JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
15.3.2023 11.25

Aluehallitus teki uuden päätöksen työosuus­ra­hasta

Sari Hon­ka­sa­lo

Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lu­een alu­e­hal­li­tus kä­sit­te­li tiis­tain ko­kouk­ses­saan uu­des­taan vam­mais­ten työ­o­suus­ra­haa ja päät­ti ko­rot­taa sitä siir­ty­mä­a­jan jäl­keen sekä sopi uu­si­mi­sen käy­tän­nöt. Uu­sis­sa pää­tök­sis­sä ko­ro­te­tut työ­o­suus­ra­hat ovat voi­mas­sa heti.

Alu­e­hal­li­tus päät­ti 20. jou­lu­kuu­ta puo­li­päi­väi­sek­si työ­o­suus­ra­hak­si 4 eu­roa ja ko­ko­päi­väi­sek­si 7 eu­roa. Työ­o­suus­ra­hois­sa on poik­ke­a­mia Var­han mää­rit­te­le­mään ta­soon sii­hen saak­ka, kun­nes asi­ak­kai­den pal­ve­lu­pää­tök­set ja pal­ve­lu­tuot­ta­jien kans­sa teh­dyt os­to­pal­ve­lu­so­pi­muk­set saa­daan päi­vi­tet­tyä.

Ny­ky­ti­lan­teen sel­vit­tä­mi­sen pe­rus­teel­la on to­det­tu, et­tä täl­lä het­kel­lä asi­ak­kail­la on voi­mas­sa ole­via pal­ve­lu­pää­tök­siä, jois­sa on mää­ri­tel­ty myön­ne­tyn pal­ve­lun li­säk­si mak­set­ta­van työ­o­suus­ra­han suu­ruus eu­ro­mää­räi­se­nä ei­kä si­ten, et­tä se oli­si si­dot­tu kun­nan tai hy­vin­voin­ti­a­lu­een vuo­sit­tain vah­vis­ta­maan työ­o­suus­ra­han mää­rään.

Jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa asi­ak­kaal­le on teh­ty avo­työs­tä eril­li­nen so­pi­mus, jos­sa myös kor­vauk­sen suu­ruus on mää­ri­tel­ty. Li­säk­si os­to­pal­ve­lu­so­pi­muk­sis­sa on kir­jat­tu­na eri­lai­sia työ­o­suus­ra­han ta­so­ja, joi­ta os­to­pal­ve­lu­tuot­ta­ja mak­saa asi­ak­kaal­le ja Var­ha mak­saa os­to­pal­ve­lun tuot­ta­jal­le, jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa os­to­pal­ve­lun tuot­ta­ja ei mak­sa työ­o­suus­ra­haa vaan sen mak­saa Var­ha.

Alu­e­hal­li­tus päät­ti tiis­tai­na ko­rot­taa vam­mais­ten osa­päi­väis­tä työ­o­suus­ra­haa 6 eu­roon ja ko­ko­päi­väis­tä 10 eu­roon.

Alu­e­hal­li­tus ei ai­em­mas­sa pää­tök­ses­sään mää­ri­tel­lyt siir­ty­mä­ai­kaa, mut­ta nyt pää­tet­tiin, et­tä ko­ro­tet­tua työ­o­suus­ra­haa tul­laan mak­sa­maan vuo­den 2023 lop­puun kes­tä­vän siir­ty­mä­a­jan jäl­keen. Uu­sien asi­ak­kai­den osal­ta siir­ty­mä­ai­kaa ei tar­vi­ta.

Avo­työ­toi­min­nas­ta, joka jär­jes­te­tään ta­val­li­sil­la työ­pai­koil­la, mak­set­ta­va työ­o­suus­ra­ha on mää­ri­tel­ty niin, et­tä kuu­den tun­nin työ­päi­väs­tä kor­va­taan 12 eu­roa. Sil­loin avo­työ­tä te­ke­vä työs­ken­te­lee it­se­näi­ses­ti tai tar­vit­see vain ke­vyt­tä tu­kea. Päi­vit­täis­tä tu­kea tai oh­jaus­ta tar­vit­se­va saa kuu­den tun­nin työ­päi­väs­tä 9 eu­roa ja al­le kuu­den tun­nin ly­hen­ne­tys­tä päi­väs­tä kuu­den eu­ron työ­o­suus­ra­han.

Työ­toi­min­nan pii­ris­sä on Var­han alu­eel­la vuo­den 2021 ti­lan­teen mu­kaan 1003 asi­a­kas­ta ja avo­työn pii­ris­sä 124 asi­a­kas­ta. Työ­o­suus­ra­han suu­ruu­des­sa on ol­lut vaih­te­lua Var­si­nais-Suo­men alu­eel­la: työ­toi­min­nas­sa 2,5–9 eu­roa ja avo­työ­toi­min­nas­sa 6–12 eu­roa. Taso on mää­räy­ty­nyt pää­sään­töi­ses­ti yk­si­löl­li­sen suo­riu­tu­mi­sen mu­kaan.

Työ­toi­min­nas­ta ei mak­se­ta palk­kaa, kos­ka ky­sees­sä on so­si­aa­li­pal­ve­lu. Työ­toi­min­taan osal­lis­tu­val­le voi­daan kui­ten­kin mak­saa työ­o­suus­ra­haa. Sen mää­rää ei ole mää­ri­tel­ty lain­sää­dän­nös­sä, vaan hy­vin­voin­ti­a­lue voi päät­tää sii­tä. Ve­ro­va­paan työ­o­suus­ra­han ylä­ra­ja on 12 eu­roa päi­väs­sä.

 

Alu­e­hal­li­tus pa­laut­ti val­mis­te­luun esi­tyk­sen van­hus­ten te­hos­te­tun pal­ve­lu­a­su­mi­sen dy­naa­mi­sen han­kin­ta­jär­jes­tel­män hin­to­jen tar­kis­ta­mi­ses­ta, sil­lä se kai­paa alu­e­hal­li­tuk­sen nä­ke­myk­sen mu­kaan tar­kem­man ris­ki­ar­vi­on.

Esi­tyk­seen si­säl­ty­neen hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen alu­e­hal­li­tus hy­väk­syy. Sen mu­kaan hen­ki­lös­tö­mi­toi­tus on te­hos­te­tus­sa pal­ve­lu­a­su­mi­ses­sa 0,65 ja muis­ti­sai­raan vaa­ti­vas­sa te­hos­te­tus­sa pal­ve­lu­a­su­mi­ses­sa 0,7.

Näköislehdet

Kysely