JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
18.1.2022 16.03

Epidemia kiihtyy yhä Varsinais-Suomessa

Ko­ro­nan ta­paus­mää­rät ovat yhä voi­mak­kaas­sa kas­vus­sa Var­si­nais-Suo­mes­sa. Vii­me vii­kol­la to­det­tiin enim­mil­lään liki 900 uut­ta ta­paus­ta päi­väs­sä.

Tä­nään tiis­tai­na 14 vuo­ro­kau­den il­maan­tu­vuus Var­si­nais-Suo­mes­sa on 100 000:a asu­kas­ta koh­ti 1519 eli voi­mak­kaas­sa nou­sus­sa. Viik­ko sit­ten il­maan­tu­vuus oli 1061.

– Epi­de­mia on kiih­ty­nyt 50 pro­sent­tia vii­kon ai­ka­na il­maan­tu­vuu­den osal­ta, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va lää­kä­ri Har­ri Mart­ti­la sa­noo.

Po­si­tii­vis­ten näyt­tei­den osuus on täl­lä het­kel­lä 33,3 pro­sent­tia. Noin puo­let tar­tun­nois­ta to­de­taan Tu­rus­sa ja toi­nen puo­li muis­sa kun­nis­sa sai­raan­hoi­to­pii­rin alu­eel­la.

Nuor­ten ai­kuis­ten eli 20–29-vuo­ti­ai­den osuus tar­tun­nois­ta on yhä ko­ros­tu­nut vii­me vii­kon ai­ka­na, mut­ta ta­paus­mää­rät ovat sil­ti nous­seet kai­kis­sa ikä­ryh­mis­sä.

Tar­tun­nan­jäl­ji­tys on pa­has­ti ruuh­kau­tu­nut mo­nis­sa kun­nis­sa.

– Tämä on joh­ta­nut myös sii­hen, et­tä em­me enää ke­ho­ta kaik­kia po­si­tii­vi­sen ko­ti­tes­ti­tu­lok­sen saa­nei­ta hen­ki­löi­tä jat­kos­sa ha­keu­tu­maan ter­vey­den­huol­lon te­ke­mään var­mis­tus­tes­tiin vaan ai­no­as­taan nii­tä, joi­den on vält­tä­mä­tön­tä saa­da vi­ral­li­nen var­mis­tus in­fek­ti­os­taan, Mart­ti­la to­te­aa.

Kol­man­net ro­ko­tuk­set ovat edis­ty­neet hy­vin Var­si­nais-Suo­mes­sa. 12 vuot­ta täyt­tä­neis­tä var­si­nais­suo­ma­lai­sis­ta 86,3 pro­sent­tia on saa­nut kak­si ko­ro­na­ro­ko­tu­san­nos­ta ja 42,9 pro­sent­tia kol­me an­nos­ta. Myös las­ten ro­ko­tuk­set ovat al­ka­neet hy­vin Var­si­nais-Suo­mes­sa. 5–11-vuo­ti­ail­le on an­net­tu jo yli 9000 en­sim­mäis­tä an­nos­ta.

– Niis­tä, jot­ka ovat saa­neet kak­si ro­ko­tus­ta, jo liki puo­let on saa­nut myös jo kol­man­nen an­nok­sen, sa­noo Mart­ti­la.

En­sim­mäi­siä ro­kot­tei­ta an­ne­taan yhä noin 700 an­nok­sen viik­ko­vauh­tia 12 vuot­ta täyt­tä­neil­le.

Tyk­sis­sä on tiis­tai­na 19 ko­ro­na­po­ti­las­ta, jois­ta vii­si on te­ho­hoi­dos­sa.

Puo­let sai­raa­la­hoi­toon saa­pu­neis­ta ko­ro­na­vi­rus­po­si­tii­vi­sis­ta po­ti­lais­ta on hoi­dos­sa ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­mien oi­rei­den vuok­si, muil­la en­si­si­jai­nen sai­raa­la­hoi­don ai­heut­ta­ja on jo­kin muu sai­raan­hoi­dol­li­nen syy. Heil­lä ko­ro­na on to­det­tu li­sä­löy­dök­se­nä. Tä­hän jäl­kim­mäi­seen ryh­mään kuu­luu esi­mer­kik­si muu­ten ter­vei­tä syn­nyt­tä­jiä, joil­la on to­det­tu ko­ro­na.

– Omik­ro­nin kyky ai­heut­taa vai­kea tau­ti­muo­to on on­nek­si tä­hän men­nes­sä ai­kai­sem­pia va­ri­ant­te­ja ma­ta­lam­pi, Var­si­nais-Suo­men sai­raan­hoi­to­pii­rin joh­ta­ja­y­li­lää­kä­ri Mik­ko Pie­ti­lä sa­noo.

Te­ho­hoi­don tar­ve on kui­ten­kin yhä kor­kea.

– Mi­kä­li te­ho­hoi­don tar­ve yhä kas­vai­si, mei­dän tu­li­si ajaa alas suun­ni­tel­tu­ja leik­kauk­sia. Tois­tai­sek­si toi­men­pi­tei­tä on on­nek­si jou­dut­tu siir­tä­mään mel­ko vä­hän, Pie­ti­lä sa­noo.

Var­si­nais-Suo­men ko­ro­na­koor­di­naa­ti­o­ryh­mä ei teh­nyt muu­tok­sia voi­mas­sa ole­viin suo­si­tuk­siin ko­kouk­ses­saan 18. tam­mi­kuu­ta.