JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Christian Palmroos, Rami Vainio ja Laura Vuorinen kertoivat avaruudesta Taivassalon kirjastossa.

Christian Palmroos, Rami Vainio ja Laura Vuorinen kertoivat avaruudesta Taivassalon kirjastossa.

Jenni Kylänpää

Uutiset
Taivassalo
26.4.2023 14.45

Avaruudesta on tullut tärkeä osa yhteiskuntaa - Taivassalossa kerrottiin avaruudesta ja satelliiteista

Jen­ni Ky­län­pää

Ava­ruu­des­ta on tul­lut ly­hy­es­sä ajas­sa hy­vin tär­keä osa yh­teis­kun­taa. Näin ker­toi­vat Tu­run yli­o­pis­ton ava­ruus­fy­sii­kan pro­fes­so­ri Rami Vai­nio sekä ava­ruus­fyy­si­kot Lau­ra Vuo­ri­nen ja Chris­ti­an Palm­roos vii­me vii­kol­la Tai­vas­sa­lon kir­jas­tos­sa jär­jes­te­tys­sä ava­ruu­sil­las­sa.

– Kap­pa­lei­den mää­rät, joi­ta ava­ruu­teen on lau­kais­tu, on rä­jäh­dys­mäi­ses­ti vii­me vuo­si­na kas­va­nut, Rami Vai­nio sa­noi.

– Pai­kan­nus- ja tie­to­lii­ken­ne pe­rus­tuu pai­kan­nus­sa­tel­liit­tei­hin. Gps on sa­tel­liit­ti­pai­kan­nus­jär­jes­tel­mä, ja myös In­ter­ne­tin tie­to­lii­ken­ne­vaih­to ta­pah­tuu sa­tel­liit­ti­jär­jes­tel­män kaut­ta, ker­toi Chris­ti­an Palm­roos.

Myös sää­en­nus­tuk­sia teh­dään sa­tel­liit­tien avul­la.

– Pai­kal­lis­sää­en­nus­tuk­sis­sa kan­nat­taa luot­taa pai­kal­li­siin sää­a­se­miin, mut­ta laa­jem­mat sää­en­nus­tuk­set teh­dään sää­sa­tel­liit­tien avul­la, Chris­ti­an Palm­roos ker­too.

– Esi­mer­kik­si Ylen Eu­roo­pan sää­en­nus­tus on sa­tel­liit­ti­sää­en­nus­tus, Rami Vai­nio jat­kaa.

Mi­ten ava­ruu­teen ny­ky­ään pää­see?

– Ava­ruu­teen men­nään ra­ke­til­la. Ai­em­min ava­ruus­len­noil­la käy­te­tyt kan­to­ra­ke­tit oli­vat pää­sään­töi­ses­ti ker­ta­käyt­töi­siä, mut­ta ny­ky­ään ra­ke­tit osaa­vat pa­la­ta ta­kai­sin läh­tö­a­lus­tal­le, ja vii­meis­ten vuo­sien ai­ka­na niis­tä on tul­lut mo­ni­käyt­töi­siä. Palm­roos ker­toi.

Yh­del­lä kul­je­tuk­sel­la pys­ty­tään vie­mään ny­ky­ään huo­mat­ta­vas­ti enem­män sa­tel­liit­te­ja kuin en­nen, kos­ka tek­niik­ka on ke­hit­ty­neem­pää, ja sa­tel­liit­ti voi ol­la huo­mat­ta­vas­ti pie­nem­pi­ko­koi­nen, ja sa­tel­liit­tien lau­kai­se­mi­nen on edul­li­sem­paa.

Kos­ka ava­ruu­des­sa ei ole il­maa, pi­tää sa­tel­lii­tit suun­ni­tel­la niin, et­tä ne kes­tä­vät ää­ri­o­lo­suh­tei­ta.

– Var­jo­puo­lel­la, jo­hon au­rin­ko ei pais­ta, on esi­mer­kik­si erit­täin kyl­mä, Lau­ra Vuo­ri­nen sa­noi.

– Ener­gi­aa sa­tel­lii­tit saa­vat au­rin­ko­pa­nee­leis­ta, ja sik­si sa­tel­lii­teis­sa on myös akut, joi­hin va­ras­toi­daan ener­gi­aa sen va­ral­le, et­tä sa­tel­liit­ti voi toi­mia myös sinä ai­ka­na, kun au­rin­ko ei pais­ta ja on kyl­mä, Vuo­ri­nen ker­toi.

Kos­ka ava­ruus on ny­kyi­sin tär­keä osa yh­teis­kun­taa, vai­kut­ta­vat myös siel­lä ta­pah­tu­vat il­mi­öt suo­raan ih­mi­siin. Ava­ruus­sääl­lä tar­koi­te­taan lä­hel­lä maa­ta ta­pah­tu­via ava­ruu­den il­mi­öi­tä.

– Ava­ruus­sää vai­kut­taa myös tääl­lä maan pääl­lä. Tu­tuin il­miö ovat re­von­tu­let, jot­ka ker­to­vat maan mag­neet­ti­ken­tän häi­riin­ty­mi­ses­tä, Chris­ti­an Palm­roos ker­toi.

Ava­ruu­des­sa myös myrs­ky­ää ai­ka ajoin niin, et­tä vai­ku­tuk­set voi­vat nä­kyä myös maas­sa. Isom­pi ja laa­jem­min vai­kut­ta­nut ava­ruus­myrs­ky on ta­pah­tu­nut vii­mek­si vuon­na 1859, ja sil­loin Rami Vai­ni­on mu­kaan jopa Ha­va­jil­la nä­kyi re­von­tu­lia.

– Voit­te eh­kä ku­vi­tel­la, mitä ta­pah­tui­si ta­lou­del­le, jos jen­keis­sä ol­tai­siin kol­me kuu­kaut­ta ava­ruus­myrs­kyn vuok­si il­man säh­köä, mai­nit­si Rami Vai­nio. – Näin kär­jis­te­tys­ti sa­not­tu­na sil­loin pa­lat­tai­siin ki­vi­kau­del­le.

Tut­ki­mus­työ­tä ava­ruus­myrs­ky­jen en­na­koi­mi­sek­si yri­te­tään teh­dä koko ajan.

– Ihan var­mak­si ei voi­da lu­va­ta, et­tä tu­hoi­saa ava­ruus­myrs­kyä ei voi­si iki­nä tul­la, kun sel­lai­nen on kui­ten­kin 200 vuo­den si­säl­lä ta­pah­tu­nut, Rami Vai­nio sa­noo.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely