JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
17.5.2022 9.46

Elintärkeät pörriäiset vaarassa – vältä myrkkyjä, suosi luomua

Yli 75 pro­sent­tia maa­il­man vil­je­ly­kas­veis­ta on riip­pu­vai­sia pö­ly­tyk­ses­tä. Me­hi­läi­set, ki­ma­lai­set, ja kuk­ka­kär­pä­set ovat näil­le kas­veil­le elin­tär­kei­tä. Am­pi­ai­nen suo­je­lee kas­ve­ja tu­ho­lai­sil­ta saa­lis­ta­es­saan tou­kil­leen ra­vin­nok­si kir­vo­ja, touk­kia ja mui­ta öt­ti­äi­siä ja toi­mii myös sa­mal­la pö­lyt­tä­jä­nä tie­tä­mät­tään­kin. Esi­mer­kik­si Suo­mes­sa vil­jel­tä­vän, maa­il­man­laa­jui­seen vien­tiin me­ne­vän ku­mi­nan pö­lyt­ty­mi­nen on täy­sin riip­pu­vai­nen kuk­ka­kär­pä­ses­tä.

Hyön­teis­ten ja pö­lyt­tä­jien mää­rä on vä­hen­ty­nyt ra­di­kaa­lis­ti vii­me vuo­si­kym­me­ni­nä: sak­sa­lai­nen tut­ki­mus osoit­ti, et­tä len­tä­vien hyön­teis­ten mää­rä Sak­sas­sa vä­he­ni 75 pro­sent­tia 27 vuo­den ai­ka­na. Syy­nä ovat hyön­teis­ten eli­nym­pä­ris­tö­jen ka­to­a­mi­nen ja pirs­tou­tu­mi­nen, vie­ras­la­jit, il­mas­ton­muu­tos ja hyön­teis­myr­kyt.

Maa­lis­kuus­sa Suo­mes­sa val­mis­tui en­sim­mäi­nen kan­sal­li­nen pö­lyt­tä­jäst­ra­te­gia, joka si­säl­tää toi­mia pö­lyt­tä­jien säi­ly­mi­sek­si, pö­lyt­tä­jä­kan­to­jen el­py­mi­sek­si ja pö­lyt­tä­jien vä­he­ne­mi­sen syi­den kor­jaa­mi­sek­si.

Hyön­teis­myrk­ky­jä käy­te­tään edel­leen pal­jon sekä met­sä­ta­lou­des­sa, maan­vil­je­lys­sä, kau­pun­kien vi­her­hoi­dos­sa ja ko­ti­puu­tar­hois­sa. Maa­il­man käy­te­tyin­tä tor­jun­ta-ai­net­ta gly­fo­saat­tia käy­te­tään Suo­mes­sa 600–800 ton­nia vuo­des­sa. Tu­run ja Ou­lun yli­o­pis­to­jen tut­ki­muk­ses­sa to­det­tiin, et­tä jo erit­täin pie­net ker­ta-an­nok­set gly­fo­saat­tia vai­kut­ta­vat hai­tal­li­ses­ti pö­lyt­tä­jiin. Gly­fo­saa­til­le al­tis­tu­neet ki­ma­lai­set me­net­ti­vät op­pi­mis­ky­kyn­sä ja muis­tin­sa.

Sak­sa­lais­tut­ki­muk­sen hyön­tei­sis­sä oli jää­miä kes­ki­mää­rin 16 hyön­teis­myr­kys­tä jopa suo­je­lu­a­lu­eil­la. On tut­kit­tu, et­tä hyön­tei­set jou­tu­vat kos­ke­tuk­seen tor­jun­ta-ai­nei­den kans­sa jopa kah­den ki­lo­met­rin sä­teel­lä. Eri­tyi­ses­ti maa­ta­lous­mai­se­mis­sa suo­jel­tu­jen alu­ei­den ym­pä­ril­lä oli­si tär­keä vä­hen­tää tor­jun­ta-ai­nei­den käyt­töä. Tor­jun­ta-ai­neis­ta va­paan luo­mu­vil­je­lyn li­sää­mi­nen näil­lä alu­eil­la on hyvä kei­no suo­ja­vyö­hyk­kei­den suu­ren­ta­mi­sek­si.

Ko­ti­puu­tar­hois­sa voi gly­fo­saa­tin si­jaan tor­jua rik­ka­ruo­hot me­kaa­ni­ses­ti. Puu­tar­ha­maas­sa hyvä kei­no rik­ka­ruo­ho­jen kas­vun es­tä­mi­seen on kat­tei­den käyt­tö. Eri­tyi­sen tär­ke­ää on muis­taa, et­tä tor­jun­ta-ai­nei­ta ei kan­na­ta käyt­tää kas­vien kuk­kies­sa, kos­ka se on tuol­loin eri­tyi­sen hai­tal­lis­ta pö­lyt­tä­jil­le. Suo­si os­tos­ko­ris­sa­si luo­mu­tuot­tei­ta, jol­loin tu­let sa­mal­la aut­ta­neek­si pö­lyt­tä­ji­ä­kin. Pö­lyt­tä­jien ys­tä­vä jät­tää myös esi­mer­kik­si pral­let­rii­ni-ke­mi­kaa­liin poh­jau­tu­vat haih­dut­ta­vat hyön­teis­kar­koit­teet kaup­paan – tyy­nys­tä haih­tu­va myrk­ky ei va­li­koi, mi­hin hyön­tei­siin se vai­kut­taa.

Uut­ta stra­te­gi­aa esi­tel­lään ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön Pö­lyt­tä­jä­päi­väs­sä to 19.5. klo 10, ti­lai­suut­ta voi seu­ra­ta myös etäyh­tey­del­lä.

Mi­ri­am Sewón Va­lo­ni­as­ta