Christian Palmroos, Rami Vainio ja Laura Vuorinen kertoivat avaruudesta Taivassalon kirjastossa.
Jenni Kylänpää
Jenni Kylänpää
Avaruudesta on tullut lyhyessä ajassa hyvin tärkeä osa yhteiskuntaa. Näin kertoivat Turun yliopiston avaruusfysiikan professori Rami Vainio sekä avaruusfyysikot Laura Vuorinen ja Christian Palmroos viime viikolla Taivassalon kirjastossa järjestetyssä avaruusillassa.
– Kappaleiden määrät, joita avaruuteen on laukaistu, on räjähdysmäisesti viime vuosina kasvanut, Rami Vainio sanoi.
– Paikannus- ja tietoliikenne perustuu paikannussatelliitteihin. Gps on satelliittipaikannusjärjestelmä, ja myös Internetin tietoliikennevaihto tapahtuu satelliittijärjestelmän kautta, kertoi Christian Palmroos.
Myös sääennustuksia tehdään satelliittien avulla.
– Paikallissääennustuksissa kannattaa luottaa paikallisiin sääasemiin, mutta laajemmat sääennustukset tehdään sääsatelliittien avulla, Christian Palmroos kertoo.
– Esimerkiksi Ylen Euroopan sääennustus on satelliittisääennustus, Rami Vainio jatkaa.
Miten avaruuteen nykyään pääsee?
– Avaruuteen mennään raketilla. Aiemmin avaruuslennoilla käytetyt kantoraketit olivat pääsääntöisesti kertakäyttöisiä, mutta nykyään raketit osaavat palata takaisin lähtöalustalle, ja viimeisten vuosien aikana niistä on tullut monikäyttöisiä. Palmroos kertoi.
Yhdellä kuljetuksella pystytään viemään nykyään huomattavasti enemmän satelliitteja kuin ennen, koska tekniikka on kehittyneempää, ja satelliitti voi olla huomattavasti pienempikokoinen, ja satelliittien laukaiseminen on edullisempaa.
Koska avaruudessa ei ole ilmaa, pitää satelliitit suunnitella niin, että ne kestävät ääriolosuhteita.
– Varjopuolella, johon aurinko ei paista, on esimerkiksi erittäin kylmä, Laura Vuorinen sanoi.
– Energiaa satelliitit saavat aurinkopaneeleista, ja siksi satelliiteissa on myös akut, joihin varastoidaan energiaa sen varalle, että satelliitti voi toimia myös sinä aikana, kun aurinko ei paista ja on kylmä, Vuorinen kertoi.
Koska avaruus on nykyisin tärkeä osa yhteiskuntaa, vaikuttavat myös siellä tapahtuvat ilmiöt suoraan ihmisiin. Avaruussäällä tarkoitetaan lähellä maata tapahtuvia avaruuden ilmiöitä.
– Avaruussää vaikuttaa myös täällä maan päällä. Tutuin ilmiö ovat revontulet, jotka kertovat maan magneettikentän häiriintymisestä, Christian Palmroos kertoi.
Avaruudessa myös myrskyää aika ajoin niin, että vaikutukset voivat näkyä myös maassa. Isompi ja laajemmin vaikuttanut avaruusmyrsky on tapahtunut viimeksi vuonna 1859, ja silloin Rami Vainion mukaan jopa Havajilla näkyi revontulia.
– Voitte ehkä kuvitella, mitä tapahtuisi taloudelle, jos jenkeissä oltaisiin kolme kuukautta avaruusmyrskyn vuoksi ilman sähköä, mainitsi Rami Vainio. – Näin kärjistetysti sanottuna silloin palattaisiin kivikaudelle.
Tutkimustyötä avaruusmyrskyjen ennakoimiseksi yritetään tehdä koko ajan.
– Ihan varmaksi ei voida luvata, että tuhoisaa avaruusmyrskyä ei voisi ikinä tulla, kun sellainen on kuitenkin 200 vuoden sisällä tapahtunut, Rami Vainio sanoo.