JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
17.12.2021 14.36

5–11 -vuotiaiden riskiryhmien korona­ro­ko­tukset aloitetaan U-sotessa

Uu­den­kau­pun­gin yh­teis­toi­min­ta-alue käyn­nis­tää THL:n suo­si­tuk­sen mu­kai­ses­ti ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vien 5–11-vuo­ti­ai­den ko­ro­na­ro­ko­tuk­set.

Las­ten sai­rau­det voi­vat li­sä­tä vai­ke­an ko­ro­na­tau­din ris­kiä. Ko­ro­nain­fek­ti­oon sai­ras­tu­mi­nen voi myös pa­hen­taa pe­rus­sai­rau­den oi­rei­ta.

THL:n oh­jeis­tuk­sen mu­kaan seu­raa­vat te­ki­jät voi­vat li­sä­tä lap­sen ris­kiä va­ka­van ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­ti­on ai­heut­ta­maan tau­tiin: elin­siir­to tai kan­ta­so­lu­siir­to, voi­ma­kas im­mu­no­sup­p­res­sii­vi­nen hoi­to tai voi­ma­kas im­muu­ni­va­jaus­ti­la, kroo­ni­set keuh­ko­sai­rau­det, osa las­ten sy­dän­sai­rauk­sis­ta, kroo­ni­nen mu­nu­ais­sai­raus, vai­kea kroo­ni­nen mak­sa­sai­raus, yli­pai­no, ISO-BMI vä­hin­tään 30, las­ten­neu­ro­lo­gi­set po­ti­laat, joil­la on hen­gi­tys­va­je ja/tai li­sään­ty­nyt in­fek­ti­o­herk­kyys, Dow­nin oi­reyh­ty­mä, tyy­pin 1 ja 2 di­a­be­tes tai sään­nöl­lis­tä lää­ki­tys­tä vaa­ti­va ast­ma.

Ko­ro­na­ro­ko­tuk­sen ylei­sim­mät hait­ta­vai­ku­tuk­set ovat lap­sil­la ol­leet sa­man­kal­tai­sia kuin yli 12-vuo­ti­ail­la ro­ko­te­tuil­la. Ku­ten kaik­ki ro­ko­te­ai­neet, myös ko­ro­na­ro­ko­te voi ai­heut­taa hait­ta­vai­ku­tuk­sia, ku­ten ro­ko­tus­koh­dan pu­no­tus­ta ja tur­vo­tus­ta, kuu­met­ta, pään­sär­kyä, vä­sy­mys­tä, li­has­sär­kyä ja vi­lun­vä­ris­tyk­siä. Suu­rin osa hait­ta­vai­ku­tuk­sis­ta on lie­viä ja ohi­me­ne­viä.

Ro­ko­te suo­jaa sekä las­ta et­tä lap­sen lä­hi­pii­riä ko­ro­na­vi­rus­tau­dil­ta. Sai­raa­la­hoi­toa vaa­ti­va tau­din­ku­va, oi­rei­den pit­kit­ty­mi­nen tai jäl­ki­tau­dit ovat mah­dol­li­sia myös lap­sil­la, vaik­ka tyy­pil­li­sim­min ko­ro­na­vi­rus on lap­sil­la lie­vä.

5–11-vuo­ti­ail­le an­ne­taan ro­ko­te­ai­nee­na Bi­oN­Tech-Pfi­ze­rin Co­mir­na­tya, jos­ta ikä­ryh­mäl­le on val­mis­tet­tu erik­seen pie­nem­män an­nok­sen si­säl­tä­vää val­mis­tet­ta.

Ris­ki­ryh­mään kuu­lu­val­le 5–11-vuo­ti­aal­le voi va­ra­ta ajan ko­ro­na­ro­ko­tuk­seen Me­di­at­ri-ajan­va­raus­pal­ve­lun kaut­ta. Mi­kä­li ajan­va­raus­pal­ve­lun käyt­tö ei ole mah­dol­lis­ta, ota yh­teyt­tä oman neu­vo­lan tai kou­lun ter­vey­den­hoi­ta­jaan.

Ko­ro­na­ro­ko­tuk­seen tar­vi­taan kaik­kien huol­ta­jien suos­tu­mus. Suos­tu­mus voi­daan an­taa suul­li­ses­ti pai­kan pääl­lä tai kir­jal­li­se­na. Myös lap­sen mie­li­pi­de tu­lee sel­vit­tää lap­sen ikä ja ke­hi­tys­ta­so huo­mi­oi­den.

Ko­ro­na­ro­ko­te on kai­kil­le va­paa­eh­toi­nen ja mak­su­ton.

Näköislehdet

Kysely