JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Museojuna saapui Uuteenkaupunkiin perjantaina minuutilleen sata vuotta myöhemmin kuin ensimmäinen höyryveturi aikanaan.

Museojuna saapui Uuteenkaupunkiin perjantaina minuutilleen sata vuotta myöhemmin kuin ensimmäinen höyryveturi aikanaan.

Saara Huovinen

Uutiset
Uusikaupunki
2.8.2024 20.23

Juhlajuna otettiin vastaan hurraa-huudoin Ugissa – katso videot

Saa­ra Huo­vi­nen

Sata vuot­ta sit­ten Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa juh­lit­tiin. Elo­kuun 2. päi­vä­nä vuon­na 1924 kel­lo 17.15 saa­pui en­sim­mäi­nen juna uut­ta ra­taa pit­kin kau­pun­kiin.

Höy­ry­ve­tu­ri oli ko­ris­tel­tu koi­vuin ja Suo­men li­puin, ja se py­säh­tyi ko­me­an juh­la­por­tin al­le. Fan­faa­rit soi­vat ja kan­sa hur­ra­si.

– Oli koit­ta­nut se päi­vä, jol­loin Uu­si­kau­pun­ki oli en­sim­mäi­sen ker­ran saa­nut kuul­la ve­tu­rin vi­hel­tä­vän ja näh­dä ju­nan aja­van kau­pun­gin mail­le. Sitä het­keä oli odo­tet­tu vuo­si­kym­me­niä, mu­se­on­joh­ta­ja Mari Ja­la­va ker­toi Uu­den­kau­pun­gin Ter­va­to­ril­le ke­rään­ty­neel­le ylei­söl­le per­jan­tai­na.

Mi­nuu­til­leen sata vuot­ta en­sim­mäi­sen ju­nan jäl­keen Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa otet­tiin vas­taan juh­la­ju­na, Haa­pa­mä­en mu­se­o­ve­tu­riyh­dis­tyk­sen lät­tä­hat­tu, jol­le yh­tä lail­la soi­tet­tiin fan­faa­rit ja huu­det­tiin hur­raat.

.

Sor­va­kon sil­lan­pie­les­sä Ter­va­to­ril­la pi­de­tys­sä rau­ta­tien 100-vuo­tis­juh­las­sa lau­sui avaus­sa­nat kau­pun­gi­nark­ki­teh­ti Lee­na Ar­ve­la-Hel­lén, ra­dan his­to­ri­as­ta ker­toi Mari Ja­la­va, Nais­kuo­ro D'Ame­ni esiin­tyi kah­del­la kap­pa­leel­la ja soit­ta­mas­sa oli Uu­den­kau­pun­gin VPK:n soit­to­kun­ta.

Radan satavuotisjuhlissa puhui kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén.

Radan satavuotisjuhlissa puhui kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén.

Saara Huovinen

Naiskuoro D'ameni esiintyi.

Naiskuoro D'ameni esiintyi.

Saara Huovinen

Osa­not­to juh­lal­li­suuk­sis­sa jäi vä­hem­mäl­le kuin sata vuot­ta ai­em­min, jol­loin pai­kal­la oli leh­ti­tie­to­jen ja va­lo­ku­vien mu­kaan sa­to­ja, jopa tu­han­sia ih­mi­siä, vaik­ka asu­kas­lu­ku oli tuol­loin vain noin 4000.

Uu­si­kau­pun­ki­lai­sil­la oli­kin ai­het­ta suu­reen iloon, sil­lä ra­taa oli en­nä­tet­ty ko­vas­ti odot­taa. Kun rata oli saa­nut ra­ken­ta­mis­pää­tök­sen vuon­na 1909, kau­pun­gis­sa oli pi­det­ty kan­sa­lais­juh­la. Kau­pun­gin soit­to­kun­ta mars­si ka­duil­la ja kau­pun­ki­lai­set sy­tyt­ti­vät juh­lan kun­ni­ak­si kynt­ti­löi­tä ik­ku­noil­leen.

Ra­ta­töi­den aloit­ta­mis­ta ja val­mis­tu­mis­ta hi­das­ti­vat muun mu­as­sa val­ti­on ra­hoi­tu­son­gel­mat, si­säl­lis­so­ta, ra­ta­lin­jan han­ka­lat peh­meik­kö­a­lu­eet ja väit­te­lyt ra­dan lin­jauk­sis­ta.

My­nä­mä­ki saat­toi juh­lia en­sim­mäis­tä ju­naan­sa liki vuot­ta ai­em­min kuin Uu­si­kau­pun­ki, ja ke­sä­kuun 14. päi­vä­nä vuon­na 1924 juna oli saa­pu­nut en­sim­mäis­tä ker­taa Ka­lan­nin ase­mal­le.

