin jat­ku­van ke­hit­tä­mi­sen. Va­rau­duim­me hy­vis­sä ajoin uu­sien vi­rus­va­ri­ant­tien saa­pu­mi­sen sai­raan­hoi­to­pii­rin alu­eel­le.

Vuon­na 2019 klii­ni­sen mik­ro­bi­o­lo­gi­an koko tut­ki­mus­mää­rä oli 450 000, jos­ta kaik­kien PCR-tes­tien osuus oli noin 75 000. Vuon­na 2020 pelk­kiä ko­ro­na­tes­te­jä teh­tiin 170 000. Kah­den vuo­den ko­ro­na­e­pi­de­mia-ai­ka­na on tut­kit­tu noin 613 000 ko­ro­na­näy­tet­tä.

Tes­tiä ke­hi­tet­tiin si­ten, et­tä jo näyt­teen en­sim­mäi­ses­sä ana­lyy­sis­sä voi­tiin teh­dä vi­rus­muun­nos­ta kos­ke­va ar­vio.

– La­bo­ra­to­ri­om­me on ai­noa ko­ro­na­di­ag­nos­tiik­kaa te­ke­vä la­bo­ra­to­rio Suo­mes­sa, jos­sa seu­lon­ta­tes­tit suo­raan erot­te­le­vat vi­rus­löy­dök­siä. Li­säk­si tyy­pi­täm­me ko­ro­na­vi­ruk­sia vii­koit­tain mää­rit­tä­mäl­lä vi­ruk­sen pe­ri­män emäs­jär­jes­tys eli sek­ven­soi­mal­la. Näin pys­tym­me en­na­koi­maan epi­de­mi­an ke­hit­ty­mis­tä sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä ja re­a­goi­maan no­pe­as­ti muun­tu­vaan ti­lan­tee­seen, Vuo­ri­nen ki­teyt­tää.

Tyk­sis­sä pan­de­mi­aan val­mis­tau­tu­mi­nen aloi­tet­tiin jo heti vuo­den 2020 vaih­dut­tua, kun Kii­nas­ta ra­por­toi­tiin uu­des­ta va­ka­vaa hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­o­ta ai­heut­ta­vas­ta tun­te­mat­to­mas­ta vi­ruk­ses­ta.

Ro­ko­tus­ten al­ka­mi­nen tam­mi­kuus­sa 2021 oli suu­ri hel­po­tus. Nii­den avul­la on es­tet­ty va­ka­via sai­ras­tu­mi­sia ja me­neh­ty­mi­siä. Ro­kot­teet ovat an­ta­net myös tur­vaa ko­ro­na­po­ti­lai­ta hoi­ta­vil­le työn­te­ki­jöil­le.

Teho-osas­tol­le en­sim­mäi­nen ko­ro­na­po­ti­las tuli hoi­toon 26.3.2020. Tä­hän men­nes­sä on Tu­run yli­o­pis­tol­li­sen kes­kus­sai­raa­lan (Tyk­sin) teho-osas­tol­la hoi­det­tu 145 ko­ro­na­po­ti­las­ta. Kes­ki­mää­räi­nen ikä ko­ro­na­po­ti­laal­le, joka on ol­lut te­ho­hoi­dos­sa Tyk­sis­sä, on 53 vuot­ta. Heis­tä 70 pro­sent­tia on ol­lut mie­hiä. 16 pro­sent­tia po­ti­lais­ta on me­neh­ty­nyt te­ho­hoi­don ai­ka­na, mikä on noin nel­jä ker­taa suu­rem­pi kuol­lei­suus kuin te­ho­hoi­dos­sa kes­ki­mää­rin. Kol­me nel­jäs­tä, 74 pro­sent­tia, oli ro­kot­ta­mat­to­mia.

Tyk­sin teho-osas­ton yli­lää­kä­ri Mika Val­to­nen muis­te­lee ko­ro­nan al­ku­ai­ko­ja ke­vääl­lä 2020:

– Alus­sa meil­lä ei ol­lut ro­kot­tei­ta, ei­kä mi­tään muu­ta­kaan var­maa suo­jaa tau­tia vas­taan. Meil­lä oli ai­no­as­taan tii­viit hen­gi­tys­suo­jat ja muut suo­ja­va­rus­teet. Hoi­dim­me po­ti­lai­ta ja toi­voim­me, et­tei tau­ti tart­tui­si it­seen tai omaan per­hee­seen.

– Minä jä­tin heti kaik­ki ys­tä­vä­ta­paa­mi­set pois en­kä käy­nyt enää oi­kein mis­sään. Pel­kä­sin, et­tä toi­sin tau­din ko­tiin, sai­raan­hoi­ta­ja San­na Ner­jan­to Tyk­sin teho-osas­tol­ta sa­noo.

Maa­lis­kuus­ta 2020 – maa­lis­kuu­hun 2022 Tyk­sin teho-osas­tol­la on ol­lut 18 ko­ro­na­po­ti­las­ta, joil­la on ol­lut 2–3 ro­ko­tet­ta. Näi­den po­ti­lai­den kes­ki-ikä oli 65 vuot­ta ja kai­kil­la heis­tä oli mer­kit­tä­viä pe­rus­sai­rauk­sia.

– Toi­sin sa­no­en 88 pro­sent­tia kai­kis­ta te­ho­hoi­dos­sa ol­leis­ta ko­ro­na­po­ti­lais­ta on ol­lut ro­kot­ta­mat­to­mia epi­de­mi­an alus­ta tä­hän päi­vään as­ti, Mika Val­to­nen sa­noo.

Val­to­nen on kui­ten­kin har­mis­saan po­la­ri­soin­nis­ta, joka on syn­ty­nyt ro­ko­tet­tu­jen ja ro­kot­ta­mat­to­mien vä­lil­le yh­teis­kun­nas­sa.

– Ko­ro­na­pan­de­mia on edel­leen voi­mis­saan, vaik­ka yk­sit­täi­sen ih­mi­sen ris­ki saa­da vai­kea tau­ti­muo­to on omik­ron- muun­nok­sen myö­tä pie­nen­ty­nyt. Meil­lä on kui­ten­kin täl­lä het­kel­lä enem­män ko­ro­na­po­ti­lai­ta sai­raa­las­sa kuin kos­kaan ai­kai­sem­min, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Maa­nan­tai­na 7.3. on Tyk­sis­sä yh­teen­sä 46 ko­ro­na­po­si­tii­vis­ta po­ti­las­ta, jois­ta al­le vii­si saa te­ho­hoi­toa. 22 po­ti­lais­ta on hoi­dos­sa ko­ro­nain­fek­ti­on vuok­si, 24 po­ti­laal­la ko­ro­na on li­sä­löy­dös.

Näköislehdet

Kysely