Eva-Maria Oksman korostaa, että taideterapiaohjauksessa ei pyritä tuotosten esteettisiin arvoihin.
Saara Huovinen
Saara Huovinen
Taivassalon kirjasto tarjoaa syksyn aikana kolme kaikille avointa, maksutonta taideterapiakertaa, joihin voi osallistua yhteen tai useampaan.
Ohjaajana toimii taivassalolainen Eva-Maria Oksman, joka valmistui elokuussa taideterapiaohjaajaksi. Jokaisessa tapaamisessa on oma teemansa, ja käytännön harjoitteissa hyödynnetään monipuolisesti eri taiteenlajeja kirjallisuudesta kuvataiteeseen ja musiikkiin.
– Luova toiminta voi olla jo itsessään tosi terapeuttista. Joku pääsee flow-tilaan kirjoittamalla tajunnanvirtaa tai runomuotoista tekstiä, toinen maalaamalla, ja jollekin tanssi tai musiikki on tärkeää. Silloin murheet jäävät hetkeksi, ja ajatukset kanavoidaan luovaan tekemiseen, Oksman kuvailee.
Taivassalon kirjastossa pidettävässä taideterapiaohjauksessa on tarkoitus pitää tekemisen kynnys mahdollisimman matalana. Taiteellista lahjakkuutta ei vaadita, eikä tuotoksia arvioida esteettisin perustein.
Tuotoksilla on kuitenkin merkitys.
– Pelkkää riipustelua se ei ole. Vaikka ei osaisi sanoittaa mielessä pyöriviä asioita, ne voivat tulla ilmi maalaukseen, tekstiin tai muuhun tuotokseen. Taideterapian ohjauksessa on tärkeää, että jaetaan sitä, mitä tehdessä heräsi tai mitä kuvaan tai tekstiin tuli. Tuotos on väline ja väylä, josta päästään oivalluksiin.
Ryhmämuotoisessa taideterapiaohjauksessa on tarkoitus jakaa muulle ryhmälle ajatuksiaan, mutta vain siinä määrin kuin se tuntuu kullekin sopivalta.
– Omia asioita ei tarvitse vuodattaa. Toisaalta ryhmässä voi huomata, ettei ole yksin ajatustensa kanssa, ja saa vertaistukea, Oksman sanoo.
Taideterapiassa lähestymistapa on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen, eikä siinä ole keskiössä kovin syviin vesiin tai pitkälle omaan historiaan meneminen.
Luovien harjoitteiden avulla pyritään pääsemään kiinni elämän myönteisiin puoliin.
– Lähtökohta on se, että kaikki mitä taideterapiassa syntyy, on OK ja oikein. Ratkaisukeskeisyys tarkoittaa, että koetetaan päästä tähän päivään ja pohtia, mitkä asiat auttavat jaksamaan arjen keskellä. Harvoin meillä on aikaa pysähtyä miettimään, mitä meille kuuluu.
Oksman työskentelee äidinkielen opettajana ammattiin opiskelevien parissa, ja on aiemmin opiskellut myös voimauttavan valokuvan ohjaajaksi.
Taideterapiaohjaajan koulutuksen hän kävi monimuoto-opintoina, joihin kuului 70 tuntia asiakastyöskentelyä. Opintoihin kuului myös erilaisten harjoitusten tekeminen itse.
– En ole pitänyt itseäni kuvataiteellisesti mitenkään erityisen lahjakkaana, ja oli vapauttavaa huomata, ettei taideterapiassa pyritä sellaiseen. Enemmän vaaditaan uskallusta heittäytyä, ja sen jälkeen katsotaan, mihin se johtaa.
Osallistumisen kynnystä Oksman on madaltanut muun muassa niin, että ensimmäisellä kokoontumiskerralla työskennellään kollaasitekniikalla leikaten ja liimaten.
– Maalaamisharjoitteissa ohjeena on miettiä värejä, muotoja ja symboleita. Esittävää ei ole pakko tehdä, hän sanoo.
Ensimmäisen kokoontumiskerran teema tiistaina 19.9. on ilo ja onni. Ennakkoilmoittautuminen kymmenen hengen ryhmään tulee tehdä Taivassalon kirjastoon 15.9. mennessä.
Toisella kerralla torstaina 26.10. teemana on ystävyys ja rakkaus, ennakkoilmoittautuminen 20.10. mennessä.
Kolmannen kerran teema torstaina 23.11. teemana on rohkeus ja toivo. Ilmoittautuminen 17.11. mennessä.
Tapaamiset ovat Taivassalon kirjastossa kello 18–19.30, ja kyseisinä päivinä kirjasto suljetaan muilta asiakkailta poikkeuksellisesti jo kello 18.