Grafiikka oli Victoria Soiniselle uusi tuttavuus ja lapsuuden polku tallentui myös tutummalla posliinimaalaustekniikalla.
Roosa Vähätalo
Roosa Vähätalo
Mynämäen kirjastossa on nähtävillä taidokkaita posliinimaalauksia ja lukuisia tekniikoita Victoria Soinisen taidenäyttelyssä. Ei koskaan myöhäistä -näyttelyn taustalla on ajatus siitä, että aina voi aloittaa uutta ja uudelleen sellaista, jonka on ajatellut jääneen taakse.
Soininen on kävi kolmevuotisen posliinimaalaajan tutkinnon ja maalasi posliinia työkseen kahdenkymmenen vuoden ajan. Työ tehtaalla kävi kuitenkin uuvuttavaksi eikä siinä päässyt toteuttamaan itseään ja maalaaminen jäi kokonaan pois Soinisen elämästä liki kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Onnekas bussiretki Mynämäelle oli käänteentekevä Soininen tutustui Viktoria Kulmalaan, joka rohkaisi jälleen taiteen pariin.
Opinnot Porin taidekoulussa ovat laajentaneet tekniikkarepertuaaria ja innoittaneet kokeilemaan uutta. Haasteita kaihtamaton Soininen testaa mielellään uusia tekniikoita, sillä niihin saa taidekoulussa ohjausta, mutta luova prosessi ja toteutus on täysin vapaata.
– Työntekijänä oli matalaprofiili. Nyt olen valmis näyttämään omaa taidetta ja mitä osaan. En pelkää ihmisten arvostelua vaan haluan palautetta. Sellainen teos, jota ei itse arvosta, saattaa toiselle olla se sykähdyttävin.
Näyttelyssä on esillä posliinimaalausten lisäksi keramiikka, grafiikkaa, öljymaalauksia ja akvarelleja.
Posliinimaalauksessa Victoria Soinista kiehtoo arktinen luonto, mutta myös tropiikki.
Roosa Vähätalo
Pietarista Poriin muuttaneen Soinisen töissä näkyy lapsuuden satumaiset maisemat. Lapsuuden polku -teos on saanut innoituksensa isoäidin luona Karjalassa vietetyistä hetkistä.
Luontoaiheet ovat lähellä taiteilijan sydäntä, sillä ne tuovat rauhaa.
– Luonto on kaikkia lähellä. Se on iloksi mielelle ja hyväksi sydämelle.
Pietarissa kasvaneella Soinisella meni jonkin aikaa, että kaupungin puistojen ja palatsien sijaan oppi arvostamaan luonnon kauneutta, mutta nyt inspiraatio saattaa syntyä pienestäkin. Yhteen maalaukseen ovat tallentuneet kevät auringon sulattamassa vesilammikossa kylpevät varpuset ja pastellityöhön pihapiirin lehdetön koivu.
– Pastellit on helppo ottaa mukaan. Liidut ja paperia reppuun. Ei tarvitse paljon tavaraa kantaa, pohtii Soininen, joka tallensi viime vuoden Norjan-matkan maisemia pastelleilla ja hiilellä.
Pastellit ovat myös hyvä tapa aloittaa taideharrastus, mihin Soininen rohkaisee kaikkia iästä huolimatta.
– Ei tarvitse aloittaa kalliilla materiaaleilla, vaan kokeilla mistä tykkää, sanoo Soininen, joka pitää Porissa Suomen Punaisen Ristin kautta taidekursseja ulkomailta tulleille lapsille ja aikuisille.
Taiteilijan voi tavata ja itse kokeilla pastelliliiduilla ja hiilellä piirtämistä taiteilijan opastuksessa 30.8. kello 13-14.