Monitoimitouhuajaksi itseään luonnehtiva Jan Porema asuu Mynämäessä metsän keskellä: ikkunoista ei näy naapureita ja kanttarellikastikkeen ainekset löytyvät melkein ulko-ovelta. Taajamien omakotitontit eivät ole häntä varten.
– Jos haluan niin tiiviisti asua, niin sitten mieluummin kaupungin ytimessä, jossa kuppilat, elokuvateatteri ja metro ovat kävelymatkan päässä, hän toteaa.
Sellaisissa paikoissa hän on viihtynytkin pitkään. Hän on asunut kuudessa maassa, kotimaan lisäksi Irlannissa, Espanjassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa sekä opiskellut yhdeksässä korkeakoulussa.
Asettumisen Mynämäkeen ratkaisi vuosi sitten se, että samaan aikaan tuli eteen kiinnostava työpaikka sekä mieleinen omakotitalo, josta käsin on helppo tehdä sekä etätyötä että kulkea tarvittavat työmatkat yhtälailla Turun kuin Pohjanmaankin suuntaan.
– Yleensä työskentelen pari päivää viikosta kotikonttorilla, ja kolme päivää olen tien päällä, hän kertoo.
Muutto kerrostalosta omakotitaloon vaati ajattelutavan muutosta, mutta varsinaisia yllätyksiä ei ole tullut. Kun on joustavat työajat, voi pihan lumityötkin tehdä valoisaan aikaan päivällä.
– Omakotitalon tekemisissä on vaivansa, mutta seesteisyyteen olen tyytyväinen, Porema toteaa.
Hän toivookin, että ihmiset muistaisivat arvostaa sitä rauhaa ja puhtautta, jota maaseudulla on.
– Suomen sisällä sitä ei ole helppo ymmärtää, mutta muissa maissa asuessa tulee vastaan paljon paikkoja, joissa on tosi likaista ja äänekästä, eikä voi turvallisesti liikkua tiettyyn aikaan päivässä.
Mynämäen ja koko seutukunnan tulevaisuuden Porema näkeekin hyvänä, jos ne vain pitävät fasiliteetit kuten koulut ja liikenne- ja tietoliikenneyhteydet kunnossa. Se on tärkeämpää kuin pohtia, miten kuntaan saataisiin enemmän työpaikkoja.
– Ihminenhän voi täältä tehdä töitä vaikka Saksaan. Yhä enemmän jatkossa on ihmisiä, jotka tekevät töitä muualla kuin varsinaisilla työpaikoilla.
Ykköskysymys Poremankin muutossa oli riittävän hyvä nettiyhteys, sillä hän ja puolisonsa tekevät kumpikin etätöitä. Ratkaisua ei löytynyt operaattorilta, mutta LinkedInin kautta löytyi it-alan ammattilainen, joka auttoi buustaamaan nettiä oikeanlaisilla laitteilla.
Verkkoyhteisöpalvelu Linkedin onkin olennainen osa sitä, miksi Jan Porema pystyy maaseudultakin käsin verkostoitumaan ja saamaan laajaa näkyvyyttä toiminnalleen.
– Linkkari on äärimmäisen tehokas työkalu omaan tekemiseeni. Tässäkin kuussa tekemistäni kaupoista yli 80 prosenttia on tullut sen kautta tulleista keskustelunavauksista.
Porema toteaa parhaimpien saavan Linkedinissä 10 miljoonaa näyttökertaa vuodessa. Hänellekin niitä kertyy melkoinen määrä: 2,5 miljoonaa.
– Vaikea sanoa, miksi jonkun jutut siellä resonoi ja joidenkin ei. Oman menestymiseni avaimet ovat ehkä aitoudessa ja autenttisuudessa. Vaikka Linkkari on kaupunkikeskeinen, paljon kiinnostavat nämä maaseudun puuhatkin. Kun esimerkiksi puhdistin pihalammen, pistin siitäkin postauksen, että kaksi viikonloppua on mennyt tässä, mites muilla?, hän naurahtaa.
Hän haluaa tuoda esiin ihmisen myynnin takana, sillä kukaanhan ei mene sosiaaliseen mediaan katsomaan mainoksia, vaan hakemaan viihdettä ja lukemaan tuttujen kuulumisia. Erityisesti Linkedinissä moni myös haluaa oppia lisää asioita.
– Tietysti puhun siellä paljon valoista ja valon vaikutuksesta, mutta myös muusta. Joitakin se ärsyttää, mutta tilastollisesti kannattaa.
Porema puhuu sosiaalisessa mediassa myös asioista, joista moni muu ei puhu, kuten kouluväkivallasta. Sitä hän on itsekin joutunut kokemaan. Siksi hän ihmetteleekin, että mikä on yhteiskunnassa vialla: vaikka kouluväkivallasta ja koulukiusaamisen ehkäisystä nykyään puhutaan paljon, tilanteita tulee edelleen vastaan jatkuvasti.
Aikanaan ravintola-alalla ja tapahtumatuotannossa sekä erilaisen myynnin ja markkinoinnin parissa työskennellyt Porema myy nykyisin päätyökseen valaistusratkaisuja. Sivutoimenaan hän tekee muun muassa nettisivuja, verkkokauppoja ja simultaanitulkkauksia.
Hänen hupparissaan lukeva teksti #valaisija on moniselitteinen, mutta päätyössä se tarkoittaa halua valaista ihmisten elämää konkreettisesti.
– Voisi kuvitella, että näin pimeässä maassa kuin Suomi ymmärrettäisiin valaistuksen merkityksestä, mutta ei. Valaistuksen laadulla on vaikutusta sekä terveyteen että viihtymiseen.
Hän arvelee esimerkiksi, että jos suomalaisten työpaikkojen valaistus pistettäisiin kuntoon, voisi kaamosväsymysoireiden määrä pienentyä huomattavasti.
Työnteossa Poremalle on tärkeää, että se on itselle merkityksellistä ja samalla saa auttaa ihmisiä.
–Olen liikkeellä arvopohjaisesti. Jos koen, että tuote ei ole hyödyksi ihmisille, en myy sitä.
Sari Honkasalo
Viikon henkilö -haastatteluja on julkaistu vuodesta 1973 alkaen.
Fakta
Ikä: 38
Asuu: Mynämäessä, kotoisin Nousiaisista
Perhe: Avopuoliso
Ammatti: Valaistusratkaisumyyjä, kauppatieteiden maisteri
Harrastukset: Lautapelit, lukeminen, vapaaehtoistyö
Motto: Sitä joko onnistuu tai oppii.
Tätä et tiennyt: Näytteli aikanaan pari kesää Maskun kesäteatterissa