Saara Huovinen
Viherkotka siipihaukkasia on jäljellä enää yksi yksilö, mutta onneksi se ei kuole koskaan. Sen herkkuruokaa on sekalakukasa, jonka päällä on tikkari.
Mulkosilmähaukka syö pääasiassa banaaneita ja metalleja.
Pölli on yksin viihtyvä pöllölaji, joka pystyy kovalla nokallaan hakkaamaan pesäkolon kiveen.
Näin määrittelivät Taivassalon esikoululaiset kirjastoon viime vuoden lopulla lehahtaneita, kierrätysmateriaaleista rakennettuja lintuja.
Kyseessä on sammattilaisen kuvataiteilija Laura Pikarlan tekstiiliveistos-installaatio, jonka kulttuuritoimi hankki pysyväksi teokseksi kirjastoon.
– Olen käynyt Sammatissa pidettävässä kesänäyttelyssä vuosittain, koska olen asunut siellä ja minulla on siellä ystäviä. Tämän teoksen laitoin viime kesänä korvan taakse. Kulttuuritoimella on jäänyt rahaa, kun korona-aikaan ei pystynyt järjestämään tapahtumia ollenkaan, kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri Anna Schauman kertoo.
Schauman pyysi varhaiskasvatuksen lapsilta apua kirjastoon muuttaneiden seitsemän linnun lajimääritykseen, ja esikoululaiset tarttuivat haasteeseen. Kolmen lapsen ryhmissä he ideoivat linnuille nimet ja erityispiirteet.
– Kun lasten ajatukset lähtivät laukkaamaan, piti olla todella nopea kirjoittamaan. Yksi keksi jotakin, toinen keksi siitä lisää ja kolmas jatkoi. Se meni hyvin yhteen. Lasten mielikuvitus on ihan huikeaa, lastenhoitaja Anna-Riikka Grönlund sanoo.
Kirjastolla pidettiin tiistaina taideteoksen virallinen julkistustilaisuus, jossa olivat paikalla esikoululaiset ja teoksen valmistanut kuvataiteilija. Laura Pikarla on iloinen, että teos päätyi julkiseen tilaan, jossa on sille tarpeeksi korkeutta.
Linnut on ripustettu pysyville paikoilleen siiman avulla.
– Vihdoin saan itsekin tietää, mitä nämä mitkä lie linnut oikein ovat. Olen aina käyttänyt kierrätysmateriaaleja jonkin verran, mutta viime keväänä päätin, että nyt en käytä mitään muuta, Pikarla kertoi lapsille.
Kun teoksissa käyttää vanhoja kenkähenkareita, kierrätyskankaita ja mummon villalankoja, ei tarvitse miettiä oikeutusta työlleen.
– Käytin tätä teosta ennen savea ja kipsiä, mutta nyt en tuottanut maailmaan mitään lisää.
Lapsia Pikarla muistutti siitä, että me ihmisetkin elelemme ryhmissä kuten esikoulu, kaverit, perhe, harrastus tai kylän porukka. Kaikki ovat tosi erilaisia, mutta kuuluvat silti samaan porukkaan.
– Nämä linnutkin ovat kaikki erilaisia, ja jokaisella on omat piirteensä. Vasta kun nämä erilaiset linnut ovat yhdessä, tulee parvi.