– Tai oi­ke­as­taan 200 met­rin pää­hän ase­mas­ta. Juh­lal­li­suuk­sia en­nen oli ol­lut sa­teis­ta, ja ra­taa ei saa­tu­kaan ihan ase­mal­le as­ti val­miik­si. Mut­ta juh­lat pi­det­tiin, Ja­la­va ker­toi pu­hees­saan.

Rata kul­jet­ti mat­kus­ta­jia ai­na vuo­teen 1993 saak­ka, jol­loin hen­ki­lö­lii­ken­ne lak­kau­tet­tiin. Myös ta­va­ra­ju­na­lii­ken­teel­lä on ol­lut suu­ri mer­ki­tys koko ra­dan his­to­ri­an ajan.

– Ra­taa pit­kin kul­ki al­ku­ai­koi­na maa­ta­lous­tuot­tei­ta, ka­laa, ki­veä ja toi­saal­ta te­lak­ka­te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­nei­ta. Myös pos­ti kul­ki ju­nal­la, Ja­la­va ker­toi.

.

Lee­na Ar­ve­la-Hel­lén lai­na­si pu­hees­saan sa­dan vuo­den ta­kais­ta Uu­den­kau­pun­gin por­mes­ta­ri Ge­org Jungq­vis­tin juh­la­pu­het­ta. Val­ti­o­sää­dyn pää­tös ra­dan ra­ken­ta­mi­ses­ta oli teh­ty kol­men ää­nen enem­mis­töl­lä ää­nin 95–98, ja ai­kaa ra­dan val­mis­tu­mi­seen oli ku­lu­nut sii­tä vie­lä 27 vuot­ta.

– Mut­ta jos­kin tämä odo­tu­sai­ka on näyt­tä­nyt meis­tä koh­tuut­to­man pit­käl­tä, on tuo kai­hom­me esi­ne meil­le nyt niin pal­jon rak­kaam­pi ja kal­liim­pi, et­tä mie­lel­läm­me tah­dom­me unoh­taa ai­kai­sem­man tyy­ty­mät­tö­myy­tem­me, Jungq­vist lau­sui.

– Sitä seik­kaa, et­tä meil­lä on ol­lut täy­si oi­keus saa­da tuo rata, ei­vät edes vas­tus­ta­jat ole voi­neet kiel­tää. Tie­däm­me, et­tä rau­ta­tien kaut­ta nou­see kaik­ki­al­la maan ar­vo, li­sään­tyy tuo­tan­to, edis­tyy me­nek­ki ja luo­daan hen­kis­tä ja ai­neel­lis­ta ke­hi­tys­tä.

Ar­ve­la-Hel­lé­nin mu­kaan tänä päi­vä­nä käy­dään sa­man­lais­ta tais­te­lua hen­ki­lö­ju­na­lii­ken­teen saa­mi­sek­si ra­dal­le kuin 1800-lu­vul­la ra­dan ra­ken­ta­mi­sen yh­tey­des­sä. Myös Ja­la­va viit­ta­si uu­siin hen­ki­lö­ju­na­lii­ken­teen suun­ni­tel­miin pu­hees­saan.

– Saam­me­ko vie­lä jos­kus läh­teä ju­nal­la Tur­kuun ja jat­ko­yh­teyk­siin, ei ole täl­lä het­kel­lä kai ke­nen­kään tie­dos­sa. Seu­raam­me kun­ta­lai­si­na ti­lan­net­ta mie­len­kiin­nol­la, hän sa­noi.

Haapamäen museoveturiyhdistyksen lättähattu kuljetti matkustajia Uuteenkaupunkiin perjantaina, ja uudelleen lauantaina.

Haapamäen museoveturiyhdistyksen lättähattu kuljetti matkustajia Uuteenkaupunkiin perjantaina, ja uudelleen lauantaina.

Saara Huovinen

Fak­ta

Me­ri­kap­tee­ni Ro­bert Hart­man teki jo v. 1887 en­sim­mäi­sen aloit­teen rau­ta­tien saa­mi­sek­si Uu­teen­kau­pun­kiin.

En­sim­mäi­nen ano­mus val­ti­o­päi­vil­le teh­tiin kym­me­nen vuot­ta myö­hem­min.

Pää­tös ra­dan ra­ken­ta­mi­ses­ta saa­tiin v. 1909.

Työ­hön pääs­tiin v. 1918, ja ra­taa ra­ken­net­tiin 7,5 vuot­ta.

Vi­ral­li­set ra­dan vih­ki­äi­set pi­det­tiin tou­ko­kuus­sa 1925.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely