JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori, kotihoidon vs. palveluesimies Sari Mykrä sekä fysioterapeutit Outi Nurmi ja Henrietta Rostén-Westilä kokosivat aktivointiohjeita ikäihmisille.

Liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori, kotihoidon vs. palveluesimies Sari Mykrä sekä fysioterapeutit Outi Nurmi ja Henrietta Rostén-Westilä kokosivat aktivointiohjeita ikäihmisille.

Saara Huovinen

Uutiset
Uusikaupunki
27.11.2020 16.15

Ikäihmiset katosivat koteihinsa - Kauppa­kas­si­palvelu jakaa liikun­ta­vinkkejä Ugissa

Saa­ra Huo­vi­nen

Uu­den­kau­pun­gin ikään­ty­nei­den pal­ve­lui­den ja lii­kun­ta­pal­ve­lui­den työn­te­ki­jät ovat huo­lis­saan ko­tei­hin­sa lin­noit­tau­tu­neis­ta ikäih­mi­sis­tä. Moni heis­tä on ot­ta­nut ko­ro­na-ajan suo­si­tuk­set niin to­sis­saan, et­tei­vät lii­ku juu­ri mis­sään.

Maa­lis­kuus­sa ko­ro­nan ta­kia sul­je­tun Sa­kun­kul­man päi­vä­kes­kuk­sen jum­pis­sa, lau­lu­ker­hos­sa, bin­gois­sa ja pe­li­ker­hois­sa käy­neet ih­mi­set ovat ka­don­neet kau­pun­gin työn­te­ki­jöil­tä ko­ko­naan. Poik­keuk­sen te­ke­vät vain ko­ti­hoi­don asi­ak­kaat tai ne, jot­ka it­se ovat ot­ta­neet yh­teyt­tä.

– Syk­syn ai­ka­na on käy­nyt il­mi, et­tä ikäih­mi­set ovat ot­ta­neet hir­ve­än voi­mak­kaas­ti ke­ho­tuk­sen py­syä si­säl­lä ja ko­to­na. He ei­vät ole ker­ta kaik­ki­aan läh­te­neet yh­tään mi­hin­kään epi­de­mi­an ai­ka­na. Meil­lä on he­rän­nyt huo­li, mi­ten täs­tä nyt jat­ke­taan, fy­si­o­te­ra­peut­ti Hen­riet­ta Rostén-Wes­ti­lä ker­too.

Jos iä­käs ih­mi­nen lo­pet­taa liik­ku­mi­sen, li­has­kun­to sur­kas­tuu no­pe­as­ti. Se vai­kut­taa pian kä­ve­ly­ky­kyyn ja ta­sa­pai­non hal­lin­taan.

– Meil­lä on iso pel­ko sii­tä, et­tä kuin­ka moni pa­laa pal­ve­luit­ten pa­riin ja on­ko enää sii­nä kun­nos­sa, et­tä pää­see pa­laa­maan, Hei­di Vuo­ri lii­kun­ta­pal­ve­luis­ta sa­noo.

Sa­kun­kul­man jump­paan läh­te­mi­nen on voi­nut hy­vin­kin ol­la ikäih­mi­sel­le vii­kon ta­paus, joka pi­tää mie­len­kin vir­ke­ä­nä.

– Voi­si­ko­han sa­noa, et­tä puo­let käy jum­pis­sa enem­män so­si­aa­li­sen kans­sa­käy­mi­sen ta­kia. Usein jump­pien aloit­ta­mi­nen on jopa vä­hän han­ka­laa, kun oh­jaa­ja ei tah­do saa­da pu­heen­so­ri­nas­sa pu­heen­vuo­roa. Täy­tyi­si ol­la puo­len tun­nin tu­ri­na­ker­ho ai­na al­kuun, Vuo­ri sa­noo.

Yh­tei­sen huo­len ta­kia lii­kun­ta­pal­ve­lut ja ikään­ty­nei­den pal­ve­lut päät­ti­vät yrit­tää ak­ti­voi­da ko­to­naan ole­via ikäih­mi­siä ak­ti­voin­ti­pa­ke­tin avul­la, joka ja­e­taan S-mar­ke­tin ja K-su­per­mar­ket Itä­poi­jun kaup­pa­kas­si­pal­ve­lun kaut­ta.

Pa­ket­tia on saa­ta­vil­la myös ui­ma­hal­lil­ta tai yh­teis­pal­ve­lu­pis­te Pas­sa­ris­ta jou­lu­kuun alus­ta al­ka­en, min­kä li­säk­si ma­te­ri­aa­li on myös kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­la hel­pos­ti tu­los­tet­ta­va­na ver­si­o­na.

Tie­to­pa­ket­tiin kuu­luu jump­pa­oh­jei­ta, ruo­ka­tie­tout­ta, ai­vo­päh­ki­nöi­tä ja bin­go­ja, jois­sa bin­go­ri­vin saa ko­koon esi­mer­kik­si ru­noa muis­tel­len, soit­ta­mal­la ys­tä­väl­le, ve­nyt­te­le­mäl­lä tai uu­ti­sia kuun­nel­len.

Kaup­pa­kas­si­pal­ve­lun kaut­ta ak­ti­voin­ti­pa­ket­ti kul­keu­tuu myös mui­hin ko­tei­hin kuin ikäih­mi­sil­le. Sil­loin voi poh­tia, oli­si­ko lä­hi­pii­ris­sä joku, jol­le pa­ke­tin voi­si an­taa.

– Haas­tam­me huo­leh­ti­maan omis­ta lä­hei­sis­tä ja sel­vit­tä­mään, mi­ten omat ikäih­mi­set pär­jää­vät. Toi­saal­ta jos on huo­lis­saan naa­pu­ris­ta ja it­se pa­rem­mas­sa kun­nos­sa, pa­ke­tin voi ha­kea ja toi­mit­taa hä­nel­le, Vuo­ri sa­noo.

Ko­ro­na-ai­ka on tuo­nut tar­jol­le laa­jan kir­jon säh­köi­ses­ti saa­ta­vil­la ole­via jump­pia ja lii­kun­ta­oh­jei­ta, jot­ka ei­vät ikäih­mi­siä juu­ri­kaan ta­voi­ta. Uu­den­kau­pun­gin lii­kun­ta­pal­ve­lut ta­voit­ta­vat kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­le koo­tuil­la oh­jeil­la myös työ­i­käi­siä ja lap­si­per­hei­tä. Työ­i­käi­set saa­vat vi­deo-oh­jei­ta ul­ko­kun­toi­lu­vä­li­nei­den käyt­töön, rap­put­ree­ni­oh­jel­man, ke­hon­huol­to- ja tau­ko­jump­pa­oh­jei­ta ja pal­jon muu­ta.

Lap­si­per­hei­tä neu­vo­taan muun mu­as­sa it­se­näi­seen ui­ma­tai­don opet­te­luun, ge­o­kät­köi­lyyn, van­hem­pi-lap­si-jump­paan ja ret­kei­lyyn.

Näköislehdet

Kysely