Sari Honkasalo
Mietoisissa Henri ja Katja Hartikaisen Pietinmäen maatilalla ovat Mynälahden rantamilla laiduntavat hiehot saaneet helteisinä päivinä varjoa uudenlaisen keksinnön suojista.
Tilalla on kesäkuusta asti ollut käytössä amerikkalaisen valmistajan siirrettävä auringonvarjo. Hankintaan päädyttiin Varsinais-Suomen Ely-keskuksen avustuksella sen jälkeen, kun Ely-keskus hakkautti pois yhden laitumen puuston.
– Ely-keskus kaatoi yhdeltä laitumeltamme puut pois, jotta petolinnuilta menisi kyttäyspaikat pois. Samalla meni myös varjopaikka meidän eläimiltä, kertoo Henri Hartikainen.
Tilalla on tehty lypsyrotuisten hiehojen perinnebiotooppilaidunnusta jo viiden vuosikymmenen ajan. Se on jokseenkin harvinaista, yleensä laidunnuksessa on lampaita tai liharotuisia nautoja.
– Lypsykarja on auringonpaisteelle herkempää kuin paksuturkkinen lihakarja. Siksi yhdessä Elyn kanssa mietittiin erilaisia keinoja, millä tuoda laitumelle säänsuojaa.
Elyn ensin ehdottaman pressuhallin Hartikaiset tyrmäsivät. Maahan kiinnitettävä pressuhalli olisi myrskytuulten lisäksi ollut myös laitumelle nousevan tulvaveden armoilla. Ja helteellä se olisi ollut eläimille enemmänkin tukala sauna kuin viileä varjo.
– Googlettelin sitten asiaa, ja Wisconsinista löytyi paja, joka tekee tällaisia siirrettäviä auringonvarjoja. Elykin halusi sitä kokeilla, koska vastaavanlaista tarvetta on muuallakin, Hartikainen kertoo.
Tilauksesta varjon saapumisen meni koronan ja Ukrainan sodan aiheuttaman materiaalipulan takia kaksi vuotta, mutta kesäkuusta lähtien se on ollut käytössä Mietoisissa.
Hartikaisen tietojen mukaan Suomessa ei vastaavaa ole muualla, ja Euroopassakin vasta muutamia Hollannissa. Amerikassakin se on vielä suhteellisen uusi.
– Ilmeisesti sielläkin ovat alkaneet eläinoikeusasiat ja eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat alkaneet enemmän nousta pinnalle.
Henri Hartikainen myöntää, että alussa oli pientä epäuskoa varjon pystyssä pysymiseen, mutta kesän kokemukset osoittavat varjon toimivan hyvin.
– Ollaan oltu tyytyväisiä. Parikymmentä hiehoa mahtuu sen alle köllöttelemään, ja kaikki kesän myrskyt se on kestänyt. Varjo perustuu siihen, että kangas on tiheää verkkoa, joka varjostaa, mutta tuuli ja vesi menee läpi.
Varjon pystyy siirtämään lavamönkijällä, ja kangas menee taakse viuhkaksi kuljetuksen ajaksi.
– Onhan tässäkin säilytettävää talveksi, mutta huolettomampi se silti on kuin pressuhalli.
Pietinmäen tilalla on perinnebiotooppilaidunnusta kolmella laidunalueella yhteensä noin 40 hehtaaria. Eläimet pyritään vuosittain pitämään laitumilla toukokuun lopusta lokakuuhun saakka.
Kuluva kesä oli tilalla nurmirehun kasvatuksessa vaihteleva.
– Ensimmäistä satoa ei tullut kuin puolikas, toinen sato oli ok, ja nyt kolmatta tulisi aika reippaasti, jos vain saadaan se pellolta pois. Viljasta tuli huono sato, mutta maissia on tulossa kohtalaisesti, Hartikainen kertoo tilan satonäkymistä